2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lebontják a ruhagyárat?

2015. július 07. kedd, 15:12
Címkék:

Bontási engedélyt kért a ruhagyár tulajdonosa a zalaegerszegi Platán soron 2003 óta üresen álló egykori gyárépületre. Információink szerint tavasszal történt egy helyszíni bejárás, melyen a polgármesteri hivatal munkatársai, a tulajdonos és szakhatóságok is jelen voltak.

ruhagyar 1

Bontási kérelmet nyújtott be a tulajdonos

A terepszemle során több hiányosságot is megállapított a bizottság. A ruhagyárhoz kapcsolódó hatósági ügyek a Zalaegerszegi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályához kerültek. A tulajdonos ide nyújtotta be néhány hete a bontási kérelmet is.

Lapunk úgy tudja, hogy a tavaszi bejárást követően az építésügyi osztály jókarbantartási kötelezettséget írt elő a tulajdonosnak. Többek között le kellett volna zárnia az épületet, megakadályozva ezzel a bejutást, ezenkívül több helyen javításokat kellett volna végeznie magán az épületen és a kerítsen is. Minderre hatvannapos határidőt kapott, ám még ennek lejárta előtt benyújtotta a járási hivatalhoz a bontási szándékról szóló dokumentumot.

A bontási eljárással kapcsolatban megkerestük dr. Koczka Csabát, a járási hivatal vezetőjét. A hivatalvezető elmondta: valóban érkezett hozzájuk ilyen kérelem, a tulajdonosnak pedig joga van lebontani az épületet. Az hogy bontási engedélyt kért, azonban nem jelent kötelezettséget, tehát a tulajdonos szándékán múlik, hogy végül eleget tesz –e ennek, vagy sem. Annál is inkább, mert bár "engedélynek" hívják a dokumentumot, ez valójában csak egy bejelentési kötelezettség. A járási hivatalnak nem kell konkrét engedélyt adnia a bontásra, csupán azt vizsgálják, hogy a kérelem szabályos –e.

A bontási kérelem benyújtásának hátterében több ok is állhat; ingatlanfejlesztés vagy időnyerés (lehet, hogy a tulajdonos időt akar nyerni a karbantartási kötelezettség betartásához). Év végéig derül ki, hogy a bontás valóban megtörténik –e.

ruhagyar 2

A gyár bezárása óta már több elképzelés is volt a terület hasznosítására. Szó volt lakóparkról, OBI áruházról, kulturális központról, de végül egyik ötlet sem valósult meg. Néhány pozitívum azért történt a környéken: egy korábbi tulajdonos hozzájárult a Landorhegyi-iskola műfüves pályájának megépítéséhez, valamint a Déryné utcából kerékpárút vezet a Platán sor felé.

A ruhagyár épületnek sorsa rendszeresen felvetődik a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület és a Lokálpatrióta Klub ülésein is (ez utóbbi szervezet június végi találkozójának vendége volt Balaicz Zoltán polgármester, aki tájékoztatta a tagokat arról, hogy a gyár tulajdonosa bontási engedélyt kért). A városvédők és a helyi építészek szerint az 1950-es évek elején épült ruhagyár épülete (homlokzatának stílusa) komoly értéket hordoz, amit érdemes lenne megőrizni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK