2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Együtt a vállalkozásokkal Zalaegerszegért

2015. február 03. kedd, 10:49
Címkék:

A helyi vállalkozásokkal való jobb és eredményesebb együttműködés érdekében Zalaegerszeg önkormányzata gazdaságfejlesztési együttműködési megállapodást kötött a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával (ZMKIK), a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal (ZMVA), valamint a Vállalkozók és Munkaadók Szövetségének Zala Megyei Szervezetével (VOSZ).

okovaros2

Együttműködési megállapodást kötöttek

Balaicz Zoltán polgármester az aláírást megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a rendszerváltás óta legfontosabb feladat kellett volna legyen a helyi vállalkozásokra való figyelem, a korábban létrehozott gazdasági szenátus azonban nem töltötte be igazán ezt a szerepet. A városban ugyanakkor tevékenykednek olyan szervezetek, melyek önmagukban ellátják ezt a feladatot. "A velük való együttműködés éppen ezért fontos, hiszen mi közösen alkotjuk ezt a várost, s ha nem így teszünk, akkor tévúton járunk" – fogalmazott a polgármester, aki utalt arra, hogy a csütörtöki városi közgyűlésen új adó bevezetéséről kell döntenünk. (Az építményadót a lakáscélú ingatlanok kivételével bevásárlóközpontokra, pénzintézetekre, telephelyekre, üzlethelyiségekre tervezik kivetni.)

A polgármester hangsúlyozta, erről megfelelő korrektséggel és őszinteséggel kívánnak tárgyalnia a vállalkozókkal, mert a város költségvetési helyzetében jelentkező problémákat együtt kívánják megoldani. Hozzátette, a város vezetésének célja a költségek csökkentése, egyúttal a bevételek növelése. Bízik abban, hogy később a vállalkozások segítésével minél több iparűzési adó folyhat be (ez lenne az igazi bevételnövelés), így a következő években a vállalkozásokat sújtó terhek jelentősen csökkenhetnek. Kiemelte, a három szervezettel való együttműködési megállapodástól többek között azt várják el, hogy a TOP programban a város számára rendelkezésre álló 11,2 milliárd forint lehívása minél eredményesebb legyen.

okovaros1

Mazzag Ferenc, a ZMKIK elnöke szólt arról, a korábbi gazdasági szenátusba nem kaptak meghívást, ezért örülnek most az együttműködésnek, hogy véleményükre jobban odafigyelnek. A bevezetendő új adóval kapcsolatban kifejtette, kompromisszumra törekednek a város vezetésével, de még szeretnének egyeztetni erről, hogy az a vállalkozásoknak is elfogadható legyen.

Doucha Ferenc, a VOSZ zalai elnöke valamint a ZMVA kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott, a megállapodás a vállalkozói szféra és város vezetése között egy újfajta gondolkodást tükröz. Készek erre a párbeszédre, melyre nagy szükség van. Elmondta, a ZMVA nagyon jól működik, többek között hitelezéssel segíti a vállalkozásokat, számukra a közelmúltban megnyílt VOSZ-pont még több lehetőséget biztosít. Végül megköszönte a város segítségét a megyei Príma Gálák megszervezésében, melyet idén tizedik alkalommal rendeznek majd meg.

okovaros3

Nagy András, a ZMVA ügyvezetője az együttműködés területeiről elmondta, cél, hogy a kis- és középvállalkozások helyi és megyei szinten minél több uniós fejlesztési forrást hozzanak el a 2014–2020-as pénzügyi időszakban. Fontos, hogy a vállalkozói igényeket, ötleteket összegyűjtsék ennek érdekében. Emellett fejleszteni kívánják a vállalkozói kultúrát többek között a nyelvtudás és üzleti ismeretek terén, továbbá a ZMVA a várossal együttműködve egy új kamattámogatási rendszert is bevezet befektetés- és exportösztönzés céljával. Hamarosan egy exportösztönözéssel foglalkozó iroda is nyílik a városban.

A ZMVA jelenleg is több nemzetközi projektben vesz részt Zalaegerszeg testvérvárosaival. Ezt a kört bővíteni szeretnék, és mindinkább kiterjeszteni a gazdaságfejlesztési együttműködésekre. Az együttműködés céljai között a megújuló energiák felhasználásának elterjesztése, a helyi kereskedelem fejlesztése valamint a zalai turisztikai brand létrehozása is szerepel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK