2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

A negyedik legbiztonságosabb város

2014. február 27. csütörtök, 17:29
Címkék:

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság az összesített bűnügyi mutatók tekintetében hátulról a negyedik a 24 megyei jogú város között. Ez azt jelenti, hogy a zalai megyeszékhely az ország negyedik legbiztonságosabb megyei jogú városa – közölte dr. Farkas Tibor rendőr alezredes, kapitányságvezető a 2013-as esztendőt értékelő értekezletük után.

farkas tibor net

Zalaegerszegi Rendőrkapitányság: javuló bűnügyi mutatók

Mint fogalmazott, az elmúlt évekhez hasonlóan, tavaly is kiemelkedő, jó színvonalú munkát végeztek a zalaegerszegi rendőrök. Ez az eredményben is megmutatkozik, melyben a jogszabály-módosítások is szerepet játszottak. A 79 települést magában foglaló illetékességi területükön 2534 bűncselekményt derítettek fel, míg 2012-ben 3612. A kapitányság 12 bűncselekményt – többek között testi sértés, kiskorú veszélyeztetése, rablás, garázdaság, önbíráskodás, kábítószer-kereskedelem, járműlopás, zsarolás, orrgazdaság – kiemelten kezel, vagyis minden erejével és eszközével azon dolgozik, hogy ezen, a lakosságot leginkább irritáló bűntényeket felderítse. Tavaly összesen 1454, tavalyelőtt 1925 volt a kiemelt bűncselekmények száma, ami amúgy 2011-ig emelkedett, azóta azonban folyamatosan csökken. 2013-ban mindösszesen két rablást követtek el, míg 2012-ben tíz esetet derítettek fel. A testi sértés és a garázdaság előfordulási gyakorisága hasonló tendenciát mutat.

A nyomozási eredményességben ugyancsak jelentős javulást értek el, 2013-ban az ügyek 55 százalékát fejezték be sikeresen, míg 2012-ben csak. 35 százalékát. A kiemelt bűncselekmények nyomozási eredményessége is kedvezően alakult, 29 százalékról 43 százalékra emelkedett.

A bűncselekmények által okozott kár megtérülési aránya országos viszonylatban kiemelkedő, ahogy az összesített bűnügyi mutatók szempontjából is előkelő helyen áll a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság. Tavaly a 456 millió forintos kárösszegből 94 millió forintot tudtak visszajuttatni a sértetteknek. Ez úgy sikerült, hogy megtalálták a pénzt, műszaki cikket, vagy az elkövető vagyonával felelt.

A rendészeti tevékenységek során 670 esetben alkalmaztak bilincset és 710 esetben testi kényszert a rendőri intézkedéssel ellenszegülőkkel szemben, hasonló számban, mint korábban. Az elmúlt öt évben egyre több elkövetőt értek tetten, ennek mutatója 2013-ban harminc százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Az előállítások száma stagnál, ezerre tehető.

2013-ban 185 olyan közúti baleset történt, mely során személyek (233 fő) sérültek meg. Közülük 121-en könnyen, 58-an súlyosan, hat ember pedig életét vesztette. Az előző évben is körülbelül ennyi fő szenvedett balesetet. Az okok között leggyakoribb a sebesség helytelen megválasztása és az elsőbbség meg nem adása.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK