2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Vigh László sajtóközleménye a földtörvényről

2013. július 04. csütörtök, 07:01
Címkék:

Mivel az ellenzék intenzíven támadja az új földtörvényt, ezért fontosnak tartjuk, hogy az állampolgárok megfelelő tájékoztatást kapjanak az új földtörvényről.

Az Országgyűlés 2013. június 21-i ülésén elfogadta az új földtörvényt, mely még épp időben, szinte az utolsó előtti pillanatban született meg azért, hogy megvédje a magyar földet, a magyar embereket attól a kiszolgáltatottságtól, amely 10 hónap múlva (2014. május) bekövetkezik, amikor vége lesz a külföldiek földvásárlási moratóriumának. A magyar föld védelmére az új földtörvény a legnagyobb garancia, amely biztos védelmet nyújt a magyar földnek. Ez a törvény megfelel az uniós elvárásoknak, de megnehezíti azt, hogy a magyar föld külföldiek, illetve spekulánsok tulajdonába kerüljön. Cél a családi gazdaságok számának növelése és a nagybirtokok visszaszorítása.

A baloldal mindent megtesz annak érdekében, hogy a földügyet politikai támadásra használja fel. Tulajdonképpen nincs is mit csodálkozni rajta: az új földtörvény egy korszak végét jelenti. A baloldal a nagybirtokosok érdekeit képviseli. Az új földtörvény jelentősen keresztülhúzza a Gyurcsány-Bajnai szövetség számításait. Ha rajtuk múlna, a magyar föld alkotmányos védelem nélküli szabadpréda lenne.

Az új földtörvény garantálja azt, hogy a zöldbárók helyett magyar földművesek; a nagybirtokok helyett családi gazdaságok; a külföldi spekulánsok helyett magyar gazdák lesznek mostantól a fő kedvezményezettek. Ez az új földtörvény lényege. A törvény több mint egy éven keresztül széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetésen ment át. A magyar gazdatársadalom nyugodtan, megelégedéssel fogadja a földtörvényt. Egy talpalatnyi földet sem engedünk át a külföldi spekulánsoknak. Sőt, visszaszerezzük azokat a birtokokat, amelyek trükkös zsebszerződésekkel jutottak a kezükre.

A törvény szerint földet magyar és uniós állampolgárok szerezhetnek. Egy hektárnál többet azonban csak földművesek. Külföldi csak akkor vehet majd földet, ha valóban földműveléssel foglalkozik, letelepedik Magyarországon, megvan a szükséges végzettsége, földet művel és a helyi földbizottság belegyezését is megkapja. Csak magyar földműves tud majd magyar földet vásárolni, sem EU-n belüli, sem kívüli nem tud földhöz jutni és erre "gyakorlati megoldásokat" tartalmaz a törvény. Emellett pedig a magyar földet egy kétharmados alaptörvény és egy kétharmados földtörvény védi. Az unión kívüli államok polgárainak földszerzési tilalma fennmarad. Mostanáig mindenki vehetett földet, akár spekulációs céllal is. Mostantól csak életvitelszerűen mezőgazdaságból élő földművesek vásárolhatnak termőterületeket. Nemhogy a külföldiek, de a magyar állampolgárok túlnyomó többsége számára is megnehezíti a tulajdonszerzést, mivel a földet kiemeli az üzlet világából. Ez elsőrendű agrárgazdasági érdek. Nem vásárolhatnak majd földet ingatlan-befektetők, valamint a hazai és külföldi spekulánsok. A kormányváltás óta háromszor annyi magyar ember jutott földhöz, mint korábban, 90%-uk gazdálkodással foglalkozó család.

Az a tény, hogy a baloldal hangosan kardoskodik a nagybirtokok mellett, nem változtat azon, hogy egyedül maradtak ebben a küzdelemben. Mindenki más, aki Magyarország és a magyar gazdák érdekei mellett áll, a kisebb, életképesebb családi birtokok híve.

Vigh László

Országgyűlési Képviselő, Zala 01. vk. Elnök

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK