2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kiemelt járműipari központ Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg térsége

2013. január 06. vasárnap, 20:30
Címkék:

Kiemelt járműipari központtá nyilvánította a kormány december 20-i döntésével a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot, mely Szombathely, Szentgotthárd és Zalaegerszeg együttműködésével jött létre – jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője a három város polgármestereivel közösen tartott zalaegerszegi sajtótájékoztatón, január 6-án.

jarmu kp1

 Egymilliárd euró tőkebefektetéssel 20–25 ezer új munkahely jöhet létre a vasi-zalai térségben

Az önkormányzatok, a kamarák és a nagyobb vállalatok összefogásával megalkotott gazdaságfejlesztési koncepcióval azt szeretnék elérni, hogy Kecskemét után másodikként az országban olyan erős gépipari és elektronikai centrummá váljon a vasi-zalai térség, ahol öt-tíz éven belül 20– 25 ezer új munkahely jöhet létre egymilliárd euró értékű tőkebefektetés idevonzásával – hangsúlyozta a tárcavezető. Mint fogalmazott, ahhoz hogy a térségben magas hozzáadott értéket előállító, tartósan itt maradó és jól fizető munkahelyek jöjjenek létre, amire már van példa, az itt élő embereknek is tenniük kell. A magas színvonalú szakképzésben és felsőoktatásban való részvétel biztosíthatja ugyanis azt a minőségi munkaerőt, mely képes lesz a várt tőke felszívására. A kormány e cél érdekében nyilvánította kiemelt járműipari központtá a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot. Emlékeztetett arra, hogy Kecskemét esetében a Mercedes és a kapcsolódó beszállítói kör tette indokolttá a kiemelt minősítést, ami számtalan járulékos fejlődési lehetőséget hozott a bérlakás-állomány, a közlekedés fejlesztésén át a főiskola bekapcsolódásig a dél-alföldi városban.

Hende Csaba kijelentette: a kormány fontos prioritásként kezeli, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós tervezési időszakban a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ fejlődését infrastrukturális fejlesztésekkel segítse. Ezt szolgálja egyebek mellett a 86-os főút felújítása, valamint a Győr és Szombathely közé tervezett négysávos gyorsforgalmi út megépítése 2015-ig.

jarmu kp2

Hende Csaba és Gyutai Csaba a kormányhatározattal

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere azt hangsúlyozta: a város elmúlt 20 évének legjelentősebb döntése született meg a kormányhatározattal. Hozzátette, az itt élők szeretnek, tudnak és akarnak dolgozni; a járműipari központ működéséhez megvan a szükséges munkakultúra és tudásbázis. A zalai és vasi térség így az ország egyik legfejlettebb térségévé válhat a városok és a vállalatok összefogásának köszönhetően. Mint mondta, figyelni kell a világban zajló folyamatokra is, hogy a már működő cégek mellé további befektetőket hozzanak elsősorban a járműipar, a mechatronika és az elektronika területén. Emellett komolyan fejleszteni kell az útvonalakat: a 86-os főutat, az M9-es és az M8-as gyorsforgalmi utat, valamit villamosítani a vasútvonalakat. Az utóbbi kapcsán jelezte, hogy hamarosan elkezdődik a Szombathely és Zalaegerszeg közötti vasútvonal villamosítása, melynek köszönhetően 20–25 percre rövidül a menetidő. Végül beszélt arról, hogy a zalaegerszegi mérnökképzés valamint a szombathelyi műszaki menedzserképzés együttesen biztosítja majd a humán erőforrást a térség gazdasági fejlődéséhez.

Molnár Miklós, Szombathely alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a két megye mintegy 500 ezer lakosa és 300 ezer potenciális munkavállalója európai uniós mércével is fontos tényező. Mint fogalmazott, a kormányhatározattal azonos szintre helyeződött a vas-zalai térség, amely nem Győrrel szemben szeretné meghatározni magát, hanem az iparágak közötti versenyben együttesen szeretne fellépni Győrrel és Kecskeméttel.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere úgy vélekedett, hogy bár Szentgotthárd a legkisebb, az Opel révén mégis zászlóshajója lehet a járműipari fejlesztésnek, melyben mindhárom város egyenrangú félként vesz részt. Így képesek lesznek olyan fejlődést felmutatni az elkövetkező években, melyre Európa is felkapja a fejét.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke hozzászólásában azt hangsúlyozta, szükség van a városok együttműködésére, mert a kiélesedő gazdasági versenyben csakis ez az összefogás biztosíthatja a térség fejlődését.

Prof. dr. Jereb László, a Nyugat-magyarországi Egyetem dékánja elmondta, a régió gazdasági fejlődésének szellemi bázisa kíván lenni az egyetem. A járműipari központ egyfajta lehetőség számukra is a felsőoktatás illetve a szakemberképzés fejlesztése területén, ezért arra törekednek, hogy a felmerülő igényeket a legteljesebb mértékben ki tudják szolgálni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a járműipari központról egy angol nyelvű tájékoztatót átadtak a Generals Motors képviselőjének Szentgotthárdon tavaly szeptemberben, de más nagyvállalatokkal is kapcsolatban állnak, melyek a kezdetektől fogva részt vesznek a koncepció kialakításában.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK