2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hétmilliárdból újul meg a 74-es főút

2014. január 30. csütörtök, 15:29
Címkék:

Már az idén elkezdődik a 74-es főút felújítása Zalaegerszeg és Nagykanizsa között hétmilliárdos beruházásban – jelentette be Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a Széchenyi Programiroda által szervezett megyei gazdaságfejlesztési konferenciát követő sajtótájékoztatón.

utfelujtas illuszt

A rendezvényen a megye gazdaságfejlesztési irányairól, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) tervezési folyamatának aktualitásairól tájékoztatták a jelenlévőket. A 2014–2020 uniós pénzügyi időszakra vonatkozó megyei területfejlesztési koncepció egyik legfontosabb eleme Zalaegerszeg és Nagykanizsa ipari fejlesztése, ezen belül a beszállítói és gépjárműipar bővítésének elősegítése. A terv a megye idegenforgalmi fejlesztését is jelentős prioritásnak kezeli. E szerint Hévíz központtal kiépítik Közép-Európa legnagyobb gyógy-, egészségturisztikai és rekreációs centrumát Lenti alközponttal Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót és a Balaton térségét bevonva. Kiemelt cél az is, hogy az uniós támogatások hatékonyabb felhasználásával segítsék a kisebb településeket helyi gazdaságfejlesztési terveik megvalósításában.

Manninger Jenő a megye közlekedési infrastrukturális fejlesztésében fontosnak nevezte a leendő M9-es gyorsforgalmi utat. Mint fogalmazott, az előbb említett célok megvalósulására várni kell, a 74-es főút Zalaegerszeg és Nagykanizsa közötti szakaszának felújításra azonban nem, melyet szintén tartalmaz a megyei területfejlesztési koncepció. A KÖZOP által támogatott 7 milliárd forintos beruházás már az idén megkezdődik. A települések kivételével 32 kilométeres szakaszon újul meg az úttest, melynek teljes felülete két réteg aszfalterősítést kap.

m v

Vigh László országgyűlési képviselő arról számolt be, hogy a miniszterelnökhöz fordultak az ügyben, hogy Zala megyét vegyék ki a fejlett régióba sorolásból. Ez ugyanis hátrányt jelent a megye illetve az itt letelepülni szándékozó kis- és középvállalkozások számára beruházásaik tekintetében, mert az elnyerhető források az Európai Bizottság új regionális iránymutatása szerint csak 25 százalékos támogatási intenzitással fognak bírni a következő uniós pénzügyi ciklusban, miközben ez a mérték Közép- és Kelet-Magyarországon jóval nagyobb. Mint mondta, a kis- és középvállalkozások fontos szerepet játszanak Zala megye foglalkoztatási helyzetének kedvező alakulásában. Dolgoznak azért is, hogy nagyobb foglalkoztató települjön Zalaegerszegre, mely a megye gazdaságára is húzóerőt jelentene. A kormány eltökélt szándéka a foglalkoztatás bővítése, melynek kiemelt eszköze, hogy a 2014–2020 uniós pénzügyi időszakban rendelkezésre álló források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, ezen belül munkahelyteremtésre fordítják.

– Az 500 "TOP cég" közül mindössze kettő zalai. Ez is mutatja, hogy komoly előrelépésekre van szükség Zalában, mert a fejlesztési szándékok valós igényeken alapulnak – hangsúlyozta végül.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK