2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Jobbá vált a közlekedés

2011. november 23. szerda, 18:41
Címkék:

Jelentősen megnőtt az utak áteresztőképessége és biztonságosabbá vált a gyalogos közlekedés – értékelték a beruházást a Göcseji utca – Mártírok út – Köztársaság útja kereszteződésében kialakított új lámpás közlekedési csomópont hivatalos átadásán, Zalaegerszegen.

 

csomopont atad

 

A fő közlekedési irányokat összekötő csomópont az egyik legneuralgikusabb pontja volt a városnak, ahol különösen a reggeli és délutáni órákban forgalmi akadályok, dugók alakultak ki. Emellett a kereszteződés szűk keresztmetszete akadályozta a Kertvárosból a belvárosba, illetve a vissza irányba haladókat – emlékeztetett a korábbi problémákra Gyutai Csaba polgármester. Az átépítés indokai között megemlítette a belváros tehermentesítésének szükségességét, hogy a későbbiekben a Kossuth utca sétálóutcaként funkcionálhasson.

A polgármester megjegyezte, az önkormányzat körforgalmat szeretett volna építtetni, amit a műszaki körülmények nem tettek lehetővé. Külföldi országokban ugyanis láttak jó példákat egy hasonló méretű kereszteződés körforgalmi rendszerének megoldására. Az állami közúti szervekkel való együttműködés eredményeképpen létesült az új sávokkal kiszélesített lámpás csomópont, amely a nagyobb áteresztőképessége révén szinte folyamatos áthaladást biztosít.

Kérdésre válaszolva elmondta, azért adták át most, mert eddig tesztelték a kiépített forgalomtechnikai rendszert. Az észlelt problémákat orvosolták, (hátrébb helyezték a hurokérzékelőket), de a rendszer továbbra is úgy működik, hogy a forgalom nagyságának megfelelően vezérli a jelzőlámpákat. Biztonságosabbá teszi a gyalogos és kerékpáros közlekedést az új csomópont, melynek esztétikus kialakítására, parkosítására is ügyeltek a kivitelezők.

Az átadási ünnepségen a kivitelező fővállalkozó konzorcium nevében Jámbor Béla forgalomtechnikai igazgató jelentette készre a beruházást.

A 280 millió forint összköltségű projektet 171 millió forinttal támogatta a Nyugat-dunántúli Operatív Program "Belterületi utak fejlesztése" konstrukciója. Az elnyert pályázati összeghez az önkormányzat 110 millió forint önerőt biztosított a Deák Ferenc Új Városépítő Program keretéből.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK