2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Halfeldolgozó épül Szentgyörgyváron

2013. május 23. csütörtök, 09:44
Címkék:

Halnevelő és halfeldolgozó üzemet létesít Szentgyörgyváron a Halház Kft. közel hétmillió euró összértékű beruházással, túlnyomórészt saját erőből - jelentette be Andrej Panarin, a kft. ügyvezető igazgatója a zalai településen tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Hozzátette: az intenzív állattartó telep részeként január óta működik az évente 200 tonna kapacitású halnevelő, ahol szibériai tokhalat nevelnek. Az eddigi beruházások értéke mintegy 3 millió euró. A saját termelésből származó halat minél nagyobb hozzáadott értékkel rendelkező termékként szeretnék német, osztrák, svájci, és később az orosz piacra juttatni - mondta. Tájékoztatása szerint a négy és fél hektáros területen található farm az Új Széchenyi Terv pályázatán eszközbeszerzésre 40 millió forint támogatást nyert el.

Kifejtette: Magyarország jó minőségű természetes vízben gazdag ország, amely segíti az intenzív halnevelési program kifejlesztését. Az orosz tulajdonú társaság célja, hogy további üzemekkel bővítsék a hálózatot, legalább öt hasonló farmot terveznek létrehozni az országban.

A Halház Kft. tervei szerint 35 új munkahelyet teremt, és az első termékek decemberben kerülnek a hazai és az exportpiacokra. A jelenleg 12 dolgozót foglalkoztató cég az első évben 15-30 millió eurós árbevételt tervez elérni - mondta Andrej Panarin.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára egyedülállónak nevezte a jelenleg ismert legmodernebb technológiával felszerelt magyarországi üzemet, amely hosszú távon munkahelyet teremt.

Kiemelte: a prémium termékek iránt külföldön egyre nagyobb a kereslet, Magyarország kizárólag ilyen termékekkel tud piacra kerülni, halfeldolgozó üzemből pedig alig akad néhány az országban.

Fontosnak nevezte, hogy a szálkamentes terméket a hazai fogyasztók körében is népszerűsítsék, mivel köztudottan alacsony a hazai halfogyasztás aránya. Szólt arról is, hogy idén újabb uniós pályázati forrásokat csoportosítanak át élelmiszeripari beruházásra és rekonstrukcióra, a rendelkezésre álló keretösszeg még nem ismert.

Az új halászati törvényről elmondta, hogy abban a hal védelme elsődleges, a jogszabálytervezetet az Országgyűlés a héten tárgyalja.

Kotrik László, a Halház Kft. marketingigazgatója elmondta, a már működő két üzemcsarnokból álló halnevelő üzem 24, egyenként 1800 köbméteres, szűrőrendszerekkel ellátott medencéjében nevelik a megvásárolt tokhalat. Az épülő feldolgozóüzem évente 1000 tonna bármilyen fajtájú halat tud majd a legmagasabb technológiával feldolgozni, mindössze 10 százalékos veszteség mellett. Terveik szerint a szentgyörgyvári farmon más halfajokból is készítenek majd adalékmentes termékeket.

A mintegy 600 négyzetméteres, háromszintes feldolgozóüzem építési munkálatai áprilisban már megkezdődtek, és a tervek szerint októberre fejeződnek be.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK