2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Megszűnik a környezetszennyezés

2014. május 27. kedd, 15:29
Címkék:

Tíz, huszonkettő, huszonöt méter közötti mélységű résfalakat is megépítenek majd az évekkel ezelőtt bezárt búslakpusztai hulladéklerakónál, hogy a szennyeződés kifolyását megakadályozzák. A kármentesítést közel 760 millió forintos KEOP támogatásból valósítja meg Zalaegerszeg önkormányzata.

buslak kiviteli

Kármentesítik a búslakpusztai bezárt hulladéklerakót

Gyutai Csaba polgármester a sajtótájékoztatón felidézte, a kilencvenes évek elején épített hulladéklerakóban a kivitelező semmilyen szigetelést nem végzett, nem oldotta meg a csurgalékvíz-elvezetést sem, ami miatt környezetszennyezés keletkezett. A 400 ezer köbméternyi tömörített lakossági és ipari hulladékból közel 30-féle mérgező anyag juthat az ivóvízkészletbe. A már nem létező cég által okozott kárt állítják helyre most az elnyert uniós forrásból. A pályázat, ahogy az előkészítő szakaszé is, százszázalékos támogatottságú, vagyis az önkormányzat részéről nem igényel önerőt. A kivitelezésre közbeszerzési eljárást hirdettek, a nyertes ajánlattevő a négy vállalatot tömörítő BSZAG konzorcium, melynek feladata igencsak speciális.

Kovács Tamás, a konzorcium elnöke hozzáfűzte, valóban nem mindennapos feladatot oldanak meg. A hulladékdepóban ugyanis nem lehet a hatalmas mennyiségű szennyezett talajt kiemelni és úgy ártalmatlanítani. Ehelyett egy nem túl gyakori technológiát fognak alkalmazni a semlegesítésre, melynek lényege, hogy a megépítendő tíz, huszonkettő, huszonöt méter közötti mély résfalakba 1,4 méter széles aknákat engednek le. Ebbe kavicscölöp-sorokat és olyan speciális tölteteket tesznek, melyek megszűrik a hulladéklerakó felől érkező szennyezett vizeket. Ez a permeábilis gát tehát úgy viselkedik, hogy a tisztított vizet átengedi, a szennyező anyagokat pedig visszatartja.

A kivitelezéssel 2015. május végére készülnek el, amikor is megindul a próbaüzem.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK