2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

50 éves a pókaszepetki Vackor Óvoda

2014. július 13. vasárnap, 16:19
Címkék:

Patika vagy óvoda? – jó ötven évvel ezelőtt tették fel ezt a kérdést Pókaszepetken, ahol végül az utóbbi létesítése mellett döntöttek. A Vackor Óvodát 1963. szeptember elsején nyitották meg, idén ötven éve. A félévszázados jubileum alkalmából óvodatörténeti kiállításra invitálták az intézmény volt és jelenlegi dolgozóit, valamint egykori óvodásait az elmúlt pénteken.

pokaszepekt ovoda3
 Egykori és jelenlegi munkatársak, volt ovisok együtt ünnepeltek

Fazekasné Farkas Mária óvodavezető köszöntőjében úgy fogalmazott, meghatottsággal lehet visszagondolni az elmúlt ötven évre, az indulásra, amikor a község tanácsának végrehajtó bizottsága elhatározta, hogy óvodát hoz létre a faluban. A jubileumra óvodatörténeti kiállítással készültek, melynek képanyagát a volt óvodásoktól és szüleiktől kapták. A régi időket felidézve korabeli dokumentumokat, játékokat, plakátokat és mesekönyveket is kiállítottak. Az óvodavezető örömét fejezte ki, hogy egykori kollégáik körében ünnepelhetnek most, és külön köszönetet mondott a szülői munkaközösség tagjainak, akik az elmúlt években hozzájárultak ahhoz, hogy a gyerekek kellemes környezetben tölthessék mindennapjaikat az óvodában.

pokaszepekt ovoda2

Vikár Tibor helytörténeti kutató, a helyi általános iskola történelem tanára idézte fel az óvoda történetét. Mint mondta, az intézmény létrehozását az 1960-as években végbement társadalmi és politikai hatások jelentősen elősegítették, hiszen az édesanyák munkába állásával a hagyományos paraszti családszerkezet megváltozott, szükség volt az óvodai férőhelyekre. Az ötven férőhelyes intézményt jelentős társadalmi összefogással és hatszázezer forintos költséggel építették meg. A kezdetben a környék óvodáiból kölcsönöztek bútorokat. Később konyhát is kialakítottak, ahol az iskolás gyermekek számára is főztek, 1968-ban például 150 főre. A helytörténeti kutató más fontos évszámot és adatot is említett, majd egy diák által negyven évvel ezelőtt írt naplóból idézett. Ebből kiderült, hogy az úttörőcsapat elhatározta, hogy segítenek az óvodai játékok tisztántartásában és felújításában.

Kapus Melinda, az intézmény egykori óvodása érdeklődésünkre elmondta, az óvónő személye nagyon meghatározó egy gyermek életében. Számára Erzsi óvó néni jelentette a biztos pontot, akire a mai napig tisztán emlékezik, és szeretettel gondol. Rá is talált a Facebookon, így egykori óvónőjét örömmel üdvözölhette az ünnepségen.

pokaszepekt ovoda1

Palkovics Erzsébet 1967-től 1970-ig dolgozott óvónőként Pókaszepekten, majd Győrbe költözött. Ő osztotta meg velem a már szállóigévé váló történetet, vajon a gazdaságosság alapján óvodát vagy patikát éri meg nyitni a községben. Mint mondta, az első munkahely, az első szerelem, kitörölhetetlen egy ember az életéből. Örömmel vette, hogy egykori ovisai megkeresték az interneten, akikkel most személyesen is találkozhatott, és akik kezébe adták régi csoportnaplóját.

Tóth András polgármester elmondta, családapaként is elégedett az intézmény munkájával, ahová mindkét gyermeke járt. Településvezetőként is büszke az intézmény magas színvonalú pedagógiai-szakmai munkájára. Az eltelt ötven év jól igazolja az óvoda létjogosultságát, így e szép jubileumot fontos mérföldkőként ünnepelhetik. A 2013-tól ismét önkormányzati fenntartásba került óvodára a település mindig is figyelmet fordított. 2009-ben tízmillió forintos beruházásban korszerűsítették a fűtési rendszert, szigetelték és vakolták az épületet.

pokaszepekt ovoda4

Másnap jubileumi rendezvényt tartottak a faluháznál. A jelenlegi és a volt óvodások műsorát követően tizenhárom dalkör részvételével kezdetét vette a Korosztályok Népdalköri Fesztiválja.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK