2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Generációváltás segítése

2013. november 07. csütörtök, 18:15
Címkék:

A családi vállalkozások generációváltását segíti elő a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Succed elnevezésű projektje, melyben a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal valamint stájerországi partnerszervezetekkel működnek együtt. A programot a közelmúltban Fürstenfeldben nyitották meg, ami képzéssel folytatódott Zalaegerszegen.

zmva succed A családi vállalkozások fenntarthatósága érdekében 

Nagy András, a zalai vállalkozásfejlesztési alapítvány ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón elmondta, a Zalában működő tízezer családi vállalkozásból több mint ezret érinthet öt éven belül a generációváltás megoldása. A projektben erre kívánják felkészíteni az érintetteket. Ennek egyik eleme a képzés, melyen többek között a tapasztalat átadhatóságáról, a döntésképesség javításáról, a vevői szokásokról valamint az üzleti tervezésről szerezhetnek ismereteket a családi cégek képviselői. Magyar oldalon mintegy százan vesznek részt a projektben, melyből 30–35 zalai vállalkozás.

Doucha Ferenc, a zalai vállalkozásfejlesztési alapítvány elnöke, és mint a programban érintett vállalkozó fontosnak nevezte az osztrák partnerekkel való együttműködést, a szomszédos Ausztriában ugyanis nagy tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. Mint mondta, a családi vállalkozásoknak hazánkban is van jövője. Ezért bízik abban, hogy a fiatalok élnek a projekt adta lehetőséggel, és elhivatottságot éreznek arra, hogy tovább vigyék, fejlesszék szüleik családi vállalkozását.

Ausztriában valóban nagy hagyományai vannak ennek a vállalkozási formának. Christian Luttenberger, az RMO projektmenedzsere ezzel kapcsolatban elmondta, Kelet-Stájerországban a cégek 80 százaléka családi vállalkozás, és ez az arány hasonló az egész országban. Ez azt is jelenti, hogy a családi vállalkozások az osztrák munkavállalók hetven százalékát foglalkoztatják. Mint fogalmazott, számukra azért nagy jelentőségű a projektben való részvétel, mert a családi vállalkozások csak mintegy felét veszik át a családtagok, vagy megszüntetik, vagy eladják a megfelelő utódlás hiányában.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK