2024.07.07., vasárnap - ApollóniaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Irány Ausztria!

2011. október 20. csütörtök, 04:54
Címkék:

A magyar cégek többsége szívesen létesítene kapcsolatot osztrák partnerrel, míg az osztrák fél részéről ez a hajlandóság sokkal kisebb. Ilyen szempontból kihívás előtt állnak a hazai vállalkozások, azonban mindenképpen javukra szolgálhat az Opticom elnevezésű nemzetközi projekt, mely az osztrák–magyar üzleti kommunikáció javítását szolgálja a határ menti régiókban. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében Irány Ausztria címmel konferenciát tartottak Zalaegerszegen, melyen a kérdőíves és interjús felmérés eredményéről is tájékoztatták a jelenlévőket.

Opticom projekt: az osztrák–magyar üzleti kommunikáció javítása érdekében

Az interkulturális kommunikáció és együttműködés fejlesztése a magyar és az osztrák gazdasági partnerek között célja egyebek mellett a projektnek. Fő cél a régiók gazdasági versenyképességének javítása, így a fő célcsoport azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, melyeknek már van határon átnyúló üzleti kapcsolataik vagy ez iránt érdeklődnek – tájékoztatott Rácz-Molnár Zsófia, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara külkapcsolati munkatársa.

Osztrák részről a bécsi Wirtschaftsförderungsinstitut (WIFI) és a grázi ICS Internationalisierungscenter Steiermark GmbH partnere az Opticom projektnek, míg a magyar oldalról a győri kamara, a Széchenyi István Egyetem valamint a Vas Megyei Rregionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.

Az online kérdőíves felmérést 150-150 cég töltötte ki mindkét oldalról, az interjús felmérésre pedig 15-15 gazdasági társaságot kértünk fel – mondta el érdeklődésünkre dr. Tompos Anikó, a Széchenyi István Egyetem docense, a kommunikációs tanszék egyik oktatója.

– A kérdések például a következőkre irányultak: hogyan veszik fel egymással a kapcsolatot az osztrák és a magyar cégek, hogyan látják saját kultúrájukat, illetve milyen szintű az infokommunikációs eszközök használata. Az interjús felmérésben inkább arról kérdezősködtek, milyennek látják egymás (üzleti) kultúráját a felek. Azt is kérték, hogy idézzenek fel problémás  eseteket.

A docens hozzátette, az eredményekből kiderült, hogy az osztrák cégek egyelőre kevésbé terveznek üzleti kapcsolatokat magyar partnerekkel. Ugyanakkor pozitívumokra is rávilágított a felmérés, mint például megbízhatóak az osztrák gazdasági társaságok.

A Széchenyi Egyetem által készített felmérésből egy gyakorlatias hangvételű, kommunikációs szituációkat tartalmazó kézikönyv is készül, amit a vállalkozások rendelkezésére bocsájtanak. A konferencián mások mellett előadást tartott Paul Angeli, a WIFI projektmenedzsere, aki az ausztriai trénerképző tanfolyamok tapasztalatairól számolt be.

 

 

Cink kerékkiegyenlítő súlyok gyártásához keres ausztriai partnert a zalaegerszegi Szakács Chemical-Metal Kft. Szakács Jenő ügyvezető érdeklődésünkre elmondta, október 6-án utaznak ki, első személyes látogatásként egy osztrák gazdasági társasághoz, mellyel együttműködést szeretnének kötni. A zalaegerszegi cég új termékeként gyártaná ezeket a kerékkiegyenlítő súlyokat, az osztrák partner feladata a kereskedelmi forgalmazás lenne. Mint ahogy az ügyvezető fogalmazott: ezt szeretnék egyelőre elérni.  

Az Irány Ausztria! című konferenciára a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány is invitálta a megyei vállalkozások képviselőit.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK