2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Factory X: A tervezéstől a gyártásig

2014. április 04. péntek, 15:25
Címkék:

Leglátványosabb részéhez érkezett a Pannon Fejlesztési Alapítvány által meghirdetett Factory X, a megvalósítás versenye. A zalaegerszegi Ganz szakközépiskola diákjaiból valamint a három felsőoktatási intézmény (BGF, NYME, PTE) hallgatóiból álló négy csapatnak ezúttal el kellett készíteni a már megtervezett fellépő létrát a 3B Hungária Kft. üzemcsarnokában.

hegeszt1

A vállalati folyamatokat szimuláltak a csapatok

Dr. Háry András, a Technológiai Centrum igazgatója érdeklődésünkre, első alkalommal megrendezett Factory X versenyt nem egy konkrét szakma, tantárgy köré építették, hanem a vállalati folyamatokból ragadtak ki egy életszerű eseményt, és azt szimulálták, ahogy a valóságban is zajlik: egy termék eladásától kezdve a tervezésen, technologizáláson és legyártáson át a vevőnek történő átadásig. A verseny alapgondolata: "kicsiben", de minél életszerűbben reprodukálni egy olyan szituációt, amellyel a majdani pályakezdő szakemberek nap mint nap találkozni fognak munkahelyükön. A versenyben résztvevő négy csapatnak egy szállítószalaghoz való fellépő létrát kellett megtervezni, a vevővel elfogadtatni, majd legyártani. Olyan ajánlattal kellett meggyőzni a vevőt, ami a költség, a technológia, a minőség és a munkabiztonság szempontjából egyaránt a legjobb számára.

A verseny jelentősége továbbá abban is rejlik, hogy a résztvevők nemcsak műszaki-gazdasági ismereteiket gyarapíthatják és fejleszthetik gyakorlati képességeiket, hanem megtapasztalhatják a csapatmunka előnyeit is, vélekedett dr. Háry András.

hegeszt2

A gyártást megelőzően 3B Hungária Kft. szakemberei tanácsot adtak a kész tervekhez, majd azokat az alkatrészrajzokat beszélték át, mely alapján az általuk kitalált és megtervezett terméket legyártani kívánták.

Pekk Letícia elsőéves mechatronikai mérnökhallgató elmagyarázta, miként oldották meg a csapattagokkal a feladatot. Kiindulási pontként két hegesztett talpat kaptak, ehhez képest tervezték meg a létrát, és modellezték 3D-ben. Megtervezték a gyártás költségvetését, majd mindezt elfogadtatták a megrendelővel.

hegeszt3

A tárgyalás angol nyelven folyt, ahogy a gyártás során is angol nyelven kellett beszélni vevővel arról, milyen észrevételei vannak a legyártandó termékkel kapcsolatban. A megvalósítás versenyén a csapatokat hegesztési versenyre is invitálták. A Factory X a héten ünnepélyes eredményhirdetéssel és tapasztalatcserével zárul. A résztvevők könyvjutalomban részesülnek, és látogatást tehetnek egy autóipari cégnél. Díjazásként különféle eszközöket is kapnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK