2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A falu működése biztosított Gelsén

2012. május 07. hétfő, 10:36
Címkék:

Sikerült biztosítani a falu működését Gelsén, ahol az önkormányzat 2010-ig uniós és állami támogatások, illetve nagy összegű hitelek segítségével több milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg. A fedett fürdő és a 40 férőhelyes turistaszálló mellett sokat költött az iskolára és a faluközpont felújítására. Mindezzel olyan vállalásokat vett magára, melyeket nem tudott teljesíteni. Gelse 80 hitelezőnek több mint 1,6 milliárd forinttal tartozik.

gelse1

A tartozás zárolva – az önkormányzat fizetni tudja kiadásait

– A 2010-es önkormányzati választásokat követően szembesültünk az óriási pénzhiánnyal a teljesíthetetlen szállítói követelések kapcsán. A helyzet igencsak kilátástalannak tűnt, ezért képviselő-testületünk abban az évben decemberben úgy döntött, hogy pénzügyi biztos segítségét kéri az adósságrendezési eljárás lefolytatásához – idézi fel az előzményeket Szegedi Ferenc, Gelse polgármestere. – A bajt már előbb is éreztük, magamat sem vonom ki a felelősség alól, hiszen több cikluson át képviselő-testületi tagként dolgoztam. Gazdasági szakemberként egy mezőgazdasági céget vezetek, ezért is láttam a pénzügyi problémákat, melyeknek mindig hangot is adtam. Sajnos, felvetéseim nem találtak meghallgatásra a korábbi polgármester részéről, így a választások előtt másfél évvel kiléptem a képviselő-testületből.

gelse polgi– A polgármesteri megbízatást miért vállalta el?

– Sokan kértek rá, és magam is szeretem volna tenni valamit a falu érdekében. Nem számítottam semmi jóra, de mindnyájunkat meglepett az az adóssághalmaz, mellyel szembesültünk a hivatal átvételekor. Ahogy említettem, megoldásként nem maradt más hátra, minthogy pénzügyi biztost fogadjunk, mert egyedül nem jutottunk volna semmire. A vele való munka kapcsán derült ki, hogy melyek a jogaink és a kötelességeink. Elsődleges feladatunknak bizonyult a falu életképességének fenntartása, az önkormányzati intézmények (iskola, óvoda, egészségügyi szolgáltatás) működésének biztosítása.

– Tehát az intézmények finanszírozása elsőbbséget élvezett a tartozás rendezésével szemben.

– Igen. Nagyon sok gond volt a közüzemi tartozások miatt is, és közben egy elveszített per miatt zárolták az önkormányzat számláját. A kassza üres volt. Szerencsére már mindezen túl vagyunk a pénzügyi biztos segítségével, aki szigorú gazdálkodást vezetett be, minden pénzmozgás csak rajta keresztül történhet. Mindennek köszönhetően elértünk oda, hogy a jelen pillanatban nincsenek kifizetetlen számlái önkormányzatunknak, sőt egy kevés megtakarítással is rendelkezünk. Az eredményben új jegyzőnk, László Piroska és a képviselő-testület munkája is benne van.

– Mi a helyzet az 1,6 milliárd forint tartozással?

– Zárolva van. A szállítókkal egyezség ugyanis nem tudott létrejönni, mert ennek a tartozásnak pár százalékát is képtelenség kifizetni egy 1100-as lélekszámú településnek. Nem beszélve arról, hogy nem is lehet olyan mértékű bevételünk, amely akár a későbbiekben lehetővé tenné a hitelek visszafizetését. Ezért az történt, hogy minden olyan forgalomképes ingatlant, ami nem közfeladatot lát el és nem a falu működését szolgálja, be kellett vonnunk az adósságrendezésbe. Vagyis ezek értékesítéséből kellene kifizetni a tartozásokat, ami szerintem lehetetlen.

– Milyen ingatlanok jöhetnek szóba?

– A fedett fürdőt, a turistaszállót, valamint kisebb földterületeket tudnánk eladni. A jelenleg egy külső cég által üzemeltetett termálfürdő könyv szerinti értéke ugyan 1,3 milliárd forint, de a közelben lévő jól ismert gyógyfürdők és a jelenlegi gazdasági helyzet miatt igencsak kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán vevő. A termálfürdő üzemeltetése nem kerül egy fillérjébe sem önkormányzatunknak, de természetesen érdekünk, hogy működjön, minél több vendég keresse fel.

gelse2

Más lett volna a helyzet egyébiránt, ha megváltoztatták volna a jogszabályt, hogy az úszásoktatásra is lehessen állami normatívát igényelni. A korábbi testület bízott ebben, éves szinten mintegy 20 millió forintot remélt, ami fedezte volna a kiadásokat.

Mindez azonban nem menti fel az előző vezetést a nagyfokú gondatlanság alól. Nagyon sok szép dolog létesült a településen, de arra nem gondolt senki, hogy ennek mekkora ára lesz.

– A közhangulatnak sem tett jót a súlyos pénzügyi helyzet.

– Önkormányzatunk a nyugalom helyreállítására törekszik, ezért fontosnak tartjuk a már hagyományosnak számító rendezvényeink (falunap, idősek találkozója stb.) megtartását. A tisztán látás érdekében szem előtt tartjuk a lakosság folyamatos tájékoztatását a falutévén és más médián keresztül. Folyamatosan gondozzuk a közterületeket, hogy a falu összképe is a nyugalmat, a rendezettséget mutassa.

gelse3

– Átalakulóban a közigazgatási rendszer. Mire számítanak az önkormányzati hivatal, az iskola tekintetében?

– Bízom benne, hogy a második félévre kiderül, mi lesz pontosan az önkormányzatok feladata és költsége a már állami iskolák fenntartásával kapcsolatban. Az úszásoktatás miatt nagyon kedvelt iskolánk, több önkormányzattól is kaptunk jelzést, hogy ide szeretnék hozni a gyerekeket. A közös önkormányzati hivatalok kialakítása kapcsán minket is foglalkoztat a kétezer fős lélekszámhatár elérése. Jelenleg tárgyalásokat is folytatunk, de miután erről sincs pontos információnk, egyelőre kivárunk. Úgy vélem, legideálisabb lenne, hogy ezek a központok, azokon a településeken jönnének létre, ahol minden feltétel adott infrastrukturális ellátottság, a közintézmények és a szolgáltatások tekintetében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK