2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A víz nem ismer határokat (frissítve)

2013. március 21. csütörtök, 17:39
Címkék:

A víz világnapi ünnepség március 22-én eredményhirdetéssel folytatódott, ekkor adták át az  "Együtt a vízért" elnevezésű alkotópályázat díjait a zalaegerszegi egészségügyi főiskolán, ahol ki is állították a munkákat. Az óvodás és általános iskolások rajzokkal, képregényekkel neveztek be, míg a középiskolások és főiskolások fotókat készítettek a Zalavíz Zrt. által meghirdetett pályázatra.

vizvilagnap1

Nagy András, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes díjkiosztón elmondta, a fiatalok nemcsak igényes és szép munkát végeztek, hanem műveikben nagyon jól érzékeltették, mit is gondolnak a vízről. Kicsit sajnálja azonban, hogy kisfilmben, amit új kategóriaként hirdettek meg, nem érkezett be alkotás. Az igazgató köszönetet mondott a felkészítő pedagógusoknak, végül úgy értékelt: az alkotópályázat minden nevezője győztesnek érezheti magát.

A zsűri az alábbi alkotók munkáit ítélte a legjobbnak: Rajz kategóriában első helyezést kapott Gergán Eszter, a zalaegerszegi Kosztolányi téri Tagóvoda óvodása, Koleszár Júlia, a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola 3/b-s tanulója. Képregény kategóriában első helyezést érdemeltek ki Fehér Márta és Rónási Réka, a lenti Vörösmarty Mihály Általános Iskola 5/b-s tanulói. A fotó kategória nyertese lett Nemes Dóra, a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatója. Képzőművészeti kategóriában a Zalaszentiváni Füles Mackó Óvoda fiú kiscsoportosai végeztek az első helyen.

vizvilagnap2

Fehér Márta és Rónási Réka érdeklődésünkre elmondták, képregényük őt szereplője egy-egy földrészen lakik. Együtt töltik az időt egy környezetvédő táborban, ahol jól összebarátkoznak. Érdekes módon ugyanazt álmodják: elutaznak a jövőbe, ahol döbbenten tapasztalják, eltűntek az óceánok, a folyók. Ijedten ébrednek fel, de hamar megállapítják, ez csak egy rossz álom volt. Elhatározzák, mostantól fogva még inkább óvják a vizet, hiszen rajtuk is múlik a jövő. A két kislány megköszönte a segítséget tanáraiknak, majd elárulták, hogy a hétköznapokban is igyekeznek a vízzel a takarékosan bánni; nem engedik tele a kádat fürdéskor, és fogmosáskor sem folyatják folyamatosan a csapot.

A rajzpályázat nyertes munkái megtekinthetők: www.zalaviz.hu/tart/farticle/2/829/1


Korábban (március 21.):

A víz az élet címmel rendezett konferenciát a víz világnapja alkalmából a Zalavíz Zrt. és a PTE egészségügyi főiskolai karának zalaegerszegi képzési központja az utóbbi intézményben. A tanácskozáson a víz sokrétű felhasználásáról szóló szakmai előadásokat hallhattak az érdeklődők, többek közt szó esett a víz lélektani-, élettani hatásáról, gyógyászati funkciójáról, védelméről és az árvízi védekezésről.

vizvilagnap3

Víz világnapi ünnepség a Zalavíz és a főiskola szervezésében

Dr. Csidei Irén, a képzési központ igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, versek, énekek, fogalmak és kifejezések ezerféleképpen szólnak a vízről, ami bizonyítja, hogy nélkülözhetetlen szerepet tölt be életünkben. Ezért sem véletlen, hogy 1982-ben március 22-ét, mint a víz ünnepnapját a világnapok sorába emelték. Idén a 2013. A vízi együttműködés nemzetközi éve a jelmondat. Arra utal, hogy a Föld vízkészletének védelme érdekében az országoknak, államoknak együtt kell működni, hiszen a víz nem ismer határokat.

Nagy András, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy számunkra természetes, hogy ivóvíz folyik a csapból, ami nem mindenhol van így a világban. Számos országban küzdenek a víz hiányával, ezért nagyon fontos, hogy egyenlő módon megosszuk egymással. Az idei jelmondat is arra utal, hogy ne pazaroljuk vizet, csak annyit használjunk belőle, ami feltétlenül szükséges. Az igazgató kitért arra, hogy hazánk nagy földalatti vízkészlettel rendelkezik, emellett rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben, ami potenciális lehetőségeket hordoz magában a nemzetgazdaság számára. Mint fogalmazott, joggal hívják a vizet fehér aranynak. Idén is kíváncsiak voltak arra, mit gondolnak minderről a gyerekek. A meghirdetett rajzpályázatra közel kétszáz alkotás, közte képregény érkezett.

Doszpoth Attila, Zalaegerszeg alpolgármestere elmondta, a víz minőségét tekintve Zalában jó helyzet, de előfordulnak gondok. Néhány hónap múlva kezdődik az a beruházás, mely a megyeszékhely környéki tizenegy településen az arzénes víz mentesítését szolgálja. Mint fogalmazott, a megyére jelentős felelősséget ró a Balaton vízminőségének biztosítása is. Ezt a célt szolgálta a város által korábban végrehajtott nagyszabású szennyvízprojekt is. Zalaegerszeg kiemelten kezeli a vízbázis védelmét. Erről tesz bizonyosságot az ökováros program, melynek egyik fontos eleme a gyerekek, a fiatalok szemléletformálása.

Bányainé Budai Katalin, a Nemzeti Környezetügyi Intézet szombathelyi kirendeltségének vezetője bejelentette, elkészült a nemzeti vízstratégia a vízgazdálkodásról, öntözésről és aszálykezelésről, melynek célja, hogy óvja nemzeti vagyonunkat. A konzultációs vitaanyag társadalmi egyeztetése megkezdődött.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK