2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szélgenerátor, napelemek a Zala Volán Zrt-nél

2012. április 24. kedd, 17:15
Címkék:

Örök érvényű igazság, hogy ésszerűen takarékoskodni csakis ráfordítás után, azaz beruházással lehet. A költségek megfaragása e nélkül nem más, mint nadrágszíj-meghúzás, aminek hosszú távú hatása enyhén szólva is kétséges. Szerencsére a Zala Volán Zrt-nél is így látják. "Energiafelhasználásunk racionalizálása az egyre növekvő árak miatt az utóbbi években kiemelten előtérbe került, a víz-, gáz-, elektromos áram-fogyasztásunk egyre többe kerülne, ha nem lépnénk" - mondja Horváth Tibor, a társaság fejlesztési igazgatója.

napelem 1

Takarékoskodás fejlesztéssel

- Ennek jegyében például kutat fúrtunk a Zrínyi út telephelyünkön, miáltal mintegy harmadával sikerült csökkenteni a vízbiztosítás költségét. Aztán a meglehetősen nagy területen keletkező csapadékvíz összegyűjtésére vízvisszaforgató és -tisztító rendszerrel ellátott tárolót helyeztünk üzembe, részben ennek felhasználásával oldjuk meg a járműveink mosását.

És ezzel még nincs vége az ilyen jellegű fejlesztéseiknek. A dolgozóik fürdéséhez szükséges melegvíz biztosításánál napkollektorokat használnak, vagy például a a villamosenergia-biztosítás költségeinek csökkentésre érdekében szélgenerátort helyeztek üzembe, ami a térvilágítási rendszert táplálja.

És a legújabb fejlesztés, ami már mindenképpen a jövőbe mutat:

- Március végén a Phlegon Consult Kft. beruházásában készült el és kezdte meg üzemelését a Zala Volán Zrt. Zrínyi úti telephelyén telepített 42,72 kW-os napelemes rendszer - veszi át a szót Horváth Ferenc fejlesztési osztályvezető - A műszaki telephelyen az autóbusz javító-, gumijavító műhely és a központi raktár épületein került elhelyezésre összesen 178, egyenként 240 W névleges teljesítményű napelem. A gumijavító és a központi raktár tetején elhelyezkedő 12,96 illetve 12,48 kW-os rendszerek egy-egy 15 kW-os, háromfázisú inverteren keresztül csatlakoznak a telephely elektromos hálózatára. Az autóbuszjavító épületén lévő 72 polikristályos napelem két, egyenként 10 kW-os, szintén háromfázisú inverterrel került összekötésre.

napelem 2

Mint mondja, a teljes rendszer éves szinten közel 50.000 kWh elektromos áram előállítását teszi lehetővé, amelynek köszönhetően 45,7 tonna üvegház-hatású gáz levegőbe jutása előzhető meg. A napelemes rendszer a Zrinyi úti műszaki telephely éves áramfogyasztásának közel egyhatodát képes előállítani. A megvalósításhoz a Phlegon Consult az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program pályázatán nyert 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást.

Végezetül ne feledkezzünk meg a zalaegerszegi autóbusz-pályaudvar térvilágításának korszerűsítéséről sem, melynek keretében 125 Wattos higanygőz lámpák helyett 40 Wattos LED lámpák kerülnek felhelyezésre, melynek következtében jelentősen csökken az energiafelhasználás.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK