2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Az állásban lévők egyharmadát érinti kedvezően Zalában

2013. január 16. szerda, 11:41
Címkék:

A munkahelyvédelmi akcióterv az állásban lévők egyharmadát érinti pozitívan, a regisztrált munkanélküliek közel felének elhelyezkedésére pedig kedvezően hathat Zalában – hangzott el az intézkedéssel kapcsolatos kormányhivatali sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

Rigó Csaba megyei kormánymegbízott elmondta, két törvénymódosítás rendelkezik a munkahelyvédelmi akciótervről, melynek célja a gazdaság fellendítése, továbbá a meglévő munkahelyek megtartása, valamint újak létrehozása hatékony adópolitikai eszközökkel. A program első eleme azokban a munkavállalói csoportokban kínál kedvezményeket, melyekben nagyságrendileg kisebb a foglalkoztatási szint hazánkban, mint az Európai Unióban. A munkáltatót terhelő szociális adóból és szakképzési hozzájárulásból 2013. január elsejével a 25 év alatti, az 55 év feletti, a szakképzetlenek, a tartósan álláskeresők valamint a kisgyermekes munkavállalók utáni kedvezmény vehető igénybe.

A kormánymegbízott részletesen ismertette ezen kedvezmények mértékét, továbbá a kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó feltételeit, ami második elem, valamint beszélt a devizaárfolyam-veszteségek miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítéséről, ami harmadik része a munkahelyvédelmi akciótervnek. Az éves 125 millió forint árbevétel alatt lévő kisvállalkozások választhatják a pénzforgalmi szemléletű általános forgalmi adózást, ami azt jelenti, hogy fizetési kötelezettségük csak akkor keletkezik, amikor az ellenértéket megkapták a vevőtől. A házipénztárra vonatkozó tavaly hozott szabályozást pedig megszüntették 2013. január elsejével.

Borsos József, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója kiemelte, hogy a rezsicsökkentés mellett a munkahelyvédelmi akcióterv is a jobb megélhetést szolgálja, mely utóbbinak célja, hogy ne kelljen elbocsájtani az embereket, és olcsóbb legyen a foglalkoztatás hazánkban. Mint mondta, Zalában 33–35 ezer főt, a munkavállalók egyharmadát segíti az intézkedés munkahelyük megtartásában. A regisztrált álláskeresők közel felét, 8–10 ezer főt pedig segíthet az elhelyezkedésben. Mindez fontos információ a munkaerő-felvételében gondolkodó vállalkozásoknak. Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a közfoglalkoztatásban résztvevők nem szenvednek hátrányt. A tartósan álláskereső státusuk ugyanis megmarad, így alkalmazásuk esetén a munkáltató igénybe veheti az akciótervben feltüntetett kedvezményt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK