2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Átadták az inkubátorház új szárnyait

2013. május 08. szerda, 16:05
Címkék:

Az inkubátorház bővítését ünnepelték a zalai megyeszékhelyen május 8-án. A Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. uniós forrással támogatott újabb beruházása során több mint duplájára bővítették a meglévő épületet. Az egyik szárnyban irodákat és kisebb műhelyeket alakítottak ki, míg a másik különálló szárnyban egy üzemcsarnokot létesítettek.

inkubatorhz2

Az önkormányzat és a helyi kisvállalkozások együttműködésének kiváló példája

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében kiemelte, a zalaegerszegi inkubátorhoz azon kevés létesítmény közé tartozik az országban, mely jól működik. A magyar gazdaság helyzetét értékelve azt mondta, hogy legnagyobb probléma a növekedés hiánya. Az összes makrogazdasági mutató jó irányba mozdult, valószínűleg elértük a gödör alját, tehát felfelé fog menni a gazdaság, de ennek a sebessége még nem látható világosan, fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a hitel, a belső kereslet bővítése és az elsősorban az Európai Unióba irányuló magyar export nem hozta meg a kívánt gazdasági növekedést, saját munkával és az uniós pénzek ésszerű felhasználásával azonban eredményt lehetne elérni. Tanulni kell ugyanis a korábbi hibákból, mert az uniós források felelősségteljesebb elosztásában a 2014–2020-as új uniós költségvetési időszak fordulópontot hozhat. Ebben előremutató kormányzati szándék, hogy hatvan százalékát a gazdaság fejlesztésére kell fordítani.

inkubatorhz3

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, a zalai megyeszékhely állítja elő az ország GDP-jének három százalékát. Ezzel a teljesítménnyel akár elégedettek is lehetnének, de a város csak egy félkarú óriás a megye többi részének fejlődése nélkül. A megyeszékhely gazdaságát éppen azért kell erősíteni, hogy a térség gazdasága is erősödjön, hangsúlyozta. Mint fogalmazott, az önkormányzat és a helyi kisvállalkozások együttműködésének kiváló példája a zalaegerszegi inkubátorház, melynek első ütemét 2010-ben adták át. A második ütemben a meglévő 2600 négyzetméteres épületet mintegy 4000 négyzetméterrel bővítették. A beruházás 571,6 millió forintos költségéből 171,4 millió forintot tesz ki az Új Széchenyi Terv pályázatán elnyert támogatás, a különbözetet pedig az Új Deák Ferenc Városépítő Programból és OTP hiteléből fedezték. Az inkubátorházba települt zalai cégek összesen 200 új munkahelyet teremtettek eddig. A bővítést ugyanis folytatják, és már megkezdték a tárgyalásokat a szóba jöhető vállalkozásokkal, jelezte a polgármester.

inkubatorhz1

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott úgy vélekedett, valóban kevés az uniós forrásokból megvalósult fenntartható beruházás az országban, de Zalaegerszeg kivétel, mert a város saját erőfeszítéseivel sikeres munkahelyteremtő fejlesztéseket valósított meg. A munkahelyek megtartása és bővítése érdekében a kormányhivatal szakigazgatási szervei pedig hét támogatási lehetőséggel állnak rendelkezésre a vállalkozások számára, hívta fel a figyelmet.

A bérlemények nagy része elkelt, a még kiadó műhelyekre és irodákra várják az érdeklődők jelentkezését a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. (92) 510-175-ös telefonszámán.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK