2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

A vendégvonzó Vonyarcvashegyért

2014. május 02. péntek, 07:36
Címkék:

Vonyarcvashegyen immár hét éves tradíció, hogy a tavaszköszöntő Hercegi Mandulás Napok megrendezésével, az előszezont élénkítendő, visszahozzuk a mandula kultuszát, ami a Festetics mandulás-kerti uradalmi birtok helytörténeti ismertetőjeleként egykoron nálunk példaértékűen virágzott. Ami Pannonhalmának a levendula, az nekünk a mandula. A mandulavirágzás jelképezi a Balatont, Vonyarcvashegyet és a startoló turisztikai szezont.

vonyarc rendezveny

Turizmusfejlesztés felsőfokon

A táncos, énekes, gasztronómiai, kulináris, helytörténeti programok értéke, hogy minden korosztályt megszólítanak. Ötmillió forint támogatást nyertünk egy jelképes mandulás-kert kiépítésére. Egy 2x3 méter nagyságú, 5 elemből álló, installációs dombormű, melyet Major Janka helyi szobrászművész készít el, mint köztéri alkotás jeleníti meg hamarosan az üdülőtelepülés múltját és jelenét – mesélte az előszezont firtató érdeklődésünkre: Péter Károly, a család- és sportbarát üdülőközség polgármestere, aki az aktív turizmus dinamizálását tekinti munkája egyik legnagyobb kihívásának. Mint összegezte: pályázati pénzekből és önerőből mintegy 250 millió jut községfejlesztésre, felújításokra, beruházásokra.

– A nyárra szóló kulturális és szórakoztató programok rendszere mintegy 10 millió forint ráfordításával összeállt és ez akár bővebb is lehet, ha további pályázati pénzeket sikerül megnyerni. Május 31-én a strand- és szezonnyitó ünnepség, júliusban a Boros Forgatag, augusztusban a Bor és Csemegeszőlő Fesztivál kínál színvonalas időtöltést. Egy sikeres Leader-pályázatunkhoz kapcsoltan húsvét után, közel 16 millió forintból indult a Halász-parki rendezvénytér kialakítása (felső kép). Itt több járdát, sétányt építünk, és komoly térrendezés kezdődik. A június 27–29. között Deák Bill Gyula sztárvendég részvételével tartott IV. Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztiválját már erre az új helyszínre terveztük.

– Milyen pályázatok szolgálhatják a szezon sikerét?

– A parti sétányt már kialakítottuk, az Aranyhíd Horgász Egyesülettel közös projektünk: a Csónakkikötő és a Peca-lak ünnepélyes birtokbavételét május 16-ára tervezzük (alsó kép). A sportöltöző első üteme 7,5 milliós pályázati forrásból plusz 5 milliós önrész anyagi ráfordítással elkészült, de a tetőszerkezet cseréjét még május végéig kívánjuk befejezni. A közbiztonság javítását szolgálja a köztérfigyelő kamera-rendszer kiépítése. A Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán sikert remélve tervezzük a Szent Mihály-kápolna külső festését, a kápolna feljárat rendbe tételét, a vizesblokkok kialakítását funkcióváltással, a közvilágítás rendszerének felújítását, a sétányok újjáépítését, új harang öntését, ásatási dokumentáció gyűjtését.

A kormánytól 44 millió forint állami támogatást remélünk, amit azon önkormányzatoknak ígért meg, amelyek jól gazdálkodtak, ezért nem volt náluk adósságkonszolidáció. Az összeget a belső úthálózat javítására, járdaépítésre, csapadékvíz elvezetésre és újabb sétányok kialakítására kívánjuk fordítani. A DRV Zrt.-vel közösen 21 milliós vízhálózat fejlesztésbe kezdtünk, hogy a gyakori csőtörések ne okozzanak problémát. A Petőfi utca gerincvezetékét cseréljük nagyobbra június elejéig. A MÁV Zrt.-vel közösen az Arany János utcai láncos korlátsor helyett horganyzott korlátsort alakítunk ki. A szelektív hulladékkezelés elterjesztését szolgálva, mintegy 10 milliós KEOP-pénzből 200 darab komposzt ládát osztunk ki a helyben lakók és intézmények között.

– Egyéb, önerős fejlesztések is szolgálják a községet?

– A fürdőzők kedvelt zarándokhelyén újabb egyedi élményeket kínálunk. A 2-es fürdőpénztár előtt újrafüvesítettünk, térkő-burkolatot fektetünk le, hogy a nyári záporok hatására keletkezett itteni tócsák ne zavarják a vendégeket. A strand komfortos arculatának kialakítása folyamatos. Már a vállalkozók is látnak lehetőséget a strandban. Újabb két vendéglátó ipari egység tulajdonosa jelezte: teraszt alakít ki. Önerővel együtt mintegy 120 milliós ráfordítással modernizáljuk az óvodát, iskolát. Fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere, külső hőszigetelés mellett 42,6 milliós pályázattal megtámogatott beruházás révén az iskola tetejére egy napelemes rendszer kerül. 2010-ben 12 millió forint volt az iskola energetikai (fűtés, víz, világítás) fenntartásának költsége. Most már 6-7 millió forintot fizetünk, de várjuk az időt, amikor a költségeket 1,5-2 millió forintra tudjuk csökkenteni.

vonyarc 2

Önerőből kezdtük el a korábban sokszor beázó, a településhez méltatlan állapotban lévő orvosi rendelő felújítását: a magastető ráépítést, felújító belső festést, hőszigetelést és külső nyílászáró cserét. A Bakonyerdő Zrt. és az önkormányzat támogatásával május elején játszótér létrehozásával, új épületekkel és közjóléti berendezésekkel megújul az erdei terepfutás új színfoltja: a Cseri-kapu pihenőhely. A strandi fittness-park pingpongasztalokkal, nyújtóval, páros korlátokkal bővül. A röplabda pályán új hálókat feszítünk ki. Május végén a mederben kijelölünk egy vízilabda pályát, ahol első körben házibajnokságok lebonyolítását tervezzük.

– A civil szervezetek is részt vállalnak a feladatellátásból?

– Hogyne! A horgászegyesület a már említett parti peca-kunyhó kialakításában vállalt nagy szerepet. A turisztikai egyesület tagjai – beleértve az étteremtulajdonosokat is – nagyon lelkesek, igen aktívak. A Balaton Art alkotóközösség egy összeszokott baráti társaságként karolja föl a kultúrát, a hagyományápolást, a művészeteket és az alkotókat. A Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület tagjai már kitakarították a domboldalt, nyitva tartják a kápolnát és a beadandó norvég pályázat megalkotásában is segítséget adnak. A sportegyesület pedig a műfüves pálya és sportöltöző pályázathoz nyújtott segédkezet.

Mind a civilek mind a településüzemeltetési csoport aktív és lelkes munkájára számítunk a főidényben is. A településdekoráció rendszerében is szeretnénk minden évben természet közeli újdonságokkal előrukkolni. Most új farönk szegélyzésű virágoskertek létesülnek. Ezzel is megbíztuk a munkát elnyert helyi kertészeti vállalkozót. A vendégek folyamatosan növekvő, minőségi igényeit csak összefogással tudjuk maradéktalanul kielégíteni. Ehhez minden érdekelt partnerre szükségünk van.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK