2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A város több ezer homokzsákot vásárolt

2013. április 06. szombat, 13:59
Címkék:

Komoly erőfeszítésekkel, sikeresen védekezett az árvízi helyzetben a vízügyi és a katasztrófavédelmi rendszer, az önkormányzatok, az önkéntesek és más közreműködők Zala megyében - hangsúlyozta Bakondi György. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató a védekezésben érintett szervezetek és önkormányzatok vezetőivel tartott megbeszélést a múlt csütörtökön Zalaegerszegen.

arviz-husvet 2


Árvízi védekezés

A főigazgató az egyeztetést követő sajtótájékoztatón ismertette az országos és a zalai árvízhelyzetet és védekezést, majd kitért arra, hogy Zalában várhatóan újabb áradásokra kell számítani, mert a Dráva és a Mura vízgyűjtő területén jelentős hókészletek vannak még.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, az elmúlt napokban szintező műszerekkel megvizsgálták az önkormányzati védműveket a tervezett felújítás, gátmagasítás érdekében, amit még az idén el akarnak végezni a várhatóan 31 millió forint költségű beruházásban. A Zala utcában vagy árvízkaput építenek, vagy egy olyan töltést, melyen autóval át lehet menni. A Zalavíz Zrt. ugyan komoly szivattyúkapacitásokkal rendelkezik, de a Zalába tartó kisebb vízfolyásokon tapasztalt terhelések elhárítása miatt az önkormányzat saját szivattyúkat szerez be. Az esetleges újabb áradásokra felkészülve árvízvédelmi bázist is kialakítottak, ahol tárolják a több ezer megvásárolt homokzsákot. A polgármester végül köszönetet mondott a védekezésben résztvevőknek.

Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke arról beszélt, hogy az árvíz és az iszapfelhordások miatt huszonkét esetben rendeltek el sebességkorlátozást a megyében.

A múlt héten lehullott 45-60 milliméternyi csapadék egymást követően két árhullámot is előidézett a Zalán. A folyó alsó szakaszain és a Kis-Balatonnál harmadfokú árvízvédelmi illetve belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK