2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Helyitermék-kiállítótér Nagypáliban

2015. március 24. kedd, 07:26
Címkék:

Helyitermék-kiállítóteret adtak át Nagypáliban, a turisztikai célokat is szolgáló impozáns létesítményt az innovációs központ melletti domboldalban, a földbe süllyesztve alakították ki.

nagypali termek5

Az átadást konferencia előzte meg, melyen Köcse Tibor Nagypáli polgármestere mutatta be a helyi energetikai önellátás irányába mutató Zöld út falufejlesztési program eredményeit. Ennek részeként többek között 95 telkes új lakóparkot alakítottak ki, ami az eltelt tíz év alatt szinte teljesen benépesült. A falu élenjár a megújuló energiák felhasználásában, napkollektorok, napelemtelep, szélgenerátor, Led-es térvilágítás, smaragdfa- és energiafűz-ültetvények mind-mind elemei a helyi energetikai rendszernek, mellyel a falu és intézményei működtetésében jelentős megtakarítást érnek el. Nagypáli zöldfalu elképzelése megmutatkozik a rózsakert kialakításának szándékában is. Az elültetendő 6500 magyar nemesítésű rózsatő génbankként is funkcionál. Hamarosan átadják a helyiterméküzemet, ahol fekete bogyós gyümölcsöket dolgoznak fel.

nagypali termek1

S még lehetne folytatni a sort, mely Nagypálit egyedivé teszi a települések között. "Mire képes a magyar ember, ha összefog, ha tudása legjavát adva használja az uniós és hazai lehetőségeket" – fogalmazott az eredmények hallatán Jakab István a helyitermék-kiállítótér előtt. A Magosz elnöke hangsúlyozta, Nagypáli falufejlesztési modellje nem csupán követhető, sokkal inkább követendő nagyon sok magyar település számára. Példája mutatja, így is lehet ezt tenni, jól, kellemesen és boldogan élni egy kisfaluban.

Vigh László országgyűlési képviselő méltatta a képviselő-testület törekvéseit, melyekkel jobb életkörülményeket kívánnak teremteni a lakóknak. Eredményeik önmagukért beszélnek, Nagypáli azon kevés hazai falvak közé tartozik, ahol nőtt a népesség, méghozzá a duplájára. Mint mondta, nem hiszi, hogy vetélkedni kellene Nagypálival, de az út, amin járnak, mintaként szolgálhat.

nagypali termek4

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere az újragondolt térségi együttműködés fontosságát emelte ki annak érdekében, hogy a TOP programban rendelkezésre álló megyeszékhelyi és megyei forrásokat hatékonyan tudják felhasználni a települések javára.

Mivel Zalaegerszeg ökováros programja révén a környezettudatos nevelés, a környezet és a természet védelme mellett tette le voksát, Nagypálival három területen – a megújuló energiák alkalmazása, az elektromos kerékpárok elterjedését szorgalmazó, a megyeszékhelyt is érintő projekt, valamint a közös gazdaságfejlesztés és ipartelepítés – képzelik el az együttműködést.

nagypali termek2

A helyitermék-kiállítótér létesítésére a Nagypáli Ifjúsági Közhasznú Egyesület nyert 14,8 millió forintot a Leader-programon, melyhez az önkormányzat 9 millió forint saját erőt tett. A turisztikai fejlesztés alapvető célja a helyi agro- és gasztrokulturális értékek, hagyományok megismertetése, a lakosság által készített házi élelmiszerek és kézműves termékek bemutatása, valamint a gyümölcsfeldolgozóban előállított termékek kóstoltása és értékesítése.

A kiállítótér egy újabb "napos" létesítmény Nagypáliban, mivel energiaellátását többek között napkollektorok biztosítják.

nagypali termek3

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK