2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Stabilan az építési piacon a ZÁÉV

2012. december 17. hétfő, 15:34
Címkék:

Korrekt együttműködés a megrendelőkkel, valamennyi partnerrel – történhet bármi, válság vagy fellendülés – a ZÁÉV Építőipari Zrt. működési filozófiája változatlan. A stratégia további része: az átlagosnál jobb minőségben teljesíteni a megrendeléseket, s azokat az átadás után sem hagyni magukra. Peresztegi Imre vezérigazgató szavainak igazságát a sok eredményesen megvalósított létesítmény s csupán idén három szakmai díj is bizonyítja.

mohacs furdo

A megyén belül és kívül is bizonyítanak 

– A kaposvári városrehabi-litációs projektünk a FIABCI magyarországi szervezete két különdíját érdemelte ki, amit magas színvonalú ingatlanfejlesztési tevékenységért ítélnek oda, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány és neves szakmai társszervezetei pedig a szombathelyi Iseum kivitelezésért adományoztak nívódíjat társaságunknak – mondja Peresztegi Imre. Majd hozzáteszi: – Természetesen más munkáink miatt sem kell szégyenkeznünk. Az egészségügyi fejlesztések területén komolyabb megrendelésünk volt a kaposvári kórház bővítése, a fővárosi Semmelweis egyetemi kórház szemészeti tömbjének felújítása, aztán részt vettünk több dunántúli fürdő fejlesztésében. Budaörsön a mi nevünkhöz fűződik a Tetra Pak ipari beruházásának kivitelezése, valamint Szigetszentmiklóson egy gyár bővítése, és természetesen még hosszan folytathatnám a felsorolást. A megyén belüli munkáink a Lenti városközpont rehabilitációja, Keszthelyen a Balaton parti sétány átépítése és Egerváron a Várkastély felújítása.

Idáig minden szép, a vezérigazgató azonban a gondokat sem hallgatja el. Mint mondja, nagyon nem tartják jónak, hogy zalai munkáik volumene folyamatosan csökken. Pedig Zalaegerszeg mellett Nagykanizsán és Keszthelyen is komoly szakmai háttérrel rendelkeznek. Jóval jobb helyzetben vannak a fővárosban, Pest megyében, aztán a dél-dunántúli régióban – Kaposvár és Pécs térségében – de Nyugat-Dunántúlon is, Szombathelyen vagy éppen Győrben. Teljes forgalmuknak – amely idén is meghaladja a 10 milliárd forintot, de alatta marad a tervezettnek – sajnos csak mintegy 15 százaléka származik Zala megyéből.

lenti muvhaz

– Az évek óta tartó gazdasági válság a többi ágazatnál is jobban sújtja az építőipart és ez alól mi sem vagyunk kivételek – folytatja Peresztegi Imre. – A magán megrendelői piacon alig van beruházás, a lakásépítési igény pedig szinte a nullával egyenlő. Ráadásul a közbeszerzési eljárás után elnyert állami, önkormányzati munkáink is a vártnál lassabban indultak be. Nagyon komoly gond – és természetesen nem csak társaságunknál – a projektek finanszírozása. Az építőipar utófinanszírozott, azaz a bevételek később jönnek be, mint ahogy a költségek felmerülnek.

Az ilyen körülmények ellenére is, mint a vezérigazgató mondja, a társaság pénzügyi helyzete stabil, szállítóikat, alvállalkozóikat pontosan fizetik, lejárt tartozásuk nincs. S bár a reálbérek nem emelkedtek az elmúlt években, annyit azért meg tudtak tenni, hogy a bérbruttósítás negatív következményeitől egy 5,5 százalékos bérfejlesztéssel megkímélték dolgozóikat. Ezzel együtt természetesen költségeiket ott csökkentették le, ahol csak lehetett. Ami szintén gond, hogy a kisebb volumenű munkák részaránya az utóbbi években növekedett, mivel ezek fajlagosan kisebb eredményt produkálnak.

szombathely iseum

Hogy mit várnak a jövő évtől?

– Arra számítok, hogy az EU-s forrásokból támogatott megrendeléseink volumene növekedik majd, és remélhetően számos olyan ipari projekt valósul meg, amelyek kivitelezésében a ZÁÉV Zrt. is közreműködik. Szeretnénk minél több zalai létesítmény megvalósításában részt venni – áthúzódó munkaként biztosan komoly szerepünk lesz a nagykanizsai kórház fejlesztésében, illetve Zalaegerszegen, a Kanizsai út melletti Axiál telephely kivitelezésében.

Reméljük, hogy jövedelmezőségünk is javul, és létszámbővítésen kell majd gondolkodnunk. Összefoglalva: változatlanul hazánk egyik meghatározó magasépítési vállalkozása szeretnénk maradni – mondta befejezésül Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója.

(A fotók sorrendben: Mohács: termálfürdő. Lenti: művelődési ház, Szombathely: Iseum)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK