2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

GINOP: Július 9-től lehet pályázni

2015. július 07. kedd, 10:24
Címkék:

Több mint 80 milliárd forint értékben pályázhatnak gépbeszerzésre, eszköz- és épületfejlesztésre a vállalkozások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) kiírásaira július 9-től. Az év végéig újabb pályázati lehetőségeket hirdetnek meg 2800 milliárdos keretösszeggel, 130 pályázat keretében.

ginopkonfer total net

Uniós támogatások pályázati roadshowja
Zalaegerszegen

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára ezzel a bejelentéssel kezdte tájékoztatóját az európai uniós támogatásokat ismertető zalaegerszegi konferencián. Csepreghy Nándor felhívta a figyelmet, hogy 2020 után várhatóan csökken az uniós fejlesztési forrás, ezért a jelenlegi lehetőségekkel úgy kell élni, hogy anélkül is legyen gazdasági növekedés Magyarországon. Jelezte, a 2014–2020-as időszak fejlesztési forrásainak felhasználásakor a munkahelyteremtés és a gazdaságfejlesztés elválik egymástól. Az új munkahelyek létesítése elsősorban a mezőgazdaság, a turisztika és a gépipar területén várható uniós forrásból, és a támogatott különböző szektoroknál fontos szempont lesz, hogy egyre több magyar termék és szolgáltatás találjon külpiacot. Az innovációra a mostani fejlesztési ciklusban 750 milliárd forint uniós támogatás várható a korábbi időszak 250 milliárd forintjával szemben. Kiemelte, hogy az új pályázati rendszerben olyan vállalkozások kaphatnak pénzügyi támogatást, amelyek hozzá tudnak járulni a munkahely-teremtési és a gazdaságnövekedési célokhoz.

ginopkonfer total nandor

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere az önkormányzat vállalkozásokat segítő programjait mutatta be. A helyi gazdaság erősítése érdekében korábbi gazdasági szenátus helyett együttműködési megállapodást kötöttek a Zala Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamarával, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal, valamint a VOSZ Zala Megyei Szervezetével. Az iparűzési adó mentességének felső határa 1,5 millió forintról 2,5 millió forintra emelték. Vállalkozói alapot hoztak létre, amit a vállalkozói igények szerint például közműcsatlakozás kiépítésre fordíthatnak, a dolgozók eljutását a munkahelyekre pedig kerékpárutak, járdák, buszmegállók építésével segítik. Országosan is egyedülálló önkormányzati kamattámogatási rendszert alakítottak ki: a helyi vállalkozások 0,9–1,9 százalék közötti kamattal tudnak hitelt felvenni fejlesztéseikhez.

ginopkonfer total bz

Zalaegerszeg északi ipari parkja az országban elsőként nyerte el a Tudományos és Technológiai Park címet, ami pályázati előnyt jelent az uniós források lehívásakor. Beszélt arról, hogy Kecskeméttel egy időben, az országban elsőként indították el a duális mérnökképzést 2012-ben, amit a BGF közgazdászképzésén is bevezettek.

Kitért a Modern Városok Program részeként megkötött kormányzati megállapodás jelentőségére. Mint mondta, lobbiznak azért, hogy Zalaegerszegtől az M7-es gyorsabb elérhetőségét biztosító 2x2 sávos gyorsforgalmi út projektjébe a nagykapornaki és a zalacsányi szakaszok is bekerüljenek. Jelezte, hogy az M9-es Zalaegerszeg és Vasvár közötti szakaszának tervezése 2017 elejére megvalósulhat, így 2018-ban elkezdődhet a kivitelezés. Ez a zalaegerszegi vállalkozások számára Ausztria, illetve a nyugati piacok jobb elérése miatt fontos. Balaicz Zoltán végül beszámolt arról is, hogy Deák téri új ingatlanban, a helyi vállalkozások pályázati szándékait segítendően önkormányzati fejlesztési irodát nyitnak hamarosan.

ginopkonfer total pa

A rendezvényen dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke is köszöntötte a megjelenteket. Kitért arra, hogy a megyei TOP programban 23 milliárd forintot használhatnak fel, melyből a települési utak rendbetételére is szánnak forrásokat. Méltatta a megyei önkormányzat a százszázalékos tulajdonában lévő Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány tevékenységét, amely az elmúlt évtizedekben több milliárdnyi hitelkihelyezéssel segítette a kis- és középvállalkozásokat.

ginopkonfer total na

Nagy András, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány igazgatója ismertette a GINOP prioritásait. Többek között jelezte, hogy a gépbeszerzésre, telephely-, információtechnológia-fejlesztésre kiírt pályázatokat csak feldolgozóipari kisvállalkozások vehetik igénybe, az alapítvány viszont azt szeretné, ha a támogatási lehetőséget a kereskedő és szolgáltató vállalkozásokra is kiterjesztenék.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK