2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Barnamezős iparterületek

2013. június 18. kedd, 18:36
Címkék:

Zalaegerszeg az ötvenes években fejlődött jelentősebb ipari településsé. A ruhagyár volt az első nagyobb beruházás, amely megvalósult, az akkori Lenin, ma Platán sor nyugati oldalán, mely akkor még beépítetlen terület volt. Aztán következett a tejipari vállalat, szintén ezen a helyszínen. A későbbi üzemek, a Ganz-Mávag, Caola, Alugépgyár, Zalahús a város keleti területén, míg a Zalabaromfi, a Hűtőház az észak-nyugati területen kaptak helyet. A város lakossága ezekben az években mintegy 15 ezer fő volt, a nagyfokú iparosítás következtében nőtt fokozatosan a zalai megyeszékhely lélekszáma. Megépült a landorhegyi és a kertvárosi lakótelep és a nyolcvanas évekre a lélekszám elérte a hatvan ezret.

                                                                   

Vizsgálni kell a fejlesztési lehetőségeket

Ugyanakkor a város szerkezete - több oldalról is dombok veszik körül - gátat szab a terjeszkedésnek, viszont a gazdasági fejlődése szempontjából napjainkban is kiemelt jelentősége van az ipartelepítésre alkalmas területek feltárásának és hasznosításának. Zalaegerszegen jelenleg két kiemelt, döntően önkormányzati tulajdonban lévő zöldmezős iparterületként szolgáló területet tartanak számon: a 76-os elkerülő út mellett az északi ipari parkot, és a város déli határánál a Flextronics üzem mellett a déli ipari parkot.

A zalaegerszegi önkormányzati tulajdonában elsősorban zöldmezős beruházások megvalósítására alkalmas ingatlanok vannak, illetve voltak és ezek fejlesztéséhez, közművesítéséhez jelentős önkormányzati forrást biztosítottak az elmúlt években. A város elemi érdeke, hogy a lehető leggyorsabban tudjon reagálni a felmerülő befektetési lehetőségekre. A zöldmezős beruházások esetében azonban az azok megvalósításához, épületek, üzemcsarnokok megépítéséhez hosszú idő szükséges, és ez korlátozza a gyors hasznosíthatóságot. Ezért célszerű figyelni a barnamezős beruházásokra alkalmas területekre is. Felmérni az adottságait, megvizsgálni a szükséges fejlesztési feladatokat és irányokat, illetve, hogy az önkormányzat milyen módon vállalhat aktívabb szerepet ezeknek a területeknek az újraélesztésében.

barnamezo 1

                                                                                              Illusztráció

A város gazdaságának fejlődése érdekében az önkormányzat közreműködése annak ellenére is megfontolandó, hogy a barnamezős beruházásokra alkalmas területeken található ingatlanok jellemzően magánkézben vannak.

Zalaegerszeg közgyűlése e héten nem véletlenül tárgyal a barnamezős iparterületek fejlesztési lehetőségeiről, és arról, hogy a területeken található ingatlanok tulajdonosaival fel kell venni a kapcsolatot a területek hasznosítása érdekében. "Az állapotfelmérést a lehető legrövidebb időn belül célszerű befejezni és annak alapján rögtön el is készíteni a város területének egészét átfogó fejlesztési koncepciót a zalaegerszegi barnamezős iparterületek újraélesztésére" - fogalmazott a képviselők elé kerülő előterjesztés.

Természetesen külső pénzügyi forrásokat is fel kell kutatni, folyamatosan figyelni az uniós és hazai támogatási pályázatokat és megvizsgálni a Magyar Fejlesztési Bank önkormányzati infrastruktúrafejlesztési programjában elkülönített hitel-lehetőségeket is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK