2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Indul a Deák téri projekt

2013. november 12. kedd, 20:55
Címkék:

"Terveztünk, megvalósítottuk az elképzeléseinket, és tovább tervezünk"... A 2013-as év a pályázati sikerek éve, ami a korábbi évek jó előkészítési munkájának köszönhető. Mintegy négymilliárd forintos pályázati támogatásról van szó. Az évekkel ezelőtt megfogalmazott stratégiai irányt követte a város önkormányzata, ezen a jövőben sem kívánnak változtatni - fogalmazott évértékelő beszélgetésünk során Doszpoth Attila, a városfejlesztési és városüzemelési munkákért felelős alpolgármester.

doszpoth 1

Hamarosan folytatódik a Deák tér - Sütő utca felújítása

Megvalósult célok, további tervezés - beszélgetés Doszpoth Attila alpolgármesterrel

- Többször szó volt már a zalaegerszegi belvárosi rehabilitációs program első üteméről, ennek még egy eleme van hátra, az úgynevezett Deák-téri projekt, ami napokon belül indul. A Deák tér 3-6 (a Sóház és a gyógyszertár) szám alatti üresen álló terület beépítéséről van szó. Minden akadály elhárult, még ebben az évben a régészeti munkák megkezdődnek, és reményeink szerint az alapozás - cölöpölés - is. 2015 elején elkészül a 16 lakásos társasház, mélygarázzsal, amely a Sütő utca felől lesz megközelíthető. A földszinten üzletek kerülnek kialakításra, és a városi cégek közös ügyfélszolgálati irodája is ebbe az épületbe költözik - folytatja az alpolgármester

- Stratégiai célként fogalmazták meg a kerékpárutak kialakítását a városban. Hol tartanak ebben a munkában és mely szakaszokon várhatók még?

- Azon túl, hogy kerékpárutakat építettünk, egyfajta rendszert is kialakítottunk. Befejeződött ugyanis a kerékpárút hálózat összekötése. Például az Alsóerdőtől eljutni a parkerdőig és ez nagyszerű. A kerékpározók számában is meglátszik, hogy közel húsz kilométernyire bővült a kerékpárút a városban, és további terveink is vannak. A következő lépésben a Rákóczi-Hoch János utakon tervezünk kerékpárút kialakítását.

- A legforgalmasabb útszakaszokról van szó...

- A belváros rehabilitáció második ütemének egyik eleme a tehermentesítő út kiépítése, és ha a teherforgalom az említett utakon jelentősen csökken, akkor kis beruházással tudunk helyet biztosítani kerékpársávnak magán az úton, nem a járdán. Sok még a tennivaló, szeretnénk, ha a peremkerületeket is elérnék a kerékpárutak, ebben jó esélye van Andráshidának, de elképzelésünk van Botfa és Besenyő felé, és hát Csács sem maradhat ki a sorból, és ezt igénylik a településrészen élők is. Terveink vannak még Zalaszentiván felé, az idén elkészült az a kis szakasz Pózva végétől, ami kerékpározható. Az a célunk, hogy a kombinált közlekedés részévé váljon a kerékpározás. A főiskola területén a Zöld Kampuszban szeretnénk bővíteni a kerékpár kölcsönzést, és mindezek az erőfeszítések arra irányulnak, hogy Zalaegerszeg a kerékpározók városa legyen.

doszpoth 2

Doszpoth Attila

- Járda és útfelújítások... Szinte minden héten beszámolunk egy-egy szakasz felújításáról. Jelenleg a város mely területein folynak a munkálatok?

- Már néhány éve szisztematikusan tervezzük a járda és útfelújításokat. Minden évben egy-két gyűjtőút bizonyos szakaszának a rendbetétele meg kell, hogy történjen. Ilyen a Köztársaság útja, és a négyközműcserés felújítás a Mártírok úton, ahol jelenleg is folynak a munkálatok. Ezeket a felújításokat saját forrásból fedezzük. Zalaegerszegen 250 kilométernyi aszfaltozott út van, nagyon oda kell figyelnünk, melyiknek milyen az állapota. A szűkebb belvárosban térkövekkel történik a járdák esetében a burkolatcsere, ez nem csak esztétikus, de praktikus is. Az elmúlt években a VG. Kft. készített egy felmérést, ez alapján 1500 helyszínt tárt fel, ahol kisebb-nagyobb beavatkozásra van szükség, a járdák állapotát tekintve.

A lakossági jelzéseket is figyelembe vesszük, így néhány csomópont is felújításra kerül. Folyik a munka az autóbusz-pályaudvar keleti bejáratánál, és még az idén elkészül az Ady utca-Kazinczy tér torkolata. Amit terveztünk az idei évre, az megvalósul, ez persze lehetne több, de az anyagi erőforrásaink ennyit tesznek lehetővé. Jövőre is ugyanígy tervezünk és megyünk tovább - teszi hozzá Doszpoth Attila.

doszpoth 3

November végére a Stadion út megújul

- Mikor kezdődik a Dísz tér felújítása?

- Folyik az előkészítés, a kiviteli tervek elkészültek, jövő év elején lesz kiválasztva a kivitelező, és azután kezdődik a munka, amely közműcserével is együtt jár majd. Viszont figyelembe vesszük, hogy karácsony előtt ne legyen feltúrva a belváros, ezért a hagyományos karácsonyi vásár még a megszokott helyén, a Disz téren lesz. Az embereket foglalkoztatja, hogy májusban, az Egerszeg Fesztivál programjai hogyan változnak az átmeneti állapotban, mert a tér átalakítása a polgármesteri hivatal előtti térrel - augusztus végére készül el a tervek szerint. Szeretnénk, ha minden program megvalósulna, és a Kossuth utcán a hagyománynak megfelelően sétálni is lehessen. Már folynak az egyeztetések a helyszíneket illetően.

A szociális város-rehabilitációs program megvalósulása fontos lépés az élhetőbb belváros kialakításában, ezért is örültünk a nyertes pályázatnak. Az inkubátorház is megtelt és most kezelnünk kell a "hogyan tovább" kérdést. Megoldásokon gondolkodunk. Jó minőségű, olcsó műhelyekből van hiány, hogy a kezdő kis-és középvállalkozásoknak segíteni tudjunk, helyszínt biztosítani munkájukhoz. Ezért tekintettük át, és mérjük fel a barnamezős területeket, tárgyalunk a tulajdonosokkal. Nagyon fontos az ipar számára szükséges helyeket találni.

- Vannak városi tulajdonú épületek - Zóna, Kaffka kollégium, - aztán volt megyei tulajdonú épület, mint az MMIK és található a városban, több magántulajdonban lévő épületegyüttes is. Ez utóbbiak tulajdonosaival is kapcsolatba lépnek?

- Természetesen.

- Vannak elképzelések, például a ruhagyár épületével kapcsolatban is?

- A volt ruhagyár épülete ipari vállalkozásokra, műhelyek kialakítására nem alkalmas, mivel a munkacsarnokok emeleten helyezkednek el, és az egész épület lakókörnyezetben van. Az én személyes véleményem, hogy igazából ott Loft-lakásokat lehetne kialakítani. Az amerikai filmekből ismert, óriási terek az egykori üzemek, vagy raktárépületek átalakításával váltak lakássá. De ezek nagyon drága lakások, és Zalaegerszegen erre még nincs kereslet, nem érett meg rá a piac. A város abban érdekelt, hogy fenntartható fejlesztések jöjjenek létre, olyanok, aminek a működtetése soha ne hozza olyan helyzetbe az önkormányzatot, hogy a működtetés szempontjából gond legyen belőle.

- Mi várható a városfejlesztés terén az év végéig?

- Friss hír, hogy a volt ZÁÉV szállót, a Göcseji és Platán sor sarkán, térítésmentesen megkaptuk. Első lépésként szeretnénk visszavinni a szolgáltatókat, akik valamikor ott voltak. A további funkciójáról tárgyalások folynak. November végén lesz a hivatalos megnyitója az Első Egerszeg Hitel Pénzügyi Szolgáltató Zrt-nek, egy szakmai nap keretében mutatjuk be a tevékenységét. Fontos kérdés, és részletesen be is mutatjuk, hogy mit tud nyújtani ez a szolgáltató a magáncégeknek, a kis-és középvállalkozásoknak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK