2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Magyarország megnyitja kapuit a horvát munkavállalók előtt

2013. július 02. kedd, 09:27
Címkék:

A Kormány döntése értelmében Magyarország 2013. július 1-jétől azonnal, átmeneti intézkedések alkalmazása nélkül megnyitotta munkaerő-piacát a horvát munkavállalók számára.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által készített szakmai előterjesztést mind a szociális partnerek, mind az Országgyűlés illetékes bizottságai megtárgyalták, és a teljes, azonnali munkaerőpiac-nyitásra vonatkozó előterjesztést ellenszavazat nélkül támogatták.

A kormánydöntés alapján a 100. számú Magyar Közlönyben kihirdetésre került a kormányrendelet a Magyar Köztársaság által a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek tekintetében alkalmazott, a munkaerő szabad áramlásával összefüggő átmeneti szabályokról szóló Korm. rendelet módosításáról.

A csatlakozást követően a horvát munkavállalók a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvénynek megfelelően, mint szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek, a magyar állampolgárokkal azonos feltételek mellett, munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak munkát Magyarországon.

Foglalkoztatásukat azonban- a többi uniós állampolgárral azonos módon- be kell jelenteni az illetékes munkaügyi központ felé. Mindez lehetővé teszi a munkaerő- piaci monitorozást, és egy esetleges vészhelyzet esetén megteremti a beavatkozás lehetőségét.

A Külügyminisztérium információi alapján 2013. július 1-jétől a magyar állampolgárok horvátországi foglalkoztatása is engedélymentessé vált, Horvátország is szabaddá tette munkaerő-piacát a magyar munkavállalók vonatkozásában.

Zala Megye számára e kedvező döntés gazdasági erőforrás bevonását jelentheti, melynek kiaknázásához a Kormányhivatal minden eszközével támogatja a zalai gazdasági szereplőket és a munkavállalókat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK