2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

A városi strand augusztus 6-án nyit meg

2015. július 30. csütörtök, 14:53
Címkék:

Szorgos önkéntesek lepték el július 30-án a strandot; a meghirdetett közösségi akció keretében ásót, kapát és gereblyét ragadtak, hogy megtisztítsák a gyomoktól sportpályákat, az öltöző előtti virágágyásokat, és az új pancsolómendencét övező zöldterületet. Itt munkagépekkel is ásták az árkokat a kültéri játékok alapzatához. A zalaegerszegi városi strand augusztus 6-án nyit meg.

varosi strand1

Közösségi akcióval, önkéntes munkával a megnyitás sikeréért

Balaicz Zoltán polgármester érdeklődésükre felidézte, hogy polgármesterjelöltként tett ígéretet arra, hogy megválasztása esetén 2015 nyarán újra megnyitják a strandot. Az önkormányzati választásokat követően az új képviselőtestület egyhangúlag döntött erről. A 2015-ös költségvetésben biztosították az ehhez szükséges forrásokat, majd megindult a tervezés.

Mint mondta, a munka elindult, amit felülírt a kormánnyal április 14-én megkötött megállapodás, melynek értelmében sikerült kiharcolni, hogy Zalaegerszegen 2,5–3 milliárd forintos beruházással új, 10 pályás, 50 méteres, feszített víztükrű fedett uszoda épüljön külön tanmedencével. Emiatt módosítaniuk kellett az eredeti terveket, újra kellett kezdeni a dokumentáció készítését a gépészetre és a környezetre vonatkozóan, hogy az illeszkedjen az új nagyberuházáshoz, melynek terveit szeptemberig kell a kormánynak benyújtaniuk.

– Így kését szenvedtünk, de ragaszkodtam hozzá, hogy az ígéretnek megfelelően még idén nyáron újra megnyisson a 2011-ben egy meggondolatlan döntés következtében bezárt városi strand: lehessen használni a gyermekmedencét, a napozófelületeket és a pályákat! – hangsúlyozta Balaicz Zoltán. – Persze a szükséges feltételek kialakítása, a medencék felújítása jelentős költségekkel jár. Türelmet kérek a polgároktól, hiszen nem biztos, hogy minden tökéletes lesz. Pontosan tudom, hogy az újból megnyíló strand veszteséges lesz, mert részben szociális célokat szolgál azáltal, hogy itt azon városlakók is tudnak pihenni, akik csak ezt a szolgáltatást engedhetik meg maguknak. Azt gondolom azonban, hogy az ő elégedettségük ennyit megér, hiszen városunk nem részvénytársaság, ahol csak a hasznon számít, hanem egy olyan közösség, amely a nehezebb helyzetben lévőkről is gondoskodik. 

De akár önkéntes munkát is végez. Ez derült ki a közösségi akció résztvevőinek szép számából, nemkülönben lelkesedésükből, ahogy ástak, gereblyéztek, gyomláltak, és tolták a teli talicskákat a Zala-Depo által biztosított konténerekhez.

varosi strand2

Bali Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője úgy vélekedett, az egerszegieket emocionális élmények fűzik a strandhoz, mely évtizedeken át nyújtott kellemes kikapcsolódást az egymást követő generációk számára. A közösségi akció meghirdetését kísérő pozitív hozzáállásban mindez megnyilvánult; az utcai beszélgetések során, illetve a facebookon felajánlott segítségüket aznap kétkezi munkára váltották a városlakók.

Érkeztek önkéntesek a környező utcákból, a civil szervezetektől, a hivatal és az önkormányzat cégeitől, hogy családtagjaikkal együtt kivegyék részüket a feladatokból. Tennivaló pedig akadt bőven: parkosítás, füvesítés, gyomlálás, faültetés, szemétszedés, játszóeszközök telepítése, padok és korlátok festése, strandfoci- és strandröplabda-pálya rendezése, valamint az épület kitakarítása (melynek részeként kijavítják a homlokzaton lévő, régóta hibás feliratot is). A fizikai munka meghozta az étvágyat. A segítők élelmezéséről önkéntesen a Pizza Boy valamint a strandbüfét üzemeltető Dén Tamás és csapata gondoskodott. Ők gulyást és palacsintát készítettek.

Bali Zoltántól megtudtuk azt is, hogy a strand megnyitását funkcionális szándék is vezérelte: az Ifjúsági és Sportcentrumom kívül a belvárosban is legyen lehetőség a szabadtéri sportolásra.

Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, 1976 és 80 között a Ganz-szakközépiskola tanulójaként előszeretettel kereste fel diáktársaival együtt a városi strandot. "Ha volt szabadidőnk és egy kis pénzünk, mindig ide jöttünk." Hangsúlyozta, ez a közösségi akció nem csupán a munkáról, hanem az összefogás, a tenni akarás öröméről szól. "Aki most itt dolgozott, szívesebben látogat ki majd a strandra, mert magénak érzi." Az országgyűlési képviselő azt is vélte, egy ilyen akciót más városi intézményben is meg lehet szervezni.

varosi strand3

A zalaegerszegi városvezetés pénzügyi lehetőségeire és a realitásokra tekintettel óvatos ütemtervet állított fel. 2015-ben a gyermekmedence felújítása és megnyitása, hogy a kisgyermekes családok legalább tudják használni, valamint a napozni, sportolni vágyók. 2016-ban a tanmedence/tanuszoda építését (pályázattól függően), 2017-ben a meglévő szabadtéri 50 méteres medence felújítását és részleges befedését határozták meg.

Az első ütem elkészült. A beruházás 113 millió forintból valósul meg, amely teljes mértékben önkormányzati forrás. Megépült a 210 négyzetméteres pancsolómedence, két kültéri zuhanyzó, két öltöző, egy napvitorlás árnyékoló, és egy vizesblokk, melyet mozgássérültek is igénybe tudnak venni. A Vizafogó szobrot nem a pancsoló közepére, hanem annak közelében helyezték el. 

A közösségi munka nagy segítséget nyújtott ahhoz, hogy a szakemberek a következő napokban "készre varázsolják” a strandot az augusztus 6-i nyitásra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK