2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Egyre fontosabb az energiatudatos építkezés

2012. április 20. péntek, 12:04
Címkék:

Az ESPAN – Pannon Energia Stratégia projekt keretében megújuló energia road show-t szervezett Zalaegerszegen a Zala Megyei Fejlesztési Nonprofit Kft. A szemináriumon a nyugat-dunántúli régió építész- és gépészmérnök szakemberei mutatták be energiatudatos építészet legújabb vívmányait a passzív házaktól kezdve a napelemes és a hőtároló szigeteléses rendszerekig.

 Nyugat-dunántúli regionális energiastratégia készül

– A 2008-tól 2012-ig tartó az Espan projektben több magyar és osztrák állami és nonprofit szervezet fogott össze a megújuló energiák felhasználásának elterjedése érdekében – mondja el érdeklődésünkre Kasza Sándor, a Zala Megyei Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Hazai tekintetben egyik legfontosabb feladat a nyugat-dunántúli regionális energiastratégia megalkotása, melynek elkészítésében a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség valamint a Magyar Tudományos Akadémia vesz részt. Ennek a stratégiának célja az is, hogy több energetikai felhasználású uniós pályázati kiírás legyen, illetve olyan szabályozó rendszerek jöjjenek létre, melyek a megújuló energiák alkalmazására ösztönzik az építőket és felújítókat.

Kasza Sándor hozzátette, a projekt keretében számos vásáron vettek részt, Zalaegerszegen, a Bíró Márton utcában egy bemutatótermet hoztak létre, 31 zalai önkormányzati intézményben energetikai felméréséket végeztek el a korszerűsítési lehetőségeket vizsgálva, a muraszemenyei fogyatékosotthonban pedig napkollektoros energetikai rekonstrukciót hajtottak végre a tervezéstől a kivitelezésig. A projektben nyolc szeminárium megtartását is vállalták, melyek közül hetedik volt a mostani a rendezvény.

Az energiatudatos építészet nem annyira terjedt el még hazánkban annak ellenére, hogy nálunk is elérhetők olyan korszerű technológiák és megoldások, melyek például az épületek hőszigetelését oldanák meg – vélekedett az ügyvezető igazgató.

Az idén záruló projekt feladatai közé tartozik egy-egy regionális verseny megvalósítása gyermekek részére két korosztályban. Emellett megépítenek két kisebb alapterületű passzívházat, melyek az energiatudatos technológiák alkalmazását mutatják majd be ezekekben az épületekben, melyek helyszíne még nincs eldöntve.

* * *

Az ESPAN projekt célja, hogy ausztriai és magyar régiók regionális, kommunális és magán szintjeinek együttműködésével sokoldalúan kidolgozzák a fenntartható energiafejlesztés szektorát. Hosszú távú célként jelenik meg az energiaimporttól (elsősorban a fosszilis energiahordozók esetében) történő teljes függetlenség elérése.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK