2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A közlekedő gyermekek védelmében

2013. május 31. péntek, 17:09
Címkék:

Május elsejétől tilos elhaladni a gyermekszállító autóbuszok mellett a párhuzamos közlekedésre alkalmatlan utakon az utasok be- és kiszállásának ideje alatt. A közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet (KRESZ) módosításáról Pintér László alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti munkatársa adott tájékoztatást.

iskolabusz

Tilos elhaladni a gyermekszállító buszok mellett

– Az új szabályozásban alapvetően a közlekedő gyermekek kaptak nagyobb védelmet. A KRESZ eddig csak arra kötelezte az autósokat, hogy álló iskolabuszok mellett fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közlekedjenek. Az új szabályok azonban kimondják, hogy a gépkocsik a párhuzamos közlekedésre alkalmatlan úton nem haladhatnak el a gyermekszállító buszok mellett, sőt nem is kerülhetik ki, ha azok az úttesten állnak, és mindkét oldali irányjelzőiket használják a gyermekek be- és kiszállásának ideje alatt. A megállóhelyről való elindulásukat az autósoknak lassítással, szükség esetén megállással kell segíteniük. További újdonság, hogy a gyermekszállító autóbuszok megállhatnak a menetrend szerinti járatok számára kijelölt autóbuszöblökben, valamint a járdán, külön jelzőtábla hiányában is.

pinter laszlo net– A módosítás bevezette a gyermekszállító autóbusz fogalmát is.

– Ezt azt jelenti, hogy május 1-jétől csak az az iskolabusz vehet részt a közúti forgalomban, ami elöl és hátul, a megfelelő méretű és megvilágítású "Gyermekszállítás" tábla mellett "Gyermekszállítás" felirattal is el van látva. Hozzátenném azt is, hogy az iskolabuszon kívül minden olyan nem menetrend szerint közlekedő jármű is lehet gyermekszállító busz, ha azon gyermekek és felnőtt kísérőik utaznak, és amelyet a "Gyermekszállítás" táblával és felirattal jelöltek.

– Mi indokolta a szigorítást?

– Sok évnyi kedvező tendencia után 2012-ben duplájára emelkedett a közlekedési balesetben meghalt gyerekek száma az egy évvel korábbihoz képest; a 2011-es 12 halálesettel szemben 2012-ben 22 (0–14 év közötti) gyerek vesztette életét az országban, közülük 6 gyalogosként. Szerencsére Zalában sem 2011-ben, sem 2012-ben nem történt halálos gyermekbaleset, 2011-ben öt, míg 2012-ben két gyermek sérült meg gyalogosként, az utóbbiak közül egy zalaegerszegi volt. Zalában egyébiránt nem történt olyan baleset, amely gyermekszállítás során következett volna be.

Az új szabályozás a gyermekbalesetek elkerülése érdekében sebességkorlátozást is bevezetett, melynek értelmében a "Gyermekek" veszélyt jelző tábla alatti kiegészítő jelzőtáblán feltüntetett távolságon belül legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni.

– Milyen büntetésre számíthatnak a szabályt megszegő autósok?

– A cselekmény súlyosságától függően a helyszínen 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság, míg feljelentés esetén 150 ezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki. A megye rendőrei egyelőre nem élnek ezzel, egyhónapos türelmi időt kapnak a gépjárművezetők, május 1-től 31-ig.

– Közeleg a nyári szünidő, a közúti balesetek veszélye azonban továbbra sem csökken.

– Valóban nem, a gyerekek bárhol feltűnhetnek, strandok, játszóterek, táboroztatást folytató iskolák környékén. De nem csak az autósoknak, hanem a szülőknek is figyelni kell rájuk. Felkészítés gyanánt érdemes beszélni velük a közlekedés szabályairól, a szülők és a gyermekek közösen ellenőrizhetik a kerékpárok biztonsági felszereltségét is, ami nem csupán a KRESZ-szerinti kötelezettség, hanem saját, jól felfogott érdek, a lopások ellen is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK