2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Újabb kétezer embernek kínálnak munkát közfoglalkoztatásban

2014. augusztus 01. péntek, 09:58
Címkék:

A kormány döntésének megfelelően 80 zalai kistérségi Start-munkaprogram indul 61 településen 679 ember bevonásával augusztus elsejével. Emellett a most foglalkoztatott 3607 emberen kívül újabb 1255 főnek adnak munkalehetőséget a hagyományos közfoglalkoztatási programban Zalában – jelentette be a megyei kormánymegbízott.

Rigó Csaba a sajtótájékoztatón továbbá elmondta, a Start munkaprogramra 412 millió forint, míg a közfoglalkoztatásra 333 millió forint áll rendelkezésre az önkormányzatoknak, melyek belvízelvezetés megoldására, mezőgazdasági utak és közutak rendbetételére, illegális hulladéklerakók felszámolására fordítják az elnyert összegeket. Mint fogalmazott, a közfoglalkoztatás bővítése fontos kormányzati szándék, s ehhez biztosítják is a forrást. Éppen ezért az önkormányzatoktól és polgármesterektől kellő aktivitást várnak el, hogy minél több embert vonjanak be a közfoglalkoztatási programokba, melynek alapvető célja az, hogy visszavezesse a napi rendszeres tevékenységtől eltávolodott embereket a munka világába. A helyi vezetőkön és az általuk irányított közösségeken a felelősség, hogy milyen mértékben élnek a lehetőséggel, hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója az elhangzottakhoz azt fűzte hozzá, hogy a bejelentett piaci álláshelyek mintegy egyötödét tudják csak betöltetni a regisztrált álláskeresőkkel, mert többségük képtelen kitörni a passzív helyzetből. Erre a problémára ad megoldást a közfoglalkoztatás, melynek célja nem csupán az, hogy bizonyos feladatok el legyenek végezve a településeken, hanem az, hogy értelmes elfoglaltságot nyújtsanak az embereknek, felkészítve őket a munkapiaci képzésekre, illetve a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre. A helyi közösségek felelőssége ebben áll.

Az igazgató továbbá elmondta, Zalában idén 41 vállalkozás – ebből időközben négy visszalépett – kapott állami támogatást, hogy a közel 300 millió forintból megőrizzenek 649 munkahelyet, valamint 120 új álláshelyet teremtsenek beruházásaik révén. Tájékoztatta a sajtó munkatársait arról is, hogy a diákmunka keretében jelenleg 557-en dolgoznak. Újabb forrást kaptak ehhez, ezért emelkedett meg ennyire a létszám az első körben tervezett 200 főhöz képest.

Rigó Csaba végül egy döntésről számolt be, miszerint a járásvezetőknek illetve helyetteseiknek, megbízottaiknak a járásokhoz tartozó települések testületi ülésein részt kell venniük, hogy a felmerült törvényességi és államigazgatási ügyekben segítséget nyújtsanak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a jellemző munkákon felül Zalaistvándon egy vízfolyás árteréből kitermelt 250 köbméternyi fát dolgoznak majd fel a közfoglalkoztatottak, a felaprított tűzifával 250 családot látnak el. Egy másik hamarosan induló projektben az önkormányzati bérlakások hátralékosai közfoglalkoztatás keretében lakásfelújítással törleszthetik tartozásukat Zalaegerszegen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK