2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zalakaros az egészségturisztika fellegvára

2012. április 13. péntek, 17:18
Címkék:

Zalakaros, hazánk legvirágosabb városa, mint fürdőhely, legelébb a kiváló gyógyvízéről és a mindig fejlődni képes gyógyfürdőjéről közismert, de a lankás zalai dombok ölelésében elterülő hangulatos, tiszta, csinos kisváros és környezete számos egyéb természeti csodát és vonzerőt rejt. "A várossá nyilvánításának 15 éves jubileumát idén ünneplő település gazdasági alapjait a jól fejlődő turizmus szavatolja, de Zalakaros megkapó varázsát nem csak a gyógyvíz adja!" -állította Novák Ferenc, polgármester, aki szerint: a nyugtató, gyönyörködtető tájat, az üdítő levegőt, a gyógyító csendet és a kellemes kisvárosi atmoszférát, a helyben élő vendégszerető emberek teszik igazán élhetővé.

zkaros 1

Újrapozícionálják a gyógyhely turizmusát

A "Zala megye legkedveltebb nyaralóhelye" címet a megyei napilap közönségszavazásán tavaly és tavalyelőtt is elnyerő város első emberét elöljáróban arról faggattuk, hogy mit is jelent Zalakaros turisztikai újrapozícionálása.

- Zalakaros szíve a fürdő, mely a gyógy- és a wellness célcsoport, valamint minden korosztály számára teljes kikapcsolódást ígér. Az aktív pihenés, az idegi és fizikai regenerálódás szinte minden feltételét biztosítjuk: a nagy gyógyhatású termálvizet, a kapcsolódó kezelésekkel; kényelmes szálláshelyeket; a magyar és nemzetközi konyha változatos kínálatát; sportolási lehetőségeket; vonzó kirándulási programokat. Önkormányzatunk még 2008-ban hozott egy bölcs döntést arról, hogy átadja a turisztikai feladatokat, az akkor megalakult, a mára már száznál is több taggal büszkélkedő helyi turisztikai egyesületnek. Később ebből nőtte ki magát a helyi TDM szervezet, amelyben már szorosan összezártak a fürdő vezetői, a helyi szolgáltatók, a vállalkozók, hogy a helyhatósággal közösen irányítsák az idegenforgalmat. Az önkormányzat persze nem csupán a feladat áttestálásáról döntött, de arról is határozott, hogy a szükséges pénzügyi forrásokat -idén 110 millió forint- is biztosítja a tervek kivitelezéséhez. Az együttműködés nagy lehetőségeket rejt, hisz az önkormányzati forrás és a tagdíjak mellé komoly pályázati forrásokat is sikerül folyamatosan megszerezni, amellyel számos fejlesztés sikerrel végigvihető. Ők a meglévő, közös egyetértéssel megszavazott "gerincprogram sorra" fűzik föl a kínálatukat. Egy, közös irányba húzással, mértéktartó szerepmegosztással megújítottuk a települési honlapot, de a fedett rendezvénytér megvalósítását is megvalósítottuk. A város marketing tevékenységét, és kommunikációját, az egységes arculat kialakítását a múlt év nyarától külön szakember irányítja. Zalakarosnak, a Kis-Balaton fürdő-fővárosának és a fürdőnknek is különböznie kell ugyanis a többi településtől, a többi gyógyfürdőtől, ha tartós eredményeket szeretnénk magunkénak tudni.

zkaros 3

- Csak a turizmusfejlesztés halad ilyen gőzerővel?

- Természetesen nem. Létérdekünk, hogy a településen európai színvonalú legyen az intézményi- és szolgáltatás hálózat, hogy minél jobb állapotúak legyenek a lakosságot kiszolgáló létesítmények. A korábbiaknál még nagyobb erőfeszítéssel igyekszünk eltüntetni az elmúlt esztendők "problémacsomagjában" még meglévő dolgokat. Egyes településrészek szanálása, felszámolása, javítása megkezdődik a létszámában és anyagiakban megerősített Karos Park Kft. felügyeletével. Folyamatosan javítunk az amúgy rendezettnek mondható településképen, Zalakaros miliőjén. Az életminőség javításához járul hozzá a folyamatos intézményfejlesztés. Egy iskolai, műanyag borítású sportpálya pályázati forrásból gyakorlatilag elkészült, de elbírálás alatt van több másik pályázatunk is, amelyben egy műfüves grundfoci-pálya kialakítására, vagy a tornaterem felújítására keresünk lehetőséget. Az ellátás biztonságának szavatolásának céljával több millió forintot költünk az iskola konyhájának modernizálására. A 25 éves óvoda épületét 110 millió forintból újítjuk fel, pályázati támogatás segítségével. Nagymértékű funkcióbővítés mellett itt teljes rekonstrukció történik. A felújított óvodai-iskolai intézmény együttest, ahol színvonalas szakmai munka folyik, nem csak a gyerekek használhatják, hanem a település egésze. A rekonstrukció befejezésével a bölcsődétől az általános iskoláig a térség legmodernebb intézményhálózatát működtethetjük.

- Milyen egyéb fejlesztések valósulnak meg a közeljövőben?

- A kerékpáros turizmus fejlesztése (25 milliós kerékpárház, biciklitároló, kölcsönző) a hévízi kistérséggel való összefogás révén valósul meg. Korábban 582 millió forintot nyert a "Közösségi közlekedés komplex fejlesztése Keszthelyen és a Zalakarosi kistérségben" című pályázat, melyet a gesztor Zalakarosi Társulás nyújtott be a közlekedési cégekkel konzorciumi formában. Megtörténik a pályaudvar, a megállóhelyeink, az autóbusz-öblök felújítása, kiépül egy dinamikus utas tájékoztató rendszer is. Mérőműszerekkel felszerelt LED lámpákkal korszerűsítjük a gyógyüdülőhely közvilágítását; az új világítótestek a környezetvédelem mellett tudományos kutatási célokat is szolgálnak. A több kilométer hosszú települési főutcán elhelyezett formatervezett, multifunkciós, kamerákkal kiegészített lámpatesteket olyan mérőműszerekkel szerelik fel, amelyek rögzítik például a levegőszennyezettség szintjét, vagy mondjuk a hőmérsékletet. Az 58 millió forintos összköltségű beruházás 95 százalékos uniós támogatással valósul meg. A zalakarosi önkormányzat a szlovén Maribor város egyetemével, a Podravjei Energetikai Ügynökséggel, Starse önkormányzatával, valamint a vasvári önkéntes tűzoltó-egyesülettel közösen nyújtotta be a pályázatát. Az Új Széchenyi Tervben a fenntarthatóság és turizmus jegyében, "zöld gazdálkodásra" 30 millió forintot nyertünk. A projekt útmenti fásítást, a közparkok revitalizációját, különféle fafajták telepítését, öntözést, szelektív hulladékgyűjtést, komposztálást támogat, valamint hozzájárul a település helyi védettségi területeinek kijelöléséhez.

zkaros 2

- A település igyekszik megragadni az előnyös pályázati lehetőségeket...

- Igen. Horvátország most lesz tagja az EU-nak, így több 95 százalékos támogatási intenzitással bíró pályázatot adhatnak be a magyar oldallal közösen. Mi három témában - a hagyományápolás jegyében a közösségi ház felújítása; kerékpáros turizmusfejlesztés a fürdő keleti oldalán; valamint a közös befektetési ajánlatok és építési szabályzatok kezelésre vonatkozó dokumentumgyűjtemény összeállítása - adtuk be pályázatot. Az NFÜ Balaton Kiemelt Üdülőkörzet pályázatának segítségével egy 300 millió forintos többfunkciós élménytavat is létesítenénk élményparkkal a fürdő területén, önkormányzati beruházásban, ami kapcsolódna a városközponthoz is egy sétánnyal. A fürdőben a hetvenes években épült pavilonok, büfésorok, bódék minőségén is változtatni akarunk, ezért a bérlőkkel megegyeztünk, hogy új szolgáltatási minőséget kínáló gasztronómiai egységek létesüljenek. A dísztértől az élménytóig vezető sétány mellett kapnának helyet ezek a megújult létesítmények. Az új templom környezetének rendbetételét (illemhely, közösségi épület, játszótér, keresztút) is pályázattal kívánjuk segíteni, a tervek készítése folyamatosan zajlik. A fürdővel közösen szeretnénk egy rendezvényház építésébe is belefogni a strandfürdő épülete mellett. A fürdőben most folyik a különleges szolgáltatást, egyedi kínálatot és különleges attrakciót kínáló "vízi gyermekvilág" tematikus kaland- és élménypark megvalósítása. Tavaly a strandfoci-pálya készült el, most ezt is tovább kívánjuk fejleszteni.

- Fontos-e a település közösségi életének fejlesztése?

- Hát persze. Zalakaros nem csak házak, utcák összessége, hanem az itt élő szorgalmas emberek tettre kész közössége. Ezért először azt kell megtudakolni, mi a jó az itt élőknek, és csak utána hangozhat el a kérdés: mi a jó a gyógyturistának. Ha elegendő számú vendég érkezett, az bizonyosan jó a lakosságnak. A polgárok életminőségének folyamatos javításán dolgozunk. A civil szervezetek vezetőinek külön ünnepségen köszöntem meg az áldozatos szerepvállalást, de hagyomány a programban dús "civil nap" megszervezése. A civilek támogatását egy 15 milliós alapból finanszírozzuk. Helyi rendeletben rögzítettek szerint köszöntjük az újszülötteket, a felnőtt korba lépőket, a kerek évfordulós születésnapjukat ülő időseket: a 85-90-95-100 éveseket. A diákokat a tanulmányaikhoz kötődő ösztöndíj rendszerrel támogatjuk. Erőfeszítéseket teszünk a munkahelyteremtésre és a lakhatás biztosításának elősegítésére. Rendszeresen szervezünk lakossági, vállalkozói fórumokat, tájékoztatókat a vélemények szondázására, illetve az új információk átadására.

- Fontosak még a nemzetközi kapcsolatok?

Hogyne. Turisztikai szempontból sem közömbös a partnervárosi kapcsolat erősítése, dinamizálása. A németországi Puchheim, az alsó-ausztriai Asperhofen, a lengyelországi Olesno városokból sokszor különjárati buszokkal érkeznek. Eddig elsősorban a kultúra, művelődés, sport területére koncentráltunk, de mostantól az itteni magyar mezőgazdasági termékek és a bor importja is szóba került. A versenyhelyzeti előnyünket minden területen szeretnénk biztosítani.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK