2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A magyar kultúra napja - Programok Zala megyében

2013. január 16. szerda, 17:11
Címkék:

Képzőművészeti kiállításokkal, könyvbemutatóval, szépirodalmi előadásokkal ünnepelik Zala megyében a magyar kultúra napját.

Nagykanizsán Az akvarellista címmel Diósy Antal (1895-1977) festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön a Thúry György Múzeumban. A tárlaton több mint félszáz akvarell lesz látható, a művész díszítőfestői munkásságát - freskókról készült reprodukciókat, mennyezetfestményeket - fotókon, illusztrációkon keresztül mutatják be.

A festőművész csaknem száz akvarellt adományozott a nagykanizsai múzeumnak. A képzőművészeti gyűjteményben őrzött műtárgyakból harminc esztendő után most első alkalommal láthat a közönség válogatást - közölte Kunics Zsuzsanna történész, muzeológus az MTI-vel.

A Thúry György Múzeum és a Kanizsai Múzeumért Alapítvány szervezésében 100 éves a múzeumügy Nagykanizsán címmel január 24-én kamara-kiállítás is nyílik. A tárlaton az elmúlt száz esztendő "időcsíkjait", a múzeum fontosabb eseményeiről készült fotókat mutatják be. A történész szerint jelenleg is sok vita van a múzeumalapítás története körül. Az első múzeumi pecsétet 1919-ben nyomták ki, de 1913-ban már megbízták Halis István városi tanácsost a régiségek, könyvek gyűjtésével. A "múzeum őre" a régi városházán, hivatali szobájában gyűjtötte a tárgyi emlékeket - jegyezte meg Kunics Zsuzsanna.

Zalaegerszegen a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban Színvarázslat címmel pénteken nyílik meg Vollein Ferenc kiállítása. Az Eötvös iskola hetedik osztályos diákja a MOL Új Európa Alapítvány Tehetségtámogató Program győztese, a város képzőművészeti ösztöndíjasa. Az alkotásait bemutató tárlatot - amely február 17-ig tekinthető meg a Gönczi Galériában - Péntek Imre József Attila- és Pro Urbe díjas költő nyitja meg. Az ünnepi rendezvényen a városi zeneiskola növendékei közreműködnek - mondta el Majer Piroska sajtófelelős.

A program Köpeczi Bócz Edit A titkosszolgálatok hálójában - Mindszenty József a lélekmentő bíboros, hercegprímás című könyvének bemutatójával folytatódik. A kötet áttekintést ad a bíboros életéről, száműzetéséről, a szerző számos eredeti dokumentum felhasználásával tárja az olvasók elé a titkosszolgálatok Mindszenty Józseffel kapcsolatos tevékenységét.

Január 21-én Játékszíntér címmel a drámapedagógiáról, színjátszásról szóló projekt nyitó rendezvényét tartják. Január 24-én Sárból, Napsugárból címmel Madách Imre és Örkény István művei alapján készült előadást mutat be a Zrínyi Miklós Gimnázium szépirodalmi műhelye.

Hévízen a 190 éve született Madách Imre (1823-1864) tiszteltére nyílik emlékkiállítás vasárnap a városi könyvtárban. A látogatók három művész szemüvegén át ismerhetik meg Az Ember tragédiája című művet; Zichy Mihály (1827-1906) festő, grafikus 1887-ben készült illusztrációiból láthatnak válogatást. Ugyanezeket a színeket mutatják be Buday György (1907-1990) grafikus 1935-ös litográfiái, valamint Kass János (1927-2010) 1957-ben készült értelmezése alapján - közölte Hermann Katalin a hévízi muzeális gyűjtemény művészeti vezetője.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK