2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Épül a csipkeházi passzázs

2012. május 04. péntek, 08:05
Címkék:

Zalaegerszeg belvárosában közlekedők már bizonyára látták, hogy a csipkeházi "árkádnál" komoly munkálatok kezdődtek. Április eleje óta zajlik a passzázs beépítése, mellyel egy tizenöt üzletből álló, fedett, pláza-szerű kereskedelmi udvar létesül. A beruházás várhatóan szeptember végéig tart majd. A Csipkeházak Kossuth utcai szakaszának építése 1976-ban kezdődött, Vadász György Ybl-díjas építész tervei alapján. Az akkori városvezetés a gyarapodó megyeszékhely központjának egy teljesen új arculatot képzelt el, így az addigi földszintes házakat szanálták a főutcáról.

csipkehaz 1

Fedett kereskedelmi udvar, gyalogos közlekedővel

A korabeli dokumentumokból és tudósításokból (Zalaegerszeg - Dokumentumok a város történetéből; szerkesztette: Gyimesi Endre. 1985.) kiderül, hogy az átépítést komoly viták kísérték, ám a nem éppen "rutinépületnek" számító Csipkeházak hamar a város ékességei lettek. Sőt, országos visszhangot is kiváltott a nem mindennapi épületegyüttes.

Az új lakóház, az erkélyek korlátainak csipkemintát imitáló összhatásáról kapta játékos elnevezését. A név utal arra a "finom, könnyed bájra, amit a teleüvegablakos loggiák hajlított, fehér vasrácsa kelt a nézőben. Csak egy apró ötlet műve az egész: az általában egyenes rudakat itt ívesre hajlították, s a hol domború, hol homorú elemek valóban törékeny jelleget adnak a tömör betonépületnek." - írta 1977-ben a Magyar Nemzet tudósítja. Vadász György még egy látványos elemet tervezett a lakóházba: az úgynevezett csonkakontyos vonalvezetésű tetőrésszel, a göcseji boronaházak jellegzetes hangulatát szerette volna felidézni.

Az elmúlt harminchat évben keveset változott az épületegyüttes képe. A 90-es évek elején az egykori Nefelejts étterem -és presszó helyén történt némi átépítés, ezen kívül csak az üzletek cseréltek gazdát. A tervező engedélye és hozzájárulása nélkül nem is lehetett "hozzányúlni" az építményhez. A 2000-es évek közepének városrehabilitációs elképzelései között azonban már szerepelt az "árkádok" rendbetétele, ami most uniós támogatással, magánberuházásként valósul meg.

csipke 2

A tervek szerint tizenöt üzletből álló kereskedelmi udvar létesül. (Jobbról Varga Attila cégvezető.)

Annál is inkább, mert jó ideje balkáni állapotok uralkodnak a lakóházak alatt - utalt a leromlott állapotú belső terekre Varga Attila, a Csipke Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője. Ott jártunkkor a cégvezető elmondta: első lépésben a meglévő vasbeton átjáró elemeket bontották el, majd az új üzletek tartószerkezeteinek alapozását végzik. Ezt követően pedig az acélszerkezet beépítése következik. A munka kicsit nehézkes, hiszen a hely szűk; a munkagépek nehezen férnek be a "sikátorba", s közben figyelni kell a gyalogosforgalomra és az ott élőkre is.

A Dísz tértől, a Tüttössy utcán át, egészen a Petőfi utcáig ívelő fedett kereskedelmi udvar amolyan pláza-szerű lesz, nagy kirakatokkal, világos üzletekkel, irodákkal. Ugyanakkor marad közterület funkciója is; kialakításra kerül egy sétáló, közlekedő rész, ami új burkolatot kap. Ami a zöldfelületeket illeti, az ügyvezető elmondta: a terület nem alkalmas arra, hogy nagy növényeket ültessenek a felújítás után. A hely szűkös, és fénytelen, ezért inkább virágládákat helyeznek majd ki. Elbontják továbbá az egyik tetőre vezető lépcsősort, így ugyanis beláthatóbb és megközelíthetőbb lesz az udvar.

Mindezekről természetesen tárgyaltak Vadász Györggyel is, akinek annyi volt a kérése, hogy neves, helyi építészre bízzák a munkát. A terveket ennek alapján Pelényi Gyula készítette el.

csipke 3

Április eleje óta folyik a munka az "árkádok" alatt

Az egyeztetésekből a lakókat sem hagyták ki. Varga Attila azt tapasztalta, hogy a Csipkeházban élők örülnek a fejlesztésnek, mert már nagyon sokan panaszkodtak az éjszakai hangoskodókra, graffitizőkre, és általában véve a nem éppen esztétikus látványra. Ősztől, remélhetőleg már merőben más kép fogadja a be - és hazatérőket, s az emeleti lakásokban élők is egy új, kavicsokkal díszített tetőt láthatnak ablakuk alatt, a málló vakolatok és falfirkák helyett. Az ügyvezető kérdésünkre elmondta: bár korábban készültek tervek, ennek a projektnek nem része, hogy a Csipkeház tetején zöldtetőt alakítsanak ki. Jó ötletnek tartja ezt az elképzelést, s szeretné, ha egy másik beruházás keretében meg is valósulna, de ennek részleteiről már az új üzlettulajdonosokkal is tárgyalni kell.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK