2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kerékpárral a belvárosba

2012. november 23. péntek, 17:41
Címkék:

A Köztársaság úton és a Kisfaludy Sándor utcában is nagy a sürgés-forgás. Mindkét helyszínen nagy erőkkel zajlik a kerékpárút kialakítása, ami nagy figyelmet kíván meg a közlekedőktől. Zalaegerszeg önkormányzata 180 millió forintot nyert a Nyugat-dunántúli Operatív Program Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése kiírásán. A 20 millió forint önrészt igénylő beruházás összesen négy nyomvonalat érint a zalai megyeszékhelyen, melyből két szakasz 2013-ban készül el.

kerekparut1

Négy nyomvonallal bővítik a meglévő hálózatot

– A hálózat hiányos kiépítettsége miatt jelenleg csak részben megoldott a biztonságos kerékpáros közlekedés a városban. A fejlesztés célja éppen ezért az, jöjjön létre összeköttetés a városközpont és a városrészek között, ami a centrum, és az ott lévő intézmények kerékpárral való megközelítését megkönnyíti, biztonságossá teszi – tájékoztat a projektről Bertók Sándor főépítész, városfejlesztési osztályvezető. – Két érintett szakaszon szeptember végén kezdődött meg a kivitelezés. A Köztársaság úton a Zeneiskola és a Pálóczi Horváth Ádám út között elválasztott gyalog- és kerékpárút épül meg. A Kisfaludy út Vizslaparki út és Kossuth út közötti szakaszán, mindkét oldalon, egyirányú, menetirány szerinti kerékpárút létesül a jelenlegi járda kiszélesítésével.

– A másik két nyomvonal hol épül meg?

– A projekt négy nyomvonal megépítését teszi lehetővé. Ebből két szakaszon jövő tavasszal folytatódik a kivitelezés. A Göcseji út Platán sor és a Zrínyi Miklós utca (Csány tér) között elválasztott gyalog- és kerékpárút épül meg. A kórháznál az evangélikus templom mögött halad majd a kerékpáros úttest. A negyedik nyomvonalon tulajdonképpen nem lesz építkezés. A Landorhegyi és a Déryné utakon mért forgalmi adatok alapján ugyanis nem indokolt a külön pályás kerékpárút, ezért itt csak forgalomtechnikai jeleket helyezhetünk ki.

Minden nyomvonalon 80 centiméteres biztonsági sáv is létesül, így a kerékpárosok nem kerülnek közvetlenül az autóforgalom mellé, sőt – néhány rövid szakasz kivételével – a gyalogosokkal sem közlekednek egy felületen.

kerekparut12

– Milyen városrészeket érintően folytatódhat a fejlesztés?

– A négy nyomvonal megépítésével jelentősen javul a kerékpáros közlekedés a városban, ugyanakkor van még teendőnk a hálózat egységesítése érdekében. Egy horvát–magyar kiírásra nyújtottunk be pályázatot kerékpárút kiépítésére a Zrínyi út a vasútállomástól a multinacionális cégig terjedő szakaszán. Ez a pályázati projekt egyelőre tartaléklistán szerepel. Turisztikai célú kerékpárfejlesztést szolgálna a Bagod és Zalaszentiván közötti hiányzó szakasz megépítése, de ezt egyelőre nem támogatja pályázati kiírás.

– A kivágott fákat pótolják?

– Igen. Zöldfelületi tervet is kellett készíteni a projekthez, ennek alapján végezzük a fák pótlását tavasszal. Mint ahogy, mindenki tapasztalja, az építés főleg a belvárosban, sűrűn beépített környezetben történik, ezért minden közlekedőt óvatosságra, türelemre, a forgalmi korlátozások betartására kérünk a kivitelezővel együtt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK