2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hévízgyógyfürdő: Nincs okuk panaszra

2012. január 30. hétfő, 16:19
Címkék:

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Kvarda Attila tavalyelőtt október közepén vette át a gyógyfürdő irányítását. Az elmúlt év volt az első, amelyik az általa elképzelt üzleti terv szerint futhatott ki. A keszthelyi városi kórház főigazgatói tisztségét is ellátó szakemberrel többek között az elmúlt év eredményeiről, a gazdasági válság hatásairól, a tófürdő látogatottságáról, az egészségügyi ellátórendszer küszöbön álló változásairól beszélgettünk. Milyen területeken volt sikeres az elmúlt esztendő? -kérdeztük elöljáróban.

 

kvardhoz 1


Dr. Kvarda Attila ügyvezető igazgató a gyógyszálloda sikereiről

- Ha átfogóan vizsgáljuk a 2011-es intézményi működést, nem lehet okunk panaszra, hisz pozitív eredménnyel tudtuk zárni a pénzügyi-gazdasági évet. Nagy kihívás volt számomra a 4,1 milliárdos vagyon kezelésének korrekt rendezése. A vagyonkezelés tisztázására a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel korábban kötött szerződést felül kellett vizsgálni, mert ez az elmúlt években sajnálatos módon elmaradt, de a folyamatot most sikerült elindítani. E folyamat a 2012-es működésre bizonyosan negatív kihatással lesz, és több tíz millió forintos kiadási tételt jelent, hogy egészen 2004-ig visszamenőlegesen kell a különféle elmaradt befizetéseket (értékcsökkenések, adótételek) megtenni. Ez rányomja majd a bélyegét az idei gazdálkodásra, így egy nagyon feszített, kiélezett üzleti terv sarokszámait kell majd teljesíteni. Gazdálkodási szempontból ez komoly nehézség, kihívás, és különösen rossz, hogy a kényszerű fizetnivalók teljesítését pont a pénzügyi válság időszakában kell megtenni. Nagy odafigyeléssel, kreativitással, nagyfokú rugalmassággal a tavalyi bevétel teljesíthető lesz. A pénzügyi válság pulzusán kell tartani a kezünket, és további, minőségi szolgáltatásfejlesztéseken kell gondolkoznunk. Ebben a folyamatban az intézmény minden dolgozójára számítok. Minden szakterületen van a munkatársaimban annyi erő, tartalék és odaadás, hogy maximális mértékben ellássák a feladataikat. Óriási kihívás a humán-erőforrás megtartása. A minimálbér, a garantált bérminimum, a béren kívüli juttatások rendszere átformálódott a tavalyi évhez képest, ami jelentős terhet jelent számunkra. Az idei üzleti tervünket azzal a határozott elgondolással állítottuk össze, hogy a dolgozói létszámot szeretnénk megtartani. Nem szeretnénk jelentős létszámleépítést végrehajtani, annak ellenére sem, hogy napról-napra azt halljuk és tapasztaljuk, hogy más szektorokban bizony csökkentik a munkavállalók számát.

kvarda 2dr. Kvarda Attila


- Lehet-e, kell-e javítani a tófürdő látogatottságán, a gyógyszálló eredményességén?

- A tófürdőn szerencsére sikerült emelni a vendégszámot annak köszönhetően, hogy több olyan akciós belépőjegy-konstrukciót hirdettünk meg, ami úgy tűnik, meghozta a várt eredményt. Növelni voltunk képesek a vendégéjszaka-számot. A hotel kihasználtsága az elmúlt években negyven százalék körül mozgott, tavaly pedig már majdnem hetven százalékot sikerült elérni. A Hetes Házban vannak terápiás szolgáltatások, ezért a szálláscsomagokat próbáltuk kombinálni a különféle terápiás lehetőségekkel, illetve az intézményen belül igénybe vehető rekreációs és wellness ajánlatokkal. A szállodamarketing és üzemeltetés területén természetesen vannak még további teendők.

- Változik-e fekvő-, illetve a járó-beteg ellátás színvonala, és a szakrendelések rendszere?

- A fekvőbeteg-ellátás területén mind az aktív reumatológiai-, mind a krónikus rehabilitációs ellátásban szászszázalékos ágykihasználtsággal dolgoztunk, országos ellátási kötelezettséggel, ezért várólistát kell vezetnünk, amelyen most is több száz beteg szerepel. Az indikációs, kontraindikációs köröket folyamatosan felülvizsgáljuk, és igyekszünk kiiktatni a rendszerből azokat, akiknek nem javallt a hévízi beutalás. Az aktív reumatológiai betegeket megyei kötelezettségi teher mellett gyógyítjuk. Biológiai terápiás kezeléseket is ad a magas orvos-szakmai színvonalon dolgozó osztály. Vannak olyan szakrendeléseink, amelyeknek ellátási területe Hévíz városa, vannak olyanok is, (reumatológiai, rehabilitációs, fizikoterápiás) ahová az ország minden pontjáról érkezhetnek járó-betegek. A rendelések időpontjait óraszámbővítéssel úgy szeretnénk átalakítani, hogy az kedvező legyen azon beutaltak számára is, akik távolabbi helyről érkeznek. El szeretnénk érni, hogy minden orvoskolléga kapjon lehetőséget arra, hogy a járó-beteg ellátás területén is dolgozhasson. Az órákat úgy próbáljuk elosztani, lett légyen az hételeje, vagy hétvége, hogy az, leginkább megfeleljen a felmerülő igényeknek. Az átszervezéssel lehetőség nyílik arra, hogy behozzunk a rendszerbe új típusú ellátási formákat. Ilyen a skoliózis szakrendelés, ami kifejezetten a fiatalok hátgerinc-ferdülésén, gerincproblémáin, tartási hibákon próbál meg segíteni. Ez fontos azért is, hogy felnőttkorban ne legyen tartóssá a fiatal korban kifejlődő betegség. A szakrendelés elindításához kötődő döntésünk helyességét beigazolták a népegészségügyi mutatószámok, az iskola- és gyermekorvosokkal folytatott konzultációk is. Az efféle gerincproblémák kezelésére alkalmas gép beszerzésére is hamarosan sor kerül, de speciális gyógytornát és csoportos gyógyúszást is bevezetünk. A fiatalok, az orvosok, a szülők türelmére és áldozatvállalására is szükség lesz a lassan érkező eredmények eléréséhez. Szakmai tanulmányutakon, tapasztalatcsere-programokon is részt vettünk, és bízunk benne, hogy pozitív végkicsengése lesz döntésünknek, hisz az időbeosztást úgy alakítjuk, hogy a gyermekeknek ne kelljen hiányozniuk az iskolából. Olyan orvos-szakmai vezetést, sikerült megnyerni, (orvos-igazgató, a rehabilitációs tevékenység szakmai vezetője, a járóbeteg-ellátás újonnan kinevezett igazgatója) akik segítségével a komplex egészségügyi szolgáltató intézményünk a prevenció, a gyógyítás, a rekreáció, valamint a rehabilitáció európai vonatkozásban is elismert színterévé válik, miközben új feladatellátásra is mód nyílik.

- Milyen fejlesztésekről számolhatunk be?

- Nyár közepére minőségi kivitelezésben sikerült befejezni a szádfal rekonstrukciót, ami nem csupán szép látványosság a tó partján, de környezetvédelmi szempontból is kiemelten hasznos. Év végére sikerült bővíteni a diagnosztikus és terápiás eszközparkunkat, amelyekkel a fizioterápiás szolgáltatást illetve a gyógyfürdő-szolgáltatás nívóját tudtuk emelni. Idénre tervezünk nagyobb volumenű terápiás eszközbeszerzést, amitől ugyancsak minőségi előrelépés várható. Mivel nem voltak nagy horderejű pályázati lehetőségek, ezért az elmúlt évben nem is történt látványos előrelépés a fedett fürdő és a többi épület modernizálása, felújítása terén.

- Hogyan segítik a pályázatok a gyógyító intézményt?

- Az egészségügyi államtitkár közelmúltbeli tájékoztatása alapján már ez év első felében várhatóak olyan pályázatok, ahol az intézményünk is sikerrel részt tud venni. Mindenképpen a fedett fürdő, az egyes osztályok épületállománya élveznek prioritást. A tájékoztatás szerint több tíz milliárd forintos forrás fog rendelkezésre állni, és bízom benne, hogy a kórház feltétlenül nyerni fog. Saját anyagi forrásaink korlátozottak, ezekből nagy volumenű fejlesztéseket önerőből nem tudunk végrehajtani, viszont a szóba jöhető pályázatok nagy valószínűséggel száz százalékos támogatási intenzitásúak lesznek. Ha önrészt nem kell biztosítanunk, akkor a fönnmaradó pénzt fordíthatjuk akár gépműszer-beszerzésre, akár épület-állománykorszerűsítésre, akár a Tófürdő fejlesztésére, akár egyéb fontos célokra. A társaság idén is egy olyan komplex egészségügyi szolgáltató intézmény kíván maradni, amelyik a gyógy-turizmus kereteit meghaladva, jelentős helyet foglal el kutatási, orvos-szakmai, valamint gyógyítási és oktatási szférában is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK