2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Eper, mázsa szám

2012. május 25. péntek, 14:34
Címkék:

Gyorsan lezajlott az első Eperfesztivál a zalaegerszegi piacon. Valójában mire a hivatalos megnyitóra reggel kilenckor sor került, már alig volt mit kóstolgatni. Ez is igazolta Horváth Istvánnak, a Vásárcsarnok igazgatójának a megjegyezését, hogy a piac, a korán kelők helye. Ezért kelt el hamar a több száz kiló eper, mely az idén, az időjárás miatt a szokásosnál később kezdte a szezont. Mondják, minden sikeres férfi mögött áll egy nő, s úgy tűnik igaz ez az olyan egyedi ötletekre is, mint az Eperfesztivál. Kiderült, hogy a tipp Horváth István feleségének köszönhető, akinek egyik kedvenc gyümölcse az eper.

eper 1

A korán kelők fesztiválja


A fesztivál, amolyan kisebb féle megmozdulást takart, de mindenképpen kilógott az átlagos pénteki piaci napok sorából. Próbája is volt egyben az effajta rendezvényre való igénynek. Ez utóbbiból nem volt hiány. A zalai földekről, helyi termelőktől származó, s ezért megbízható minőségű és ízletes eper ráadásul a fesztivál napján kedvezményes áron is volt kapható. Nem csoda, ha gyorsan fogyott. De a rekordot Siposné Lakatos Éva cukrászmester süteményei állították fel, amik bő tíz perc alatt fogytak el tálcaszám (800 db).

- Vegyes édes teasüteményeket epres ízesítéssel, és saját recept alapján készült epres sütiket kínáltunk - mondta a cukrász. - Egész évben kaphatók ezek az édességek, amihez a munkatársakkal együtt szedjük ilyenkor az alapanyagot Lakhegyen. Az eper minősége érezhető a süteményen is, tehát ilyenkor a legfinomabb. Általában népszerűek a gyümölcsös édességek, mostanában az epres-joghurtos torta, melynek a szokásosnál kevesebb a cukortartalma. Persze minden igénynek mi sem tudunk eleget tenni, például, amikor télen várnak tőlünk friss epret.

Balaicz Zoltán epres verssel készült a megnyitóra, aztán ő is kóstolással töltötte az időt.  Ízletesnek találta az eperbort, mely nem a hazai ízek képviseletében, hanem mint ínyencség volt jelen.

eper 2

Az őstermelők közül Mándó Miklóst szólítottuk meg, aki nem sajnálta az energiát, hogy az eper jótékony hatásairól szórólapot is összeállítson.

- Tíz éve foglalkozom epertermesztéssel, jelenleg 9000 tő gyümölcsöm van. Ezeket kétévente frissítem, különböző fajtákat termelek. Az ízre nincs panasz, eddig még minden mennyiséget el tudtam adni - mondta, miközben a fesztiválon 250 kilogrammot vásároltak tőle. - Nem veszi fel ezzel az értékes gyümölccsel a versenyt a szupermarketekben kapható kényszerérlelt, s ezért íztelen eper.

- Aki ilyen nagyban foglalkozik eperrel, az rá tud még nézni? - merült fel a bennünk a kérdés.

- Szeretem az epret, munka mellett termesztem. De ha nyernék a lottón, ezt akkor sem adnám fel, legfeljebb a földet a saját gépeimmel művelném, ami most nincs. Vegyszereket nem használok a termesztésnél, csak sok eső esetén kell szürkepenész ellen védekezni, ami 3 napos szüreti tilalommal jár. Egyébként fólia alatt, szalmatakarással, öntözéssel termesztem az epret. A szezon 5-6 hétig tart, s várhatóan az idén még megy lejjebb az ár.

Aki nem győzi frissiben mind megenni az epret, az készíthet lekvárt belőle. Volt, aki ilyen terméket is keresett a fesztiválon, ez az idén még nem volt kapható. Kínáltak azonban salátához való eperesszenciát, mely meglepetés terméknek számított.

Az egerszegiek kellő érdeklődéssel fogadták a rendezvényt, s ehhez lehet igazítani legközelebb a kínálatot. A másodlagos cél is teljesült, mert szinte senki nem ment haza üres kézzel a piacról, ahol egyre nagyobb mennyiségben kínálják a helyi termelésű idényzöldségeket, házi tejtermékeket, savanyúságokat, csírákat, jó minőségű húsokat.

A piaci rendezvények sora június 9-én Bio Nappal folytatódik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK