2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Négymilliárdos hitelkeret mikrovállalkozásoknak

2014. január 21. kedd, 14:58
Címkék:

Az elmúlt évben is folytatódott a mikrohitelezés a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál, melyet nagy érdeklődés kísért a vállalkozások körében. A cégek piacra jutását emellett több pályázati programmal segítették, ezek közül van, ami lezárult és vannak olyanok, melyeken idén is dolgoznak.

nagyandras net

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kkv-kat segítő programjai

– Milliárdos nagyságrendben helyeztünk ki mikrohitelt 2013-ban. A mikrovállalkozásoknak beruházási és forgóeszköz hitelfelvételére volt lehetőségük, kedvező feltételekkel – tájékoztatott Nagy András, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója. – Ez a trend folytatódik az idén is, hiszen jelen pillanatban már 3,9 százalékos kamattól tudunk adni beruházási és forgóeszközhitelt, ami a jegybanki alapkamat és az infláció csökkenése következtében valósulhat meg. Idén szintén négymilliárdos keret áll rendelkezésünkre a mikrohitelezés terén, így a tavalyihoz hasonló nagy érdeklődésre számítunk.

– Milyen eszközökkel segítették a kkv-k piacra jutását az elmúlt évben?

– Pályázati programokkal és az Enterprise Europe Network hálózat szolgáltatásait igénybe véve különböző belföldi és külföldi rendezvényeken és vásárokon való részvétellel igyekeztünk bővíteni a vállalkozások, klaszterek üzleti kapcsolatait. A családi vállalkozások generációváltását segíti a SUCCEED projekt, melyben a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal valamint stájerországi partnerszervezetekkel működünk együtt. E regionális projekt iránt is nagy az érdeklődés a vállalkozások körében, melynek tagjai tréningeken vehetnek részt. A cél az, hogy a fiatalok átvegyék, továbbvigyék, fejlesszék szüleik családi vállalkozását.

– A 2014–2020-as uniós pénzügyi időszak pályázati lehetőségeiről is tájékoztatják a kkv-kat.

– Pillanatnyilag ez érdekli legjobban a vállalkozókat, hiszen jelenleg a tervezési folyamatból már sok információt nyerhetnek. Az EU Compass2 projekt keretében a vállalkozók információt kaphattak az Európa Unió 2014–2020-as programozási időszakban tervezett programjairól, valamint hazai részről az új gazdaságfejlesztési, területfejlesztési és vidékfejlesztési program célkitűzéseiről, forrásainak felhasználásáról. A LAMAPROM szlovén - magyar projektben a foglalkoztatást erősítjük, többek között a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok munkaerőpiacra történő beilleszkedésével. Az elmúlt évben lezárult a PHCC projekt, melyben alapítványunk egy tananyagot dolgozott ki, ami a magas energiahatékonyságú építés területén a jelenleg alkalmazott legmodernebb technológiákat mutatja be gyakorlati szakembereknek. Ausztriában már elindultak ennek kapcsán az első piacalapú projektek, azt szeretnénk, hogy Magyarországon és Erdélyben is hasonló kezdeményezések valósuljanak meg. Fontos megemlítenem azt is, hogy alapítványunk a megyei területfejlesztési koncepció vállalkozásfejlesztési részének kidolgozásában is részt vesz, így feladata lesz az ebben meghatározott programok végrehajtása is.

Február 12-én Zalaegerszegen a vállalkozások helyzetéről, finanszírozási lehetőségeiről tartunk konferenciát a várossal együttműködve, neves előadók részvételével. A rendezvény pontos részleteiről a www.zmva.hu oldalon és a médiából érdeklődhetnek majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK