2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Duális képzőközpontot hoznak létre

2014. május 25. vasárnap, 15:14
Címkék:

A jól működő, vállalati igényekre épülő mérnökképzés érdekében a campus területén egy épületbe költöztetik a zalaegerszegi duális mérnökképzés egyes funkcióit. A létesítendő képzőközpont előnyeit 2014 őszétől élvezhetik a hallgatók – hangzott el beruházást ismertető sajtótájékoztatón.

dualis sajtajZalaegerszegnek fontos a vállalati igényekre épülő mérnökképzés

Balaicz Zoltán alpolgármester felidézte, hogy a 2000-ben elfogadott felsőoktatási koncepcióban határozták meg a bővítés irányait, mivel akkor még csak a pénzügyi és számviteli valamint egészségügyi főiskola működött a városban. Megkeresték a helyi, megyei és régióbeli cégeket és vállalatokat, melyeknek vezetői mérnökhiányra panaszkodtak. A szakemberigényre reagálva 2001-ben kezdték meg az akkreditációs anyag kidolgozását, melyet követően 2002 szeptemberében elindulhatott a harmadik egyetemi, főiskolai képzés, a gépészmérnökképzés Zalaegerszegen, ami 2004-ben mechatronikai szakiránnyal bővült.

Gyutai Csaba polgármester azzal folytatta, most egy újabb fejlődési állomáshoz érkeztek, melynek fontos elvárása, hogy a zalaegerszegi műszaki felsőoktatás megfeleljen a vállalati, piaci igényeknek. A hosszú távú vállalati együttműködésekre fókuszálva 2012 őszén formálisan is elindították a duális mérnökképzést, ami egyedülálló, Zalaegerszeg mellett csak Kecskeméten van az országban. A város, valamint a képzést támogató két alapítvány kötelezettséget vállalt továbbfejlesztésében, ezért elhatározták, a campus területén duális képzőközpontot hoznak létre egy használaton kívüli épületben, melyre az önkormányzat használati jogot kért. Az átalakításra több tízmillió forintot, míg az eszközbeszerzésre több száz milliót költenek, hogy reményeik szerint 2014 őszére már minden rendelkezésre álljon a duális mérnökképzéshez. A helyi mérnökképzés fejlesztésének fontos mérföldköve a képzőközpont, ahol az ország más egyetemeivel is együtt kívánnak dolgozni, hangsúlyozta a polgármester.

Nagy András, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány kuratóriumi elnöke úgy vélekedett, a képzőközpont egyaránt teret ad az alapoktatásnak és a kutatásfejlesztésnek, ami egyedülállóvá teszi majd a zalaegerszegi műszaki felsőoktatást az országban. Jelentősége, hogy az ipar számára is fejlesztési lehetőséget teremt annak érdelében, hogy a helyi gazdaságba áramoljon vissza minden olyan innovatív kezdeményezés, ami itt jött létre.

Dr. Németh Árpád, a képzés tanulmányi vezetője, a Pannon Fejlesztési Alapítvány kuratóriumi tagja kiemelte, az országban elsőként vezették be a mechatronikai mérnökképzésben a duális képzést, melyről egyaránt pozitívan nyilatkoznak a hallgatók, valamint az együttműködő kis cégek és a multinacionális vállalatok. A képzőközpont létrehozásával a képzés infrastrukturális háttere is megvalósul, ami további lehetőségeket ad arra is, hogy a vállalati kapcsolatokat szorosabbra fűzzék. A hallgatók egyébiránt már birtokba vették az épület egy termét. Itt készítették részben a pneumobil versenyre nevezett autót, melynek költségeihez számos zalaegerszegi vállalat járult hozzá.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK