2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Európai szintű főúton Zalaegerszegre

2012. december 18. kedd, 16:05
Címkék:

Befejeződött korona élen belül a 76-os főút korszerűsítése Szentgyörgyvár és Zalaegerszeg között. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós források segítségével közel 27 kilométeren újult meg a főút. A felújítás során a Szentgyörgyvár–Zalaegerszeg közötti utat 2x1 sávosra, szakaszonként kapaszkodósávokkal bővítették, Zalaegerszeg előtt 2x2 sávosra építették át, valamint a 11,5 tonnás tengelyterhelésnek megfelelően megerősítették a burkolatot.

fout76 dec1

Elkészült a 76-os főút korszerűsítése 

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára a csácsi körforgalom mellett tartott sajtótájékoztatón kiemelte, az új utak és gyorsforgalmi utak építése mellett a meglévő úthálózat modernizálása is fontos kormányzati cél. Ezt a szándékot tükrözi a 76-os főút 27 kilométeres szakaszának felújítása, valamint a 86-os főút Zalalövő és Rédics közötti szakaszának rekonstrukciója. Mindkét főút korszerűsítése folytatódik, a 76-osé Körmendig újulhat meg. Az államtitkár hozzáfűzte, a főváros megközelítése vasúton is gyorsabbá válik a zalai megyeszékhelyről, mivel a Budapest és Zalaegerszeg közötti intercity vonatok menetideje a jelenlegihez képest negyven perccel rövidül a nyári menetrend érvénybe lépésével.

fout76 dec3

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: Zala megye távlati fejlesztésében az egyik legfontosabb elem Zalaegerszeg bekapcsolása a nemzetközi gyorsforgalmi úthálózatba. Ez a következő uniós ciklusban, 2020-ig biztosan megvalósul. Addig is jelentős előrelépés a 76-os út korszerűsítése, ami a város számára azt jelenti, hogy most már európai szintű főúton kapcsolódik az autópálya-hálózathoz.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere a 76-os főút korszerűsítése kiemelt jelentőségű a város jobb megközelítése szempontjából, ami egyúttal a helyi vállalkozások piaci érdekeit is szolgálja. Ezért is örvendetes, hogy hamarosan megkezdődik a 76-os főút Zalaegerszeg és Körmend közötti szakaszának felújítása, ami az osztrák A2-es autópálya, így a nyugat-európai piacok gyorsabb elérését biztosítja majd.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője bejelentette, a forgalomkorlátozásokat a főút nagy részén már megszüntették, csak néhány helyen van még egy kis ideig 40-es sebességkorlátozás. Az útszakasz végleges műszaki átadása 2013 második negyedévében várható. Jelenleg szalagkorlát-építés folyik Zalaegerszeg előtt, és tereprendezés zajlik Tilaj–Ligetfalva közötti szakaszon. Jövő évben tovább folytatódik a beruházás a főút korona élen kívüli szakaszain a következő feladatokkal: ároképítési munkálatok, két szervizút aszfaltozása Zalaegerszeg határában, valamint további két szervizút építése Alsónemesapáti és Tilaj területén.

fout76 dec2

A projekt a Közlekedés Operatív Program részeként valósul meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A közbeszerzési eljárás nyerteseként a Colas Út Zrt. végzi a munkálatokat. A kivitelezés összege nettó 4,5 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig uniós támogatás.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK