2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Áram a Napból

2015. július 02. csütörtök, 16:49
Címkék:

A nap energiáját közvetlenül alakítja át elektromos energiává az a napelemes rendszer (idegen szóval fotovoltaikus), amit egy KEOP pályázatnak köszönhetően a zalaegerszegi városháza épületeire szerelnek fel.

 napelem illuszt

Napelemes rendszert kap a városháza

Balaicz Zoltán polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, az ökováros kialakításának szándékát több pályázat is segítette a közelmúltban. Példaként említette a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztését szolgáló 260 milliós projektet, ami a napokban zárult. Erre a célra újabb 200 millió forintot nyertek, mely további környezetbarát technológiák alkalmazását teszi lehetővé. A város több intézményében már kicserélték a nyílászárókat, valamint fűtéskorszerűsítést hajtottak végre. Újabb három intézményben valósíthatnak meg hasonló beruházást, ha kedvező bírálják el KEOP -pályázataikat.

Amíg ez kiderül, addig a városháza zöldítésén van a sor. Ezúttal a nap energiáját fogják be a hivatal épületeinek részbeni villamosenergia-ellátásához. Ezt segíti elő az a 172 darab napelem, amit az épületek tetején helyeznek el.

A rendszer beépítésével a polgármesteri hivatal éves villamosenergia-fogyasztásának 25–35 százaléka megtakarítható, ami évente mintegy kétmillió forintot jelent. A beruházás közel 29 millió forintból valósulhat meg, százszázalékos támogatottsággal, így önerőt nem igényel. A polgármester kiemelte, hogy a közbeszerzést ismét egy zalaegerszegi cég, a KVA Villamosipari Kft. nyerte el. Bízik abban, hogy a nagy szakértelemmel rendelkező vállalkozás határidőre, kiváló minőségben végzi el a munkát.

varoshaza napelem net

Pődör Sándor ügyvezető ismertette, hogy a kivitelezés során 42 kW csatlakozási teljesítményű rendszert építenek be, mely 50 250 kWh/év megtermelt energiamennyiségre képes. Ez a hivatal villamosenergia-fogyasztásának egyharmadát tudja biztosítani. A napelemeket a központi épület, a hullámpalás épület és a szolgálati lakások tetejére helyezik el, melyek 18, 20 valamint 4,5 W teljesítményűek. Mint mondta, a nem túl korszerű palatető kicsit megbonyolítja a munkát, de megtalálták a megoldást, hogy megfelelő tartószerkezetet állítsanak rá.

Minderre 55 nap áll rendelkezésükre a szerződés aláírását (amit meg is tettek) követően.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK