2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Adorján József a megye díszpolgára

2014. szeptember 13. szombat, 18:30
Címkék:

Zala megye díszpolgári címmel tüntette ki a megyei önkormányzat Adorján József zenetanárt, a Musica Antiqua együttes alapító tagját a Zalavári Történelmi Emlékpark millenniumi emléképületében tartott megyenapi ünnepségen.

megye dijazottak1

Megyenapi ünnepség Zalaváron

A díszközgyűlésen Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket, köztük a díjazottakat. Beszédében úgy fogalmazott, a Zalaváron rendezett megyenappal tisztelegni kívánnak Zala ezeréves hagyományai előtt, melynek kapcsán fontosnak tartják az értékeket hordozó, közösségeket teremtő megyei identitás erősítését. Szólt arról, hogy a megyei önkormányzat az elmúlt években a regionális pályázatok kezelése mellett a jövőre való felkészülésre koncentrált és elkészítette a megyei területfejlesztési tervet. Ebben a kormányzat ajánlásával egyetértve legfontosabb feladatuknak határozták meg a közvetlen munkahelyteremtést.

E célt szolgálja az ipari parkok fejlesztése Keszthelyen, Lentiben, Sármelléken, Zalaszentivánon, Zalaszentgróton és más településeken, ahogy továbbra is munkahelyteremtő lehetőségeket látnak a turizmusfejlesztésben. A megye gazdaságának fejlődése szempontjából azonban döntő tényező, hogy lesz-e elegendő képzett munkaerő, és sikerül-e a gazdaságfejlesztés forrásait is elérni. Ehhez a 2014–2020-as időszakban csaknem 12 ezer milliárd forint áll rendelkezésre, melynek hatvan százalékát e célra fordíthatják. Példaként említette többek között, hogy az élelmiszer-feldolgozó üzemek létesítését 300 milliárdos kerettel fogják támogatni.

Az elnök kiemelte továbbá, hogy az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek a megye értékeinek megőrzésére. Városközpontok szépültek meg, felújították az egervári várkastélyt, a keszthelyi Festetics-kastély rekonstrukcióját pedig megkezdték. Mindez a kulturális turizmus fejlődését szolgálja, ami húzóágazat Zalában.

Manninger Jenő a kitüntetetteket méltatva azt hangsúlyozta, a megye erőssége az itt élők tehetsége, ezért köszönet illeti azokat, akik munkájukkal, szaktudásukkal, művészetükkel, versenyeredményeikkel hozzájárultak Zala fejlődéséhez.

megye dijazottak

Beszéde végén szólt arról, hogy hamarosan lejár elnöki mandátuma, de a megyét továbbra is szolgálni kívánja. Megemlékezett a közelmúltban elhunyt dr. Bussay Lászlóról, Zala megye díszpolgáráról. A nemzetközi hírű borász tevékenységével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a zalai borok ismertségre tettek szert itthon és külföldön.

Ezt követően átadta a megyei önkormányzat kitüntetéseit az arra érdemeseknek. Az állófogadáson Adorján József, Zala megye díszpolgára hánytatott sorsáról beszélt, hogy a korábbi rendszer sok mindent elvett tőle, de becsületét soha nem tudta. A kitüntetés kapcsán örömét fejezte ki, hogy a megye is befogadta és elfogadta, amit nagyon köszön.

Díjazottak 2014:


ZALA MEGYE DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím:

ADORJÁN JÓZSEF zenetanár

A Musica Antiqua együttes alapítója, aki tevékenysége révén több száz kisdiákkal ismertette és szerettette meg a komolyzenét, a barokk és reneszánsz zenét, igényes, zeneértő felnőtteket nevelve belőlük. Az együttessel számos színvonalas hazai és külföldi koncertet adtak, szakmai munkájuk elismeréseként díjak és kitüntetések sokaságát nyerték el.

.

ZALA MEGYE KÖZIGAZGATÁSÁÉRT DÍJ

ÓNODI JÓZSEFNÉ ügyintéző, Lenti

Az adóügyi igazgatásban hivatástudattal végzett több évtizedes példamutató, színvonalas munkájáért.


ZALA MEGYE EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT DÍJ

Dr. DÖMÖTÖR KÁROLY háziorvos, Miklósfa-Liszó községekben

Több évtizedes önzetlen, lelkiismeretes gyógyító és egészségmegőrző munkájának elismeréséül.


ZALA MEGYE SZOCIÁLIS GONDOSKODÁSÁÉRT DÍJ

HORVÁTH HAJNALKA intézményvezető helyettes, Kolping Gondozási Központ Lenti és kistérsége

A szociális ellátás területén hivatástudattal, szakmai hozzáértéssel végzett példamutató munkája elismeréséül.


ZALAI KÖZMŰVELŐDÉSÉRT DÍJ

CSESZTREGI PÁVAKÖR

A zalai népi kultúra és népdalkincs ápolásáért, megismertetéséért, megőrzéséért végzett magas színvonalú közművelődési tevékenység elismeréséül.


ZALAI PEDAGÓGUS DÍJ

SZEMES BÉLA közoktatási-értékelési referens, Zala Megyei Kormányhivatal, Oktatási Főosztály, Zalaegerszeg

A több évtizedes áldozatos tanári munkásságáért és a magas színvonalú pedagógus szakmai tevékenységéért.


AZ ÉV ZALAI DIÁKJA DÍJ

FONYÓ VIKTÓRIA gimnáziumi tanuló, Vajda János Gimnázium, Keszthely

Kiemelkedő tanulmányi és versenyeredményei elismeréséül.


ZALA MEGYE SPORTJÁÉRT DÍJ

TUNKEL NÁNDOR parasportoló, Zalaigrice

Zala megye parasport életében játszott meghatározó szerepéért, a kimagasló országos és nemzetközi sikerekért, amelyeket fekvenyomásban elért.


ZALA MEGYE IFJÚSÁGI SPORTJÁÉRT DÍJ

STÉGLI JÁNOS edző, szervező, Zalakaros

A fiatalok körében végtett több évtizedes kiemelkedő és sokrétű sportoktatói, edzői és szervezői munkájáért.


ZALA MEGYEI SAJTÓDÍJ

BAKONYI ERZSÉBET újságíró, Nagykanizsa

Több évtizedes kimagaslóan végzett újságírói, fotóriporteri és irodalmi alkotótevékenységéért.


ZALA MEGYE KÖZSZOLGÁLATÁÉRT DÍJ

KOZMA ISTVÁN Zalaszentgrót Város Rendőrőrsének őrsparancsnoka

Hivatástudattal végzett, magas színvonalú lelkiismeretes munkája elismerésérül.

Rendkívül jó kapcsolatot alakított ki a települési önkormányzatokkal és a Roma Nemzetiségi Önkormányzatokkal, amely hatékony együttműködést eredményez, s elismerést vált ki a környéken élők körében.


ZALAI CIVIL TÁRSADALOMÉRT ÉS NEMZETISÉGEKÉRT DÍJ

KERTBARÁTKÖR-EGYESÜLET TÓFEJ

A természet és a környezetvédelmi szempontú ismeretterjesztés és a környezettudatos fogyasztói magatartás kialakításában végzett közösségformáló tevékenységért.


ZALA TURIZMUSÁÉRT DÍJ

HORVÁTH ORSOLYA ügyvezető, Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

Zala megye és a Hévíz-Balaton turisztikai térség marketing munkájában végzett kiemelkedő színvonalú tevékenysége elismerésérül.


ZALA MEGYE FEJLESZTÉSÉÉRT DÍJ

GRÓF ÉS TÁRSAI KFT, Pacsa

Közép-Zala fejlesztéséért, foglalkoztatási helyzetének javításért végzett eredményes munkájáért.


ZALA MEGYE ÉPÍTÉSZETÉÉRT DÍJ

nh. PELÉNYI GYULA építész, Zalaegerszeg

Több évtizedes színvonalas építészeti tevékenységéért.

2014. áprilisában hunyt el, a 70 – 80-as évek korszakának kiemelkedő építésze volt, aki a kor kötöttségei ellenére is képes volt újat létrehozni sajátos, letisztult stílusával, eszközrendszerével. Tanítómestere és példaképe volt számos fiatal építésznek Zala megyében és azon túl is.


ZÖLD ZALÁÉRT DÍJ

FORRÁSVÍZ TERMÉSZETBARÁT EGYESÜLET, Gyenesdiás

A környezettudatos szemlélet megalapozásáért, terjesztéséért, a hagyományteremtő és hagyományőrző tevékenységért, a természet-és környezetvédelmi fejlesztésekért.


VAJDA LAJOS DÍJ

FEHÉR ETELKA népi szőttes készítő

A hetési szőttes hazai és határon túli megismertetéséért, a hagyományőrzésért.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK