2024.07.07., vasárnap - ApollóniaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A felsőoktatás stratégiai ágazat

2011. november 07. hétfő, 19:56
Címkék:

Tíz éves a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány (ZFOK). A kezdetekről és az elmúlt évek eredményeiről sajtótájékoztatón számoltak be a városházán.

 

 

Tíz éves a ZFOK

A közalapítvány - melyet az önkormányzat hozott létre - 2001. november elsején kezdte meg a munkát. A város már akkor is kiemelt projektként kezelte a felsőoktatást, így a cél mindenekelőtt az volt, hogy biztosítsák a felsőfokú képzéshez szükséges eszközöket, támogassák az intézmények működését és fejlesztését, javítsák az oktatás körülményeit és megteremtsék a PhD ösztöndíjak megszerzéséhez szükséges forrásokat.

Gyutai Csaba polgármester elmondta: a közalapítvány egy jó eszköz az önkormányzat kezében arra, hogy segítse a felsőoktatási intézmények működését. Példaértékű, hogy már a kezdetektől bekapcsolódtak ebbe a folyamatba a helyi gazdaság szereplői is, így a képzések próbálnak igazodni a térség munkaerő-piaci igényeihez. Emiatt nemcsak tudományos, hanem gyakorlatorientált oktatás zajlik az intézményekben. A két húzóágazat ebben a folyamatban a gépipari és a közgazdász képzés.

Balaicz Zoltán alpolgármester, aki 2001-2010-ig a közalapítvány igazgatója volt, megtiszteltetésnek érzi, hogy a kezdetektől, kilenc éven át elláthatta ezt a tisztséget. A ZFOK tevékenysége nyomán ma már öt egyetem, illetve főiskola működtet önálló kart, vagy képzési központot a városban. Többek között közgazdász, gyógytornász, gépészmérnök, és mechatronikai képzés is zajlik; közel 2000 diák tanul Zalaegerszegen. S míg a helyi felsőoktatásra tíz évvel ezelőtt 2 millió forintot fordított a város, addig ma ez a szám meghaladja a 113 milliót. Ehhez jönnek még hozzá a különböző külső források: a közalapítvány létrejötte óta 387 millió forintot szerzett a megyeszékhelyi felsőoktatás számára nyertes pályázatokból és a szakképzési hozzájárulásokból.

Az idei év legnagyobb sikere pedig az volt, hogy tavasszal önálló karrá vált a BGF zalaegerszegi Gazdálkodási Kara.

A város vezetői bíznak a sikeres folytatásban, s remélik, hogy tovább tudják erősíteni kapcsolataikat a gazdasági élet szereplőivel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK