2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Bővíti üzemcsarnokát a Mould Tech Kft.

2014. június 17. kedd, 17:11
Címkék:

Új üzemcsarnokok kialakításával folytatódik a Mould Tech Kft. telephelyfejlesztése. A szerszám- és alkatrészgyártással foglalkozó cég 2012-ben létesített saját telephelyet Zalaegerszegen az északi ipari parkban, ahová a korábbi bérelt helyéről az év végén költözött ki. Már akkor megfogalmazódott az igény a bővítésre, melynek most tesznek eleget.

mouldtech 2

Saját képzési programot indítottak, precíziós alkatrészgyártásba fogtak

– Saját telephelyünk kialakítását három ütemben határoztuk meg. Zöldmezős beruházásában elsőként tulajdonképpen a főépület készült el, ami egy 1500 négyzetméteres üzemcsarnokot és irodahelyiségeket foglal magába – idézi fel Molnár Gábor, a Mould Tech ügyvezető igazgatója. – Második lépésként idén egy relatíve kisebb, 300 négyzetméteres üzem létesítésébe fogtunk, amit júniusban adunk át. Ennek egyik része csatlakozik a meglévő csarnokhoz, míg a másik részében speciális technológiákhoz úgynevezett tiszta szobákat alakítunk ki. Továbbá engedélyes tervekkel rendelkezünk egy 800 négyzetméteres csarnok építéséhez is, ami jövőre készül el. A tervszerű infrastruktúra-fejlesztést így 2015-re tekinthetjük befejezettnek.

– Az építkezés mellett a gépparkot is fejlesztették.

– Valóban, új géppark beszerzésére 2013-ban egymillió eurót, idén pedig 700 ezer eurót fordítottunk. Az utolsó gépek, berendezések június végén érkeznek. Ez nagyságrendileg jelentős beruházást tett ki, egyelőre több gépet nem kívánunk beszerezni, erőinket a továbbiakban a humánerőforrás fejlesztésére koncentráljuk. Ez azt jelenti, hogy 2015 végére megpróbáljuk stabilizálni és növelni a munkafolyamatok hatékonyságát, illetve beállítani az ideális létszámot, ami a gépek működtetéséhez és a megrendelésállomány teljesítéséhez szükséges.

mouldtech 3

– Hogyan kívánják ezeket a célokat elérni?

– Idén elindítottuk saját képzési programunkat a zalaegerszegi Ganz-szakközépiskolával együttműködve. Az intézmény segített abban, hogy tizennyolc frissen végzett gépésztechnikust vehessünk fel. A pályakezdő fiatalok ötéves oktatási programban vesznek részt munka mellett, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a szerszám- és alkatrészgyártás, a globális piaci környezetben végzett tevékenység területén jártasságot szerezzenek. Egyetemi oktatók, tanárok és pszichológusok közreműködésével még ebben a hónapban elkezdődik a mentorok képzése. Cégünk munkatársai közül választottunk ki kilenc főt, akik mentorai, tanárai lesznek a fiataloknak. A képzés, ahogy említettem, ötéves. Bízunk benne, komolyan veszik és élnek a lehetőséggel a pályakezdők, akiknek, hogy ezt bizonyítsák, egy év türelmi időt adunk.

Az új munkatársakkal létszámunk hetven főre emelkedik, és ezt tartani is kívánjuk. Állományunk egyharmada mérnök, a többi technikus munkakörben dolgozik. Vállalatunk vezetése a közösségépítést is fontos céljának tekinti. Egy családi pihenőparkot is építünk jelenleg, ahol grillezőhely, foci- és kosárlabdapálya áll majd rendelkezésre a kollégák számára.

mouldtech 1

– A cég árbevétele hogyan alakult az elmúlt években?

– Az elmúlt években közel megdupláztuk árbevételünket, amit idén is tudunk növelni mintegy ötven százalékkal. A fejlesztéseket követő konszolidációs időben az árbevétel-növekedés üteme azonban le fog lassulni. Úgy gondoljuk, hogy 2015 végére egy stabil, jól működő, hetvenfős létszámú, egymilliárd árbevétel fölötti zalaegerszegi vállalat jöhet létre. Szándékaink elérésében, ahogy az elmondottakból is kiderül, fontos szerepet játszik a képzőintézményekkel való kapcsolattartás, jelenlétünk a duális mérnökképzésben és a kutatás-fejlesztésben. Itt említeném meg, hogy cégünk fő támogatója a Technológiai Centrumban zajló formaautó-fejlesztésnek. A pályaorientációt segíti ez a program, melyben egyetemisták, középiskolások vesznek részt.

A telephely- és gépparkfejlesztés menyiben szolgálja a tevékenység bővítését?

– Technológiai fejlesztéseink egy része kimondottan arra irányult, hogy el tudjuk kezdeni 2013-ban a precíziós alkatrészgyártást. Nemcsak gépeket, de olyan mérőeszközöket is beszereztünk, melyekkel ezen alkatrészek mérését is el lehet végezni. Még az elején vagyunk annak, amit elkezdtünk, most szervezzük azokat a vevői auditokat, melyek hosszabb távon sokkal biztosabb működést tesznek lehetővé. Kijelenthetjük, sikerült betörnünk a globális piacra, ami tulajdonképpen működteti a gazdaságot világszerte. Célunk egyértelműen az, hogy nagyon jó minőségű, nagy hozzáadott értékkel bíró termékeket tervezzünk és gyártsunk. Már nemcsak az az elvárás velünk szemben, hogy minél olcsóbban, hanem minél jobb minőségben termeljünk, ami jelentős előrelépés. Ezért is törekedünk specializálódni bizonyos szakterületekre, amit a nagy szellemi kapacitást igénylő, bonyolult alkatrészek tervezése és gyártása, az öttengelyes megmunkálás fémjelez. A megrendelőket ugyanis az ilyen munkák hozzák.

A magunk elé állított cél nem lehet kevesebb, minthogy a Mould Tech Kft. a legjobbak közé tartozzon, vagy legalább ebbe az irányba tartson hazánkban és Európában – hangsúlyozta Molnár Gábor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK