2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

25 éve a város idősei szolgálatában

2013. október 26. szombat, 16:54
Címkék:

Osszák meg gyermekeikkel azt a titkot, amit Önök már tudnak: hogyan lehet a szeretet és a megértést megtartani hosszú-hosszú évtizedeken keresztül úgy, hogy a nehézségeken kéz a kézben tudjanak átjutni – üdvözölte Radics Andrea a Zalaegerszegi Gondozási Központ ellátottjait az intézmény 25 éves fennállásának ünnepségén.

idosotthon1

Ünnepelt a Zalaegerszegi Gondozási Központ

A vezető köszöntőjében felidézte, hogy az akkori nevén Időskorúak Gondozási Központja 1988-ban kezdte meg működését az 57 lakásos nyugdíjasházzal, a 2. számú idősek klubjával (ami ma már belvárosi idősek klubja) és a főzőkonyhával. Mint mondta, a 80-as, 90-es években sok, önmagát még ellátni tudó idős ember költözött be az otthonházba, az idő előrehaladtával azonban megszaporodtak a gondozási, ápolási feladatok, nem kis terhet róva a dolgozókra. Az idősek számára ez lakhatási forma ugyanakkor fokozott védelmet jelent, hiszen egészségi állapotukra 24 órás gondozói ügyelet vigyáz. A gondozószolgálat az étkeztetés, házi és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás valamint az idősek klubok igénybe vételének lehetőségét is biztosítja az itt élők valamint a városlakók számára.

Az elmúlt időszakban kiépült az idősellátás teljes intézményrendszere a városban: átmeneti és a tartós bentlakást nyújtó otthon működik, valamint nappali ellátást biztosítanak a családjuk körében élő demens idősek számára.

Gyutai Csaba polgármester beszédben méltatta azt a munkát, melynek köszönhetően az elmúlt 25 évben kiépült az idősellátás valamennyi formája Zalaegerszegen, ami azért is jelentős, mert az intézményrendszer ma már a legnagyobb önkormányzati foglalkoztató. Szólt arról, hogy a városban 14 ezer hatvan év feletti ember él, a városlakók egynegyede. A szociális ellátórendszer hét százalékukat segíti, ami nagy teljesítmény. A polgármester büszkén fűzte hozzá, hogy az idősekért végzett tevékenység elismeréseként a Belügyminisztérium Idősbarát Önkormányzat díjjal tüntette ki Zalaegerszeget a közelmúltban. Egy örömhírt is megosztott a jubilálókkal: 410 millió forintos beruházásból jövő év végére megújul a nyugdíjas otthonházat magában foglaló gondozási központ épülete, valamint a kertvárosi idősek klubja.

idosotthon2

A lakók nevében a könyvtárosi feladatokat is ellátó Kisgyörgy Erzsébet mondott köszöntőt a gondozási központ 25 éves fennállása alkalmából, felidézve az itt élők életének fontos eseményeit. Úgy fogalmazott: "Otthon vagyok. Életem egyetlen döntése, amit nem bántam meg, hogy 23 évvel ezelőtt beköltöztem a nyugdíjasházba".

Az ünnepség végén Radics Andrea és Gyutai Csaba elismeréseket adtak át az intézmény munkatársainak, akik közül nyolcan 25 éve dolgozói az intézménynek. Bolla Gáborné, Tuboly Lászlóné, Huczka Dezsőné és Huczka Dezső, valamint Czibere Lajosné már 25 éve lakói a nyugdíjasháznak, ők ajándékcsomagot vehettek át a jubileum alkalmából.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK