2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Új képzési modul passzívház-építőknek

2013. március 20. szerda, 18:32
Címkék:

Európa-szerte az első modulrendszerű passzívház mesterember-tanfolyam kifejlesztését szolgálja az Európai Territoriális Együttműködés Ausztria-Magyarország 2007–2013 Határon Átnyúló Együttműködési Program által támogatott PHCC projekt, melynek egyik hazai partnere a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.

passzivhaz duTananyagot dolgozott ki és próbaképzést valósított meg a vállalkozásfejlesztési alapítvány 

 Az energiahatékony építészet egyre fontosabb hangsúlyt kap világunkban, miután 2018 után már csak az uniós irányelvben meghatározott követelményrendszer teljesítésével lehet új házakat építeni – beszél az előzményekről Nagy András, ZMVA ügyvezető igazgatója. – Mint ismert, ezen a területen hazánk egyelőre nem áll túl jól, ugyanakkor Ausztriában már több mint tízezerre tehető a passzívházak száma. Ezzel az eredménnyel Európában vezető pozíciót töltenek be, viszont ez idáig szinte csak építészeket képeztek Ausztriában, mesterembereknek (kőműves, vízvezeték-szerelő, épületgépész stb.) szóló gyakorlati jellegű képzésük nekik sem volt. Ezért mondhatjuk azt, hogy a projektben kidolgoott oktatási modul első a tekintetben, ami iparos-nyelven, a passzívház-mesteremberek gyakorlati képzésre fókuszál. Egy ezt megelőző projektben már felmértük, hogy mind Ausztriában, mind pedig Magyarországon az ilyen típusú szakképzésekből hiány van.

nagy andras net– Milyen célokról és eredményekről tud beszámolni?

– Elkészítettünk egy körülbelül 170 oldalas tankönyvet, ami a magas energiahatékonyságú építés területén a jelenleg alkalmazott legmodernebb technológiákat tartalmazza. Annak érdekében, hogy ezt tananyagot oktassák is, a régióban négy építőipari szakközépiskolával (Győr, Nagykanizsa, Szombathely és Zalaegerszeg) kötöttünk együttműködési megállapodást. Szeretnénk elérni azt is, hogy belekerüljön a nemzeti alaptantervbe. Az új képzési modul elérhető lesz a www.phcc.info honlapon E-Learning rendszerben, amit a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza fejleszt ki. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oktatási kft-jével azt tervezzük, hogy az új képzési lehetőséget beillesztjük a duális szakképzésbe. Dolgozunk azon, hogy a tananyag megkapja az ISO 17024 tanúsítást, ami a minőség garanciája, valamint azon, hogy felvegyék az (ECVET) Európai Képzési Jegyzékbe. Ez hasonlít a magyar OKJ-es képzési rendszerhez. Tehát, ha valaki elvégez egy ilyen képzést, az egész Európában gyakorolhatja a passzívház-építő szakmát.

– A ZMVA még milyen feladatokat valósított meg a projektben?

– Részt vettünk az osztrák mintára létrehozott tananyag kidolgozásában, lektorálásában, fordításában és nyomtatásában. Adminisztrációs és marketingfeladatokat is elláttunk, valamint közreműködtünk a projekt honlapjára – www.phcc.info – kerülő nyilvánossági anyagok fordításában.

Emellett megszerveztük a passzívház-építő szakemberek magyarországi pilot (próba vagy kísérleti) tanfolyamát februárban és márciusban. A tematika megegyezett az Ausztriában már korábban megrendezett pilot-tréninggel. A nyolcnapos képzéseknek a szombathelyi Hefele Menyhért Építő és Faipari Szakképző Iskola adott helyet, ahol minden feltétel rendelkezésre állt az elméleti és gyakorlati képzéshez. Egy tanulmányúton is részt vettek a hallgatók, akik épülő illetve már kész passzívházakat tekintettek meg Zalaegerszegen, Szombathelyen és Fürstenfeldben. A közreműködő iskolák szakoktatói, építész- és tervezőmérnökök, kőművesek és szakmunkások (több mint 25-en) vettek részt a próbaképzésen, ami vizsgával zárul a héten. Ezzel jogosulttá váltak arra, hogy ők maguk is oktassák illetve tanfolyamokon előadói tevékenységet folytassanak a témában, ily módon is támogatva az energia-optimalizált építési módok megvalósítását.

* * *

A projekt vezető partnere az IG Passivhaus Plus, a Stájer-Burgenlandi Passzívház Szövetség. További osztrák partnerek az EU Regionalmanagement Oststeiermark valamint a Technologieoffensive Burgenland GmbH; magyar részről a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK