2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Jövőnk záloga, a megújuló energia

2012. május 27. vasárnap, 12:53
Címkék:

Az energiafelhasználás hatékonyságának javítását, a megújuló energiák használatának ösztönzését segíti elő a Szlovénia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 részeként megvalósuló "Energo Optimum – Közös intézkedésekkel a határ menti energia hatékony térségért" SI-HU-1-2-014/01 azonosító számú projekt, melynek záró rendezvényét május 18-án tartották Zalaegerszegen.

A konferencián Kasza Sándor, az Energia Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket, és az Energo Optimum projekt elért eredményeiről, tapasztalatairól számolt be. Ezt követően hazai és szlovén előadók tartottak energetikai témakörben előadásokat. Ramecz Árpád, a RAMA-H Kft. ügyvezetője az Energo Optimum projekt keretében végzett energiahatékonysági vizsgálatok gyakorlati tapasztalatait, elemzéseit ismertette a résztvevőkkel. Höfle Béla, a Höflenergy vezetője a napenergia, a napelemek, napkollektorok elméleti és gyakorlati hasznosíthatóságáról tartott előadást. A szlovén előadók a Szlovéniában működő lakossági energetikai pályázatokról és az energetikai korszerűsítések gyakorlati megvalósításáról tájékoztatták a jelenlévőket.

A nemzetközi szeminárium kiváló lehetőséget biztosított a projekt keretében tett konkrét energiahatékonysági intézkedések, példák, módszerek és a jövőbeni célok eléréséhez szükséges tevékenységek bemutatására. Emellett alkalmat biztosított arra is, hogy a program megvalósításában közreműködő partnerek a projekttapasztalatokat, az elért eredményeket közösen értékeljék.

A projektet az Energia Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. és három szlovéniai partner, a Lokalna Energetska Agencija za Pomurje, mint vezető partner, az E-zavod, a Pomurski Tehnoloski Park d.o.o. részvételével 2009. június 1-jével indították el.

A három éves projekt során az Energia Ügynökség Kht. többféle tevékenységet valósított meg. "Határ menti energia egyensúly értékelése" elnevezéssel kérdőíves felmérést végzett Zala és Vas megyében a háztartásokban felhasznált és alkalmazott energiákra vonatkozóan. Iskolások számára "ötletpályázatot" hirdetett. A gyerekek a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos elképzeléseiket, ötleteiket mutatták be rajzos formában, rövid magyarázattal kiegészítve. Nagypáliban "energia irodát – interaktív tanácsadóközpontot" hozott létre, ahol különböző energianyerési és energia-megtakarítási technikák, eszközök állnak rendelkezésére a téma iránt érdeklődő célcsoportok számára.

"Csináld meg magad" című programban öt iskolában olyan egyszerű munkákat végeztettek el, melyek minimális költség mellett az energiahasználat csökkentését eredményezték. Az ablakokból eltávolították régi lakkot és tömítőket, majd újra festették, újra tömítették azokat.

Egyhetes gyermektábort szerveztek Nagypáliban az Innovációs Ökocentrumban tavaly szeptemberben. A tábor kiváló lehetőséget biztosított a középiskolás diákoknak, hogy általános képet kapjanak a megújuló energiaforrások felhasználásának hazai és határon túli lehetőségeiről. A diákok szakmai vezetők irányításával egy alternatív energiával működő 32 négyzetméteres alapzat nélküli faszerkezetű mobilházat is felépítettek.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló program 2012. május. 31-vel fejeződik be. Az Energo Optimum projektről és az elért eredményekről bővebb információk honlapunkon www.energo-optimum.hu folyamatosan elérhetők.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK