2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A zártkerteket is be kell jelenteni

2013. március 08. péntek, 17:37
Címkék:

Mostanság megnövekedett az ügyfélforgalom a földhivataloknál, a sorban állás a termőföld törvényből adódó bejelentési kötelezettségből adódik. A mezőgazdasági vállalkozásoknak ez az előírás eddig sem volt ismeretlen, újdonság azonban a zártkertek tulajdonosainak. Dr. Mészáros Leventével, a Zala Megyei Kormányhivatal Földhivatala vezetőjével igyekszünk praktikus tanácsokat adni ahhoz, hogy minél problémamentesen tudjanak eleget tenni földhasználati bejelentési kötelezettségüknek.

a kert

Minden földhasználatot nyilvántartanak

– Arról minden bizonnyal már sokan hallottak, hogy a terület nagyságától függetlenül minden termőföld, valamint mező-, és erdőgazdasági belterületi föld (kivéve az erdőművelési ágú területek) használatát be kell jelentenie a földhivatalhoz. Tehát az egy hektár alatti földhasználatot is be kell jelenteni, ami korábban nem volt kötelező. A már bejelentett földhasználóknak pedig újabb adatokat kell közölniük.

– A földtulajdonos hogyan győződhet meg arról, hogy területe bejelentési kötelezettség alá esik?

– Az ingatlan tulajdoni lapjáról, és az ott feltüntetett adatokból ez pontosan kiderül. Ha ezen a lapon az I-es pont alatt szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület vagy halastó szerepel, akkor annak használatát be kell jelentenie, függetlenül attól, hogy belterületi, zártkerti, vagy külterületi. Ha például erdő, vagy lakóház, udvar, gazdasági épület van feltüntetve, nem kell bejelenteni, még akkor sem a terület egy részén kiskert van. A bejelentési kötelezettség egyrészt azt terheli, aki a területet ténylegesen használja, másrészt, ha ilyen nincs, az ingatlan tulajdonosát, vagy a haszonélvezeti jog élvezőjét.

– Ezek szerint a kitöltésben is segítséget nyújt a tulajdoni lap.

– A tulajdoni lapon minden adat szerepel. Tehát a település neve, az ingatlan fekvése, helyrajzi száma, az alrészlet jele, művelési ága, minőségi osztálya, a terület nagysága, aranykorona értéke, ez mind fel van tüntetve a tulajdoni lapon.

– A kétféle űrlap közül kinek melyiket kell kitölteni?

– A földhasználati bejelentési lapot kell kitölteni azon magánszemélyeknek és gazdálkodó szervezeteknek, akiknek a jogszabályváltozással keletkezett bejelentési kötelezettségük. Vegyünk egy példát, mondjuk öröklés révén három tulajdonosa van egy szőlőhegynek. Ha közeli hozzátartozók, például testvérek, és a területet ténylegesen egyikük használja, nem szükséges külön-külön bejelenteni a földhasználatot. Elég, ha ezt csak egyikük, a használó teszi meg, a másik két tulajdonos pedig nyilatkozik a használatba adásról, a használatba kapó pedig a szívességi földhasználatról. Ezt ugyanezen adatlapon tehetik meg, a harmadik és negyedik oldalon, annyi példányban, ahányan nyilatkoznak erről. A bejelentési kötelezettség határideje 2013. április 30-a.

A földhasználati azonosító adatközlési lapot azoknak kell kitölteni, akik 2013. január elseje előtt már regisztráltak a földhasználati nyilvántartásban. Ez a regisztrációt kell most kiegészíteni magánszemélyek esetében a személyi azonosítóval és az állampolgársággal, szervezetek esetén a statisztikai azonosítóval, aminek határideje 2013. március 30-a. Akinek több bejegyzett földje van az országban, elég csak egy adatlapot kitöltenie abban megjelölve az érintett további településeket, mert a földhivatal dolga, hogy továbbküldje az adatokat a települések szerinti járási földhivatalokhoz.

– Mennyi bejelentésre számítanak?

– Mindent összevetve mintegy százezer bejelentésre számítunk a megyében. Lehetnek speciális helyzetek, például a földhasználó betegsége, vagy időskora miatt nem tud eleget tenni kötelezettségének. Minden ilyen egyedi esetben keressék fel a hozzátartozók az érintett földhivatalokat, ahol bárkinek, akinek kérdése van, segítséget nyújtanak a munkatársak ügyfogadási időben személyesen és telefonon. Az adatlapok az interneten letölthetők, így mindenki otthon nyugodtan át tudja tekinteni. A kitöltött adatlapok a járási földhivatalok mellett leadhatók a kormányablakokban is, de postára is adhatók. Mivel számos változás történt, és csak a legfontosabbakat említettem, további részletes tájékoztatással a megyei és a járási földhivatalok szolgálnak – mondta el végül a hivatalvezető.

(A fotó illusztráció)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK