2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tiszta vizet a Balatonba!

2012. augusztus 10. péntek, 16:44
Címkék:

A kivitelezési szerződések aláírását követően még az idén megkezdődik a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer II. ütemének megvalósítása. A beruházás nem csupán a Kis-Balaton és közvetetten a Balaton vízminőségének megóvását és a térség árvízvédelmének biztosítását, hanem a világszerte egyedülálló természeti értékek megőrzését is szolgálja. Az induló projektről sajtótájékoztatón számoltak be a zalavári Kis-Balaton Házban.

Kis-Balaton vízvédelmi rendszer: megkezdődött a második ütem

Láng István, a projektkoordinátor, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese elmondta, a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer II. ütemének megvalósítását több mint két évtizedes előkészítés és tervezés előzte meg. A beruházást az uniós irányelvekkel is összhangban lévő célok, így a vízminőség-, az árvíz- illetve belvízvédelem, valamint a természeti-ökológiai értékek megőrzése motiválta. Ezek a célok egyúttal a Környezeti és Energetikai Operatív Program (KEOP) "Vizeink jó kezelése" akciótervéhez is kapcsolódnak. A projekt tervezett összköltsége 6 milliárd 148 millió forint, melynek 15 százalékát a magyar állam, 85 százalékát az Európai Unió finanszírozza. A projekt tervezett összköltsége 6 milliárd 148 millió forint, melynek 15 százalékát a magyar állam, 85 százalékát az Európai Unió finanszírozza.

– A fejlesztés 75 négyzetkilométernyi területen működő rendszert jelent, melynek működését folyamatosan ellenőrzik majd. Ez nemcsak a műszaki, de a vízkémiai és ökológiai paraméterek, a teljes ökológiai rendszer integrált monitoringját jelentik. Egy ilyen nagyságrendű projekt megvalósításában, valamint a megépülő óriási komplexum üzemeltetésében fontos kérdés a fenntarthatóság, melynek biztosítása az érintett települések polgármesterei, a természetvédők, a civil szervezetek és a vízügyi szakemberek szoros együttműködésével képzelhető csak el – hívta fel a figyelmet Láng István.

A munkaterületet 2012 júliusában adták át. A kivitelezés során természetvédelmi szempontokat – például madarak fészkelése, halak ívása – is figyelembe vesznek. A kitüntetett időszakokban a természeti folyamatokat megzavaró tevékenységet nem végeznek. A projekt befejezési határideje 2014. december 31., arra a próbaüzem is lezajlik. A kivitelezők a zalai Szabadics Zrt. és a budapesti Pentavia Kft.

* * *

Az új rendszer úgy működik, hogy a kis vízállásnál az Ingói berek kimarad a víz útjából, ami a Fenéki tavon keresztül kerül a Balatonba áramlásbiztosító eszközökkel. Nagy vízhozam esetén az Ingói bereket is elárasztják, és a kapacitások növelése érdekében az berek melletti út alá épített hídmegszakítások segítségével engedik ki nyugati irányba a vizet. A rugalmas üzemeltetéshez a régi létesítményeket felújítják, újakat hoznak létre, hogy szabályozhatóvá váljék a víz útja, emellett megteremtik annak a lehetőségét, hogy a Zala vize a tározók teljes vagy részleges megkerülésével közvetlenül a Balatonba jusson. A Balatonba kerülő víz jó minőségének biztosításához új mérőműszereket telepítenek, melyek gyors, megbízható és könnyen értékelhető adatokat szolgálnak, s ezeket automatikusan továbbítják a központi információs rendszerbe.

A projekt során a zalavári belvízöbölben élőhely-rekonstrukciót valósítanak meg, ezáltal megnövekedhet a vizes területekhez kötődő madárfajok fészkelő és vonuló állománya. A Zimányi- és a Vörsi-berek bevonásával egy új víztározó tér létesül, ahol időszakos vízborítottságú (wet-land) élőhely jöhet létre. Az itt élő fajok számára a kedvező vízjárás megvalósítása mellett két hallépcsőt is építenek, melyek hatására a vonuló halfajok ívási időszakban a vízállási viszonyoktól függetlenül képesek lesznek feljutni a Balatonból a Kis-Balatonba, majd onnan az alsó Zala-völgybe.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK