2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A félkarú rablók árnyékában

2011. november 24. csütörtök, 21:16
Címkék:

Állami bevételkieséssel és munkahelyvesztéssel riogatnak a játék(gép)adó emelése kapcsán. A mérleg másik serpenyőjéről mintha megfeledkeznének, arról ugyanis kevesebb szó esik, hogy a "duplázz" gomb lázas nyomkodása által mennyi bevételtől esnek el a családok, és hány embert bocsájtanak el, mert már nem képes elvégezni munkáját. Erről nincsenek számadatok, mint ahogy arról sem, hogy mibe kerül az államnak a pénznyerő automaták rabjainak gyógykezelése és segélyezése.

 

illusztráció

 

Mindent visz a kóros játékszenvedély

– A kóros játékszenvedélyt a pszichiátriai betegségek között tartjuk számon, melynek két lényeges magatartásbeli tünete van. A betegek egyrészt a kockázat-megítélés zavarában szenvednek, másrészt feltétlenül hisznek a biztos szisztémában, melynek birtokosainak tartják magukat – magyarázza dr. Sipos Zsófia, a zalaegerszegi megyei kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosa. – Jellegzetes fázisai a fokozódó késztetés és izgatottság a játékra, öröm és izgalom a játék alatt, majd a kétségbeesés és bűntudat a vesztés miatt.

Jellemző, hogy ezek a betegek képtelenek stabil bensőséges érzelmi kapcsolatra, az örömforrást a játék okozta feszültségoldásban keresik, ezért nem is a pénzszerzés a fő mozgatórugó. Az ismételt vesztés persze mindig indok arra, hogy újra próbálkozzanak a nyerőgéppel. A férfiak a nőknél 5-10-szer gyakrabban szenvednek ettől a játékszenvedélytől, amely gyakran társul más függőségekkel, akár extrém mértékű dohányzással, valamint alkohol- és drogfogyasztással.

A játékszenvedély hosszantartó, krónikus lefolyású betegség, ami gyógyszeresen és komplex rehabilitációval is kezelhető. Sajnos kevés eredménnyel, miután ezekből a betegekből éppen a megfelelő motiváció és az együttműködés hiányzik, vagy kevésbé fellelhető, ami alapja lenne a sikeres kezelésnek – hangsúlyozta a főorvos.

A félkarú rabló nemcsak kifosztja áldozatát, de bűnelkövetővé is teheti.

– A játékgép előtt ülők általában abban a csalfa reményben ringatják magukat, ha most veszítenek is, előbb-utóbb nyernek a nagy számok törvénye szerint. Csak ez ritkán jön be, a cél viszont ott lebeg előttük, melynek elérése érdekében már semmi sem lesz drága számukra – mondja a felvetésre Bükiné Papp Zsuzsanna őrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

– A várt nyeremény reményében felteszik a gyermek uzsonnájára vagy a csekkekre szánt pénzt, és ha már az utolsó fillérjeik is elfogytak, jön a kölcsönkérés a végeláthatatlan adósságspirál csapdájával. Persze ez még nem bűncselekmény, de azzá válhat a verekedésig is fajuló vissza nem fizetési vitákban. S ha már kölcsönöket sem ad senki, csak a bűnözés kapuja marad nyitva. A kisebb alkalmi lopásokat nagyobb betöréses lopások és rablások követhetik, de sikkasztás és csalás is előfordulhat gyors pénzhez jutási lehetőségként.

Az osztályvezető elmondta, egy-egy nyomozás során ritkán derül fény a kóros játékszenvedélyre, mint a bűncselekmény előzményére, ami azonban semmiképp sem számít enyhítő körülménynek. A játékgépezés miután legális játék, nem ütközik akkora társadalmi ellenérzésbe, mint például a kábítószer-használat illetve -függőség.

Maga a játékgépező sem tartja magát betegnek, csak egyszerűen pechsorozatnak éli meg a vesztést, amelyből egy szerencsés nyerés kirángatja majd. A probléma innentől válik végtelen történetté, melytől előbb-utóbb a család is szenved; a hangos veszekedések tettlegességig fajulhatnak. A válás és a munkahely elvesztése miatt egzisztenciálisan csődhelyzet alakul ki, ami akár a hajléktalanságig is vezethet.

Megoldásként a prevenció jöhet szóba, amit idejekorán kell elkezdeni. A megyei rendőr-főkapitányság több olyan felvilágosító programmal látogatja az iskolákat, melyen a játékszenvedély is szóba kerül, hiszen manapság a kocsmai félkarú rablók mellett az internetes szerencsejátékok is veszélyeket rejtenek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK