2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Végre jó úton közelíthető meg Kerkafalva

2012. augusztus 22. szerda, 05:55
Címkék:

Megújult a Kerkafalvát a Vas megyei Nagyrákossal összekötő út mintegy három kilométeres zalai szakasza. A 261 millió forintos európai uniós támogatást élvező beruházás az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programja 2009–2013-as akcióterve keretén belül valósult meg. A háromhónapnyi kivitelezés után augusztus 21-én adták át a felújított utat.

kerkafalvaÍ ut1Rigó Csaba, zalai kormánymegbízott köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a kiváló minőségben elkészült út az itt élőket és a falusi turizmust egyaránt szolgálja. Kiemelte, hogy a 4-5 számjegyű mellékutak felújítása kormányzati szándék; az Új Széchenyi Tervben 7,2 milliárd forintot fordítanak erre a célra a nyugat-dunántúli régióban. Ebből az összegből más utak is megújulhatnak Zalában. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a közeljövőben Nagyrákoson is megvalósul az út rekonstrukciója.

Szőke József, a projektgazda Magyar Közút műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, a Kerkafalva–Nagyrákos összekötő út kiemelt jelentőségű Zala megyében, ugyanis a Hetés tájegység egyik észak-déli irányú közúti kapcsolatát jelenti Zala és Vas megye között, továbbá az Őrségen és a Zalai-dombságon keresztül alternatív útvonal a rábafüzesi határátkelő elérésére is.

Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte, a megújított út gazdasági-társadalmi fejlődést hozhat, mert biztosítja a térségi központok, különféle intézmények, iskolák és munkahelyek jobb, gyorsabb és biztonságosabb elérését.

Pintér László, a térség országgyűlési képviselője elmondta, régi vágy teljesült a már igencsak rossz állapotban lévő útszakasz felújításával. Mint mondta, érzelmi szálak kötik a térséghez, miután a szomszédos Kerkateskándon lakik.

Nemes Kálmán, Kerkafalva polgármestere szintén örömmel beszélt a beruházásról, melynek megvalósulására majd húsz évet vártak. Mint mondta: az utat sokáig szeretnék jó állapotban használni, ezért kéri a fenntartó Magyar Közutat, hogy a kamionforgalmat már Nagyrákosnál korlátozza le.

Mórocz József, a Magyar Közút megyei igazgatója azt válaszolta, felülvizsgálják a kérést. A projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakaszra egyébiránt is kiemelt figyelmet fordítanak.

A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező, a Közép-Nyugat ROP 2013 Konzorcium végezte el a felújítást. A burkolatot megerősítették, a jobb vízelvezetés érdekében kiszélesítették, valamint oldalárkokat építettek ki, a már meglévő vízelvezető árkokat pedig kitisztították.

A Magyar Közút jelenleg 192 négy- és ötszámjegyű mellékútszakasz felújításának lebonyolítását végzi, összesen 1265 kilométeren. A várhatóan 2013 végéig megvalósuló program összköltsége több mint 104 milliárd forint.

Zala megyében jelenleg Karmacs és Jánosháza között zajlik a mellékút felújítása két kilométer hosszan. Jövőre kezdődik a Keszthely és Várvölgy között 2,5 kilométeres, Murakeresztúr és Letenye között 2,6 kilométeres, valamint Zalaszentgrót és Kehidakustány között 3,6 kilométeres szakaszon a mellékút rekonstrukciója.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK